Архів
Вівторок,
3 квітня 2018 року

№ 26 (19573)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень

Квітень

 Cторінку підготував

Микола ЮРЧИШИН.
Малюнок

Валентини ПРОТОПОП.


Версія для друку          До списку статтей
  • Нотатки метеоролога

Тепло чергуватиметься з прохолодою

Тетяна Адаменко,

начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеоцентру.

НАРЕШТІ закінчилася дивна зима 2017-2018 рр., адже у грудні та січні було значно тепліше звичайного, характер погоди (дощі, мряка та тумани) більше був схожий на пізню осінь або дуже ранню весну. У лютому, ніби схаменувшись, температурний режим увійшов у кліматичну норму останнього зимового місяця, а от березень виявився справжнім зимовим місяцем із морозами та хуртовинами. Обумовила таку погоду першого весняного місяця серія активних холодних циклонів, які переміщувалися територією України і спричинили хуртовини, рекордний для другої половини березня сніговий покрив у багатьох районах північних та центральних областей, де висота його часом перевищувала 30-60 см. Безумовно, низькі температури повітря (а морози у березні досягали мінус 15-22 градусів) у поєднанні зі снігом позначаться на швидкості розвитку весняних процесів і весна вже не буде рання. До кінця березня через низькі температури повітря та ґрунту на більшій частині території України відростання озимих культур іще не розпочалося.

В останні березневі дні все-таки розпочався активний винос тепла на територію України, і, за розрахунками, у першій декаді квітня буде досить тепло, однак іще пролітатиме мокрий сніг.

За місячним прогнозом погоди, нинішнього квітня середня місячна температура на переважній частині території України очікується близькою до кліматичної норми і становитиме 8-11ОС тепла. Кількість опадів — у межах норми, а в південних та східних областях — більше норми (120-135% норми).

За кліматичними даними, квітень — саме той місяць року, стосовно якого немає сумніву, що це вже не зима, як березень нинішнього року, але й іще не літо, як іноді буває у травні. Жодного разу за всю історію метеорологічних спостережень не був він холодніший, ніж березень, як не був і тепліший за травень.

Весняні процеси в Україні зазвичай поширюються у напрямку з південного заходу на північний схід. За кліматичними даними, середня місячна температура повітря коливається від 6О у крайніх північно-східних районах до 10О тепла на Закарпатті, Південному березі Криму та на півдні Одеської області. У першій половині місяця на всій території України закінчується перехід середньої добової температури повітря через плюс 5О, із середини місяця, спочатку в південних областях, а згодом і в північних і перехід її через плюс 10О, складаються умови для активної вегетації теплолюбних рослин. Нинішнього року ці строки будуть дещо пізніші через сніг та промерзлий ґрунт.

За даними багаторічних спостережень метеорологічних станцій, під час похолодань у квітні майже щороку спостерігаються приморозки, інтенсивність яких може досягати 5-10О, на північному сході 10-15О, на Південному березі Криму — 4-6 градусів морозу. Значною кількістю приморозків відзначився квітень минулого року, що призвело до втрати частини врожаю плодових та ягідних культур, адже вони трапилися після аномально теплої погоди у березні 2017-го, яка обумовила раннє цвітіння плодових.

Для нашої території характерне значне різноманіття погоди у весняний період. Так, 1929 року перша декада квітня була по-зимовому холодна. Морози сягали мінус 12-15О, на Житомирщині — мінус 17 (а висота снігового покриву в багатьох районах становила 20-40 см). Торішнього квітня великою дивиною було випадання та утримання снігового покриву в середині місяця. А найтеплішим був квітень 1950-го та 1975 років, коли максимальна температура вдень підвищувалась до плюс 30 градусів.

У квітні зазвичай активізується грозова діяльність, виникають перші зливи, зацвітають жовтець, кульбаба, продовжують квітувати проліски. У кінці місяця у південній половині України вдягається у свої весняні шати жовта акація, зацвітають верба, клен гостролистий, смородина, порічки, аґрус.

Версія для друку          До списку статтей

«Неприємні» дні

за геофізичними чинниками:

3,                    вівторок,             18-21      год.

7,                    субота,                  17-20      год.

8,                    неділя,                 10-12      год.

13,                  п’ятниця,            14-17      год.

14,                  субота,                  14-16      год.

16,                  понеділок,           5-8          год.

18,                  середа,                 4-6          год.

23,                  понеділок,           7-9         год.

30,                  понеділок,           16-18      год.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове