Архів
Вівторок,
3 квітня 2018 року

№ 26 (19573)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень
  • За рубежем
Солідарні з Україною

США. Штат Массачусетс визнав Голодомор в Україні 1932-1933 рр. геноцидом проти українського народу.

Докладніше...
Норовливий парламент

ІСПАНІЯ. Парламент Каталонії вимагає дозволити Карлесу Пучдемону знову очолити автономію.

Докладніше...
У морській прем’єр-лізі

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ оголосила про збільшення оборонного бюджету ще на 1,13 млрд доларів.

Докладніше...
Транспортний колапс

У ФРАНЦІЇ почався масштабний страйк залізничників.

Докладніше...
Обійшлося без сюрпризів

КОСТА-РИКА. Президентські вибори виграв кандидат від правлячої партії.

Докладніше...
Спалахнули протести

ІНДІЯ. У Кашмірі сталися масові заворушення.

Докладніше...
Митна війна

КИТАЙ підвищив мита на 128 американських товарів.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Не можу мовчати

Питання державної ваги

Відкритий лист Президенту України Порошенку П. О.

Павло ДОСТОЄВСЬКИЙ,

заслужений працівник сільського господарства України, професор, почесний академік НААН України, головний державний ветеринарний інспектор України (1983-1999 рр).

Шановний Петре Олексійовичу! Звертаюся до Вас із питання державної ваги.

РІЧ У ТОМУ, що за роки незалежності в Україні цілеспрямовано знищується галузь тваринництва. За офіційними даними Держкомстату, в цей період поголів’я великої рогатої худоби скоротилося в 6,7 разу, у т.ч. корів — у чотири рази, свиней — у три рази, овець і кіз — у сім разів. Щорічно в Україні зникає 850-900 тваринницьких ферм. Після їх ліквідації сільське населення втрачає роботу і мігрує в пошуках кращої долі, а села без людей гинуть. За останні п’ять років з реєстру населених пунктів України виключено 220 сіл, а 400 мають тільки по 15-20 мешканців.

Наявне поголів’я сільгосптварин доведене до критичної межі й може забезпечити харчовими продуктами згідно з фізіологічними нормами лише 18-20 млн населення. Українці забезпечені м’ясом і молоком вітчизняного виробництва лише на 40-50 відсотків. Вирощування тварин на м’ясо в країні за останні роки спотворено: частка м’яса птиці у ньому становить 66%, свинини — 26, а яловичини — тільки вісім відсотків. А в раціоні людини свинини та яловичини повинно бути вдвічі більше.

Бездумний щорічний експорт зерна (30-40 млн тонн) — це злочин перед народом. Бо спочатку необхідно забезпечити продовольством своє населення, тобто спрямувати збіжжя (потенційні концкорми) на розвиток тваринництва, а вже потім думати про експорт. У нас же все навпаки. Ми є свідками парадокса — виробництво тваринницької продукції зменшується, а експорт її збільшується, що й призвело в минулому році до зростання цін на молочні та м’ясні вироби на внутрішньому ринку на 30-40 відсотків.

20-25% вітчизняної молочної продукції фальсифікується шляхом уведення до складу олій, частка підробленого вершкового масла становить 45%, низької якості й м’ясні продукти. Почастішали випадки отруєння людей недоброякісними харчами. На продовольчу безпеку держави насувається серйозна загроза, ситуація у тваринництві навіть не тривожна, а катастрофічна, наслідки можуть бути непрогнозовані й небезпечні.

Тваринництво України потребує негайної підтримки і втручання держави та Вашого особисто. Необхідно терміново розробити на рівні уряду фахові заходи з порятунку галузі, призупинити скорочення поголів’я, мотивувати сільгосппідприємства, фермерів, власників особистих підсобних господарств до збереження поголів’я і нарощування виробництва тваринницької продукції.

За останні два роки (2016-2017 рр.) з цих питань я звертався до прем’єр-міністрів Яценюка А. П. та Гройсмана В. Б., до Голови Верховної ради Парубія А. В., а також у Президентську Адміністрацію. Всі мої листи були направлені для розгляду в МінАПК, я отримував на них формальні бюрократичні відписки, а ситуація тим часом погіршується.

А все це тому, що останні чотири роки у нас відсутні професійні міністри-аграрники (Швайка І. О., Павленко О. М., Кутовий Т. В.), вже майже рік Міністерство аграрної політики без міністра. Ситуація ускладнюється ще й тим, що понад п’ять років в аграрній державі відсутній віце-прем’єр з питань АПК. На жаль, склалося так, а може, й заплановано, що протягом чотирьох років нікому професійно оцінити критичну ситуацію у галузі тваринництва, внести пропозиції щодо вжиття термінових заходів з порятунку галузі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кажуть, наші доходи зросли
Читати
Хто купив квиточків пачку...
Читати
Ми не антисеміти
Читати
Знову залишені напризволяще
Читати
Прем’єр відзвітував
Читати
Як перераховуватимуть пенсії
Читати
Енергетика у ворожих руках
Читати
Зарплатний антирейтинг
Читати
Наші гриби смакують
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове