Архів
П’ятниця,
30 березня 2018 року

№ 25 (19572)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Потік набирає сили

НІМЕЧЧИНА схвалила «Північний потік-2».

Докладніше...
Історична угода

ПОЛЬЩА підписала угоду на постачання американських систем ПРО «Patriot» у рамках програми «Вісла».

Докладніше...
Допомога від ЄС

ГРЕЦІЯ отримала 6,7 млрд євро допомоги від Європейського стабілізаційного фонду.

Докладніше...
Спірні острови

ЯПОНІЯ висловила протест Росії у зв’язку з проведенням військових навчань у південній частині Курильських островів.

Докладніше...
Освіта майже з пелюшок

ФРАНЦІЯ запровадила обов’язкову дошкільну освіту для дітей від трьох років.

Докладніше...
Додона не спитали

МОЛДОВА. Президент Ігор Додон обурився рішенням уряду вислати російських дипломатів.

Докладніше...
Міждержавне потепління

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Кім Чен Ин на броньованому поїзді з триденним офіційним візитом відвідав Китай.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Житомирщина

Труїть питна вода

Галина ВЕРНИГОРА.

ЕКСПЕРТИ Житомирського обласного лабораторного центру МОЗ узяли проби води з громадських водогонів та тутешніх криниць. Аналіз засвідчив, що в 11 районах вода з труб виявилась недоброякісною за хімічними, а в шести — за мікробіологічними (вміст бактерій та мікроорганізмів) показниками.

Основними причинами такого стану справ фахівці держустанови називають застарілу технологію очищення та зношеність обладнання водогінних мереж. Якими, між іншим, сьогодні мають змогу користуватися лише 30% населення області. Решта споживає воду з колодязів та локальних свердловин, а вона там також не вельми хороша. Вміст нітратів у питній воді в деяких населених пунктах Житомирщини перевищує гранично допустиму концентрацію у 1,5-4 рази. Дедалі більше нітратне забруднення ґрунтових вод відбувається внаслідок ненормованого використання в колективних господарствах та у приватному секторі мінеральних добрив, особливо органічних, розміщення вигрібних та компостних ям на незначній відстані від місцевих джерел водопостачання. Спеціалісти лабораторної служби констатують: «Ефективних методів видалення нітратів із води в умовах децентралізованого водопостачання практично не існує».

З прицілом на майбутнє

У БЕРДИЧІВСЬКОМУ лісгоспі взялися висаджувати сіянці дуба нових цінних порід. За словами головного лісничого Григорія Івасюка, цьогоріч понад півмільйона поки ще тендітних рослинок мають піти в ріст на площі 120 гектарів.

Загалом на дослідних ділянках господарства впродовж двох останніх років з’явилися насадження ялиці, чотирьох видів горіха (звичного нам волоського, горіха зімбольда, маньчжурського і чорного) та модрини європейської, які вже дали добрий приріст. Також на території лісгоспу є заказник місцевого значення «Бучина», в якому ще півстоліття тому на площі 2 га було закладено експериментальну плантацію європейського бука, яку на стільки ж гектарів доповнено 2013 року. І, як показав час, ця культура комфортно почувається в наших умовах.

Премія за відмінне навчання

ОПАНУВАННЯ знаннями — теж робота, достойна грошової премії. Таку ухвалу винесли депутати Овруцької міськради. Затверджена ними Програма підтримки обдарованої учнівської молоді на 2018-2023 роки передбачає щорічну винагороду для найкращих школярів об’єднаної територіальної громади. Грошову премію в розмірі від 500 до 1000 гривень можуть отримати відмінники, учасники всеукраїнських предметних олімпіад та спортивних змагань. Трохи менші суми вже через місяць мають вручити й іншим юним краянам, що виявляють наполегливість і сумлінність у навчанні…

До речі, Овруцька міська ОТГ — найбільша за кількістю населення об’єднана громада області, й здібні та обдаровані діти із усіх її 69 населених пунктів можуть претендувати на щорічну грошову премію від місцевої влади.

Все починається з доріг

НИНІШНЬОГО року обласна влада спрямує на ремонт автошляхів півтора мільярда гривень. До програми включені не лише магістралі загальнонаціонального значення, а й місцеві дороги. З огляду на надану з бюджету суму є надія на прорив у цьому питанні, адже торік надали 370 млн грн на всю область.

Утім, як зазначають експерти, розкрадання коштів у цій сфері все ще величезне, адже досі не налагоджено належного державного контролю за витратами. Чи ж варто дивуватися, що деякі «капітально відремонтовані» автошляхи стають аварійними вже за кілька років.

Санаторний «бонус»

ВІДНИНІ місцеві громадяни пільгових категорій, які офіційно працевлаштовані та сплачують єдиний соціальний внесок, зможуть оздоровлюватись у санаторії «Дениші» коштом обласного відділення Фонду соціального страхування України. Підписано відповідну двосторонню угоду. При цьому проходити курс лікування можуть не тільки дорослі, а й маленькі пацієнти, діти офіційно працевлаштованих батьків. Одна людина може отримати понад 14 тис. грн з Фонду, а період реабілітації — до 24 днів. Санаторно-курортна установа спеціалізується на нейро-, м’язово-скелетній та кардіо-пульмонарній реабілітації, відновленні зору після хірургічного втручання. Вчорашні воїни також мають право на лікування в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу за профілем «медико-психологічна реабілітація учасників АТО».

Затримали хабарника

ПРАВООХОРОНЦІ затримали виконуючого обов’язки старости однієї із сільрад Коростишівського району. Він «погорів», вимагаючи хабара за оформлення реєстрації особи в одному з населених пунктів, підпорядкованих місцевій об’єднаній територіальній громаді. Загалом 40-річний чоловік «пожертвував» своїм статусом та гідністю за 8,5 тисячі гривень. Тепер йому загрожує від 5 до 10 років ув’язнення. Ясна річ, із довічним позбавленням права обіймати державні посади.

Від військових до копачів

ПРАЦІВНИКИ спеціальної поліції області у ході розслідування обставин пошкодження магістрального нафтопроводу вийшли на схему розкрадання спеціальної техніки військового призначення. Упродовж двох тижнів було проведено низку обшуків у Новоград-Волинському районі та вилучено майже 200 одиниць техніки, підготовленої до продажу. Йдеться, зокрема, про БТРи, БМП, ЗІЛи, УРАЛи, ГАЗи, «Кунги», причепи, автоцистерни, автовишки, тягачі з лебідками та іншу техніку, у тому числі і призначену для транспортування людей суходолом і водою. Вся вона, нібито списана командирами військових частин, якимсь чином потрапила до «рукастих» приватних підприємців. Вони приводили машини у робочий стан, а потім продавали через Інтернет. Нині слідство встановлює шляхи збуту колишнього майна Збройних сил. До речі, саме таку техніку використовують нелегальні копачі бурштину.

Юне материнство

НАЙМОЛОДШОЮ мамою області стала 13-річна житoмирянкa. Водночас, за даними головного обласного управління статистики, нині у краї проживає 14 п’ятнaдцятирiчних мам, a 39 мaтeрiв нaрoдили дiтeй у 16 рoкiв, причoму oднa з них — ужe друге маля. У той же час нaйстaршими мaмaми oблaстi стaли двi жiнки у вiцi 49 рoкiв, якi нaрoдили пeршу i трeтю дитину. A oднa 40-рiчнa житeлькa Житомирщини нaрoдилa п’ятнaдцяту дитину. Загалом по області середній вік жінки при народженні дитини становить 27 років, батька — 31.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Побільшало мільйонерів. Гривневих
Читати
Європа наполягає
Читати
МВФ тисне
Читати
Масштабне звільнення
Читати
Від кого зібралися захищатися?
Читати
Де жити найкомфортніше
Читати
Держава самоусунулася?
Читати
На російське — підвищене мито
Читати
Користуються своїм газом
Читати
Контролюватимуть
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове