Архів
Вівторок,
3 квітня 2018 року

№ 26 (19573)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень
  • За рубежем
Солідарні з Україною

США. Штат Массачусетс визнав Голодомор в Україні 1932-1933 рр. геноцидом проти українського народу.

Докладніше...
Норовливий парламент

ІСПАНІЯ. Парламент Каталонії вимагає дозволити Карлесу Пучдемону знову очолити автономію.

Докладніше...
У морській прем’єр-лізі

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ оголосила про збільшення оборонного бюджету ще на 1,13 млрд доларів.

Докладніше...
Транспортний колапс

У ФРАНЦІЇ почався масштабний страйк залізничників.

Докладніше...
Обійшлося без сюрпризів

КОСТА-РИКА. Президентські вибори виграв кандидат від правлячої партії.

Докладніше...
Спалахнули протести

ІНДІЯ. У Кашмірі сталися масові заворушення.

Докладніше...
Митна війна

КИТАЙ підвищив мита на 128 американських товарів.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Урожай-2018

Сірі миші налетіли

Василь ПІДДУБНЯК.

Зима вже остаточно здає свої права. І хоч подекуди ще сніги лежать і синоптики попереджають про те, що «все може бути», поле вже не один тиждень живе за весняним розкладом. Ідеться не лише про те, щоб посіяти ярину якісно і в строк, а й про те, аби добитися вагомої віддачі від поля озимого. А тут роботи — непочатий край!

А НЕПОЧАТИЙ ще й тому, що фітосанітарний стан сільськогосподарських посівів на 30 березня 2018 року, за повідомленням Держпродспоживслужби України, викликає серйозну тривогу.

В Одеській та Запорізькій областях на полях озимини, розміщеної після стернових попередників, відмічено відновлення вегетації рослин та живлення личинок хлібної жужелиці. Шкідники за чисельності 0,5-1, максимум 2 екземпляри на квадратний метр пошкодили 1% культури в слабкому ступені. Переважають личинки другого (17%) та третього (83%) віків. На 1-15% площ посівів озимого жита, пшениці у Волинській, Житомирській, Чернігівській, Київській областях спостерігається розвиток снігової плісені, якою уражено 2-8, осередково до 15% рослин (ячмінь у Київській області). Скрізь відзначують ураження 2-10% рослин зернових колосових борошнистою росою, гельмінтоспоріозом, подекуди кореневими гнилями. На озимому ріпаку 1-4, максимум 8% рослин уражено бактеріозом та альтернаріозом.

Фахівці Держпродспоживслужби України звертають увагу на те, що нерівномірний сніговий покрив, утворення льодової кірки та перезволоження ґрунту ускладнювали проведення фітосанітарного моніторингу посівів озимих зернових, ріпаку, багаторічних трав, інших угідь на заселеність ними мишоподібними гризунами. У Степу та Лісостепу на 16-50% обстежених площ озимих культур і 15-90% площ багаторічних трав, садів, невгідь виявляли 1-3, максимум 4 жилі колонії на гектар.

Танення снігового покриву, опади різної інтенсивності, застій талих вод у полях спричинили скрізь затоплення нір полівок та мишей в межах 8-50, максимум 75-100% в місцях пониженого рельєфу (подекуди на полях утворилися блюдця талої води).

Держпродспоживслужба України нагадує аграріям, що розмноження мишей відновиться після встановлення середньодобової температури повітря до +5ОС і вище. Їх поширеність та шкодочинність залежатимуть від подальших погодних умов та вчасного проведення захисних заходів.

— Якось я проїхав Чаплинським і Каланчацьким районами і побачив, скільки на них «мишатників» розвелося! — каже заслужений працівник сільського господарства України, голова правління ТДВ «Іскра» Олешківського району, що на Херсонщині, Віктор Нагребецький. — І всі ці гнізда гризунів — на задискованих площах. До нинішніх снігів там гризуни пошкодили близько 40 відсотків посівів озимих. Вдумайтесь у цю цифру! Тому, може, варто відмовитися від «дідівської» безплужної технології?..

Думка цікава, але, як на мене, дискусійна. Нульовий обробіток, який набирає популярності й у нас, вимагає спеціальної техніки та дотримання технологій і не зводиться суто до відмови від оранки. Але наші аграрії цього не «помічають», економлячи на пальному і менших затратах.

Тим часом повсюдно триває відбір зразків посівного матеріалу та його фітоекспертиза на виявлення фітопатогенних збудників. Результати проведених аналізів показали, що насіння ярих зернових культур заражене збудниками альтернаріозу, бактеріозу, фузаріозу, гельмінтоспоріозу, пліснявіння в межах 1-5%. Це посутнє нагадування аграріям про обов’язкове оздоровлення посівного матеріалу. Йдеться про протруєння насіння препаратами відповідного спектра дії та рівня захисної спроможності стосовно комплексу хвороб.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кажуть, наші доходи зросли
Читати
Хто купив квиточків пачку...
Читати
Ми не антисеміти
Читати
Знову залишені напризволяще
Читати
Прем’єр відзвітував
Читати
Як перераховуватимуть пенсії
Читати
Енергетика у ворожих руках
Читати
Зарплатний антирейтинг
Читати
Наші гриби смакують
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове