Архів
Вівторок,
3 квітня 2018 року

№ 26 (19573)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень
  • За рубежем
Солідарні з Україною

США. Штат Массачусетс визнав Голодомор в Україні 1932-1933 рр. геноцидом проти українського народу.

Докладніше...
Норовливий парламент

ІСПАНІЯ. Парламент Каталонії вимагає дозволити Карлесу Пучдемону знову очолити автономію.

Докладніше...
У морській прем’єр-лізі

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ оголосила про збільшення оборонного бюджету ще на 1,13 млрд доларів.

Докладніше...
Транспортний колапс

У ФРАНЦІЇ почався масштабний страйк залізничників.

Докладніше...
Обійшлося без сюрпризів

КОСТА-РИКА. Президентські вибори виграв кандидат від правлячої партії.

Докладніше...
Спалахнули протести

ІНДІЯ. У Кашмірі сталися масові заворушення.

Докладніше...
Митна війна

КИТАЙ підвищив мита на 128 американських товарів.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Військова панорама

Скільки коштуватиме весняний призов

Михайло СЕРДЮК.

У КВІТНІ-ТРАВНІ на строкову військову службу заплановано призвати 15 190 чоловік. Із них майже 9000 — до лав Збройних сил України, 4000 — до Національної гвардії, 1200 — до Державної прикордонної служби і ще 1000 — до Державної спеціальної служби транспорту. Для порівняння: торік осінній призов на строкову в Росії становив майже вдесятеро більше чоловік. Загалом на проведення весняного призову Кабмін виділив майже 55 млн грн: 32,5 млн —ЗСУ, 14,4 млн —НГУ, 4,3 млн — ДПС і 3,6 млн — ДССТ. Обсяг витрат на одного призовника — 3617 грн, з яких 3500 — для виплати грошової допомоги громадянам, які призиваються, 93 грн — на підготовку і проведення призову.

Нагадаємо: в Україні весняний призов на строкову військову службу триватиме з понеділка, 2 квітня, і до кінця травня. Крім новобранців, у травні-червні планується також призвати близько 500 офіцерів запасу — спеціалістів тилового, технічного, морально-психологічного забезпечення і зв’язку. Як поінформували у Генштабі ЗСУ, до участі у бойових діях офіцерів-призовників не залучатимуть.

Нові генерали: не «паркетні», а бойові

ВІД ПОЧАТКУ бойових дій на Донбасі 50 чоловік дістали генеральські погони. Про це повідомив начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко: «З 2014-го у нас було присвоєно 50 генеральських звань. Із них практично всі — офіцери, котрі мають бойовий досвід. Сьогодні основною умовою просування по службі, призначення, особливо на основні командні посади, є саме бойовий досвід, який ми отримали у війні 2014-2017 років і продовжуємо отримувати поточного року». Він також відзначив, що командири, які на початку війни очолювали бригади, нині вже командують округами, а дехто з них перебуває на посадах заступників командувачів видами Збройних сил України.

За стандартами НАТО

НАЧАЛЬНИК Генштабу — головнокомандувач Збройних сил України Віктор Муженко і командувач Сил спецоперацій Північноатлантичного альянсу віце-адмірал Колін Кілрей домовилися активізувати подальший розвиток українських Сил спецоперацій (ССО). Про це 21 березня повідомив сам В. Муженко. А його перший заступник генерал-полковник Ігор Колесник днями провів робочу зустріч з новопризначеним радником при Міністерстві оборони України полковником у відставці Девідом Колледою. Останній надаватиме дорадчу допомогу в питаннях вироблення і запровадження стандартів НАТО у сфері логістичного забезпечення Українського війська.

Чия армія могутніша

У РЕЙТИНГУ п’ятдесяти найпотужніших армій світу (за версією журналу «Ньюсвік») Україна посіла 30-те місце. Оборонний бюджет країни оцінили у 4,88 млрд доларів. Загальна чисельність військових— 1,18 млн чоловік, літаків — 238, танків — майже 2,5 тис., броньованих бойових машин — понад 8 тис., морських суден — 25 (при цьому авіаносців і підводних човнів нема). Нашими сусідами у рейтингу виявилися Швеція (29-те місце) і М‘янма (кол. Бірма — 31-ше).

Ну а п’ятірка найсильніших потуг світу має такий вигляд: США, Росія, Китай, Індія та Франція. За ними у списку йдуть збройні сили Великої Британії, Японії, Туреччини, Німеччини та Єгипту. Останній рядок топ-50 армій займають Філіппіни, на передостанньому місці — ЗС Білорусі.

Задарма нам не треба

ПІСЛЯ анексії Криму більшість кораблів Військово-Морського флоту України залишилась у загарбника. Сьогодні в розпорядженні ВМСУ — дев’ять кораблів і катерів, а також допоміжні судна. Ще у 2014 році держава взялася за створення так званого москітного флоту. Це сукупність невеликих, але маневрених бойових кораблів, які здатні повноцінно протистояти великим суднам противника та контролювати море. Два такі катери Україні ще три роки тому хотіли подарувати США, але вони й досі у порту Балтимора. Формальна причина — бюрократична тяганина. Але чи справді це так?

У розслідуванні програми «Схеми» зазначається, що, за інформацією з їхніх джерел у Пентагоні та Сенаті США, Україна такому подарунку «опирається» нібито з меркантильних мотивів керівництва держави. Зокрема, одним з українських заводів, завантажених держзамовленням із відновлення флоту, які постачають йому на озброєння малі броньовані артилерійські катери, є ПрАТ Завод «Кузня на Рибальському» — колишня «Ленінська кузня», бенефіціарами якого є Петро Порошенко та нардеп від БПП Ігор Кононенко. Мовляв, заокеанський подарунок, за розконсервацію та транспортування якого Україні потрібно буде витратити по 5 млн доларів за кожен, становитиме конкуренцію новим катерам «вітчизняного виробника», які громадянам обійдуться у середньому в 30 млн доларів за кожен...

Хабар — три тисячі. Штраф — одна

ТОРІК восени полковник головного управління оперативного забезпечення Збройних сил України Євген Усков був затриманий на гарячому під час отримання хабара у сумі 3 тис. доларів, які він вимагав від представників комерційної структури за проведення природовідновних робіт на одному з об’єктів ЗСУ.

Нещодавно Солом‘янський суд міста Києва оштрафував його за скоєне на… 25,5 тис. грн, що за курсом валют становить менше однієї тисячі доларів. Отаке-от «суворе» покарання корупціонера в погонах, яке повинно б було навчити хабарника й десятому заказати ніколи не брати.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кажуть, наші доходи зросли
Читати
Хто купив квиточків пачку...
Читати
Ми не антисеміти
Читати
Знову залишені напризволяще
Читати
Прем’єр відзвітував
Читати
Як перераховуватимуть пенсії
Читати
Енергетика у ворожих руках
Читати
Зарплатний антирейтинг
Читати
Наші гриби смакують
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове