Архів
П’ятниця,
30 березня 2018 року

№ 25 (19572)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Потік набирає сили

НІМЕЧЧИНА схвалила «Північний потік-2».

Докладніше...
Історична угода

ПОЛЬЩА підписала угоду на постачання американських систем ПРО «Patriot» у рамках програми «Вісла».

Докладніше...
Допомога від ЄС

ГРЕЦІЯ отримала 6,7 млрд євро допомоги від Європейського стабілізаційного фонду.

Докладніше...
Спірні острови

ЯПОНІЯ висловила протест Росії у зв’язку з проведенням військових навчань у південній частині Курильських островів.

Докладніше...
Освіта майже з пелюшок

ФРАНЦІЯ запровадила обов’язкову дошкільну освіту для дітей від трьох років.

Докладніше...
Додона не спитали

МОЛДОВА. Президент Ігор Додон обурився рішенням уряду вислати російських дипломатів.

Докладніше...
Міждержавне потепління

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Кім Чен Ин на броньованому поїзді з триденним офіційним візитом відвідав Китай.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Лікує береза

Олександр КУРДЮК,

кандидат біологічних наук.

КОЛИСЬ казали, що береза і зігріє, і світло дасть, і взуттям забезпечить, і вилікує. Сьогодні ж у неї залишились тільки функції прикрасити садибу, напоїти соком і вилікувати деякі хвороби.

Артрит. 50 г березових бруньок залити літром міцного алкоголю чи аптечного спирту, настояти в затемненому місці 10-15 днів, процідити і втирати або використовувати як компрес. Цей же рецепт застосовувати при пролежнях, радикуліті.

Виразка шлунка. Настояти бруньки берези у міцному алкоголі в пропорції 1 до 10 протягом двох тижнів. Приймати по чайній ложці разом із перевареною водою тричі на день за 20-30 хвилин до їди.

Волосся. При суттєвому випадінні волосся промивати голову відваром листя берези.

Гінекологічні проблеми. Залити березові бруньки окропом у співвідношенні 1:10, настояти три-чотири години, процідити і використовувати для ванночок і тампонів.

Глистогінний засіб. Столову ложку подрібненого листя чи однорічних пагонів залити склянкою окропу, настояти декілька годин і пити по 100 мл двічі на день.

Жовчогінний засіб. Столову ложку березових бруньок залити 500 мл аптечного спирту і настоювати два тижні в затемненому місці. Перед уживанням процідити. Приймати по столовій ложці з перевареною водою.

Жовчогінне. У разі проблем із печінкою залити дві столові ложки подрібненого листя двома склянками окропу в термосі, настояти годину, охолодити і процідити. Вживати по 100 мл три-чотири рази на день за 20-30 хвилин до їди.

Зубний біль. Прикладати до ураженого зуба ватний тампон, змочений водною чи краще спиртовою настоянкою березового листя або бруньок.

Екзема. Як сечогінний засіб при екземі 20 грамів листя берези залити склянкою окропу, настояти 3-4 години, процідити і приймати по столовій ложці тричі на день.

Лямбліоз. Дві столові ложки подрібненого листя залити двома склянками окропу і млоїти на малому вогні 10-12 хвилин або витримати в термосі не менш як годину. Охолодити до нормальної температури, процідити і додати маленьку щіпку соди (на кінчику леза ножа). Пити по 100 мл тричі на день за 20-30 хвилин до їди.

Набряки. Подрібнити свіже промите листя і залити його окропом у співвідношенні 1:10. Краще зробити це в термосі, настояти 3-4 години, процідити і прий­мати по 50 мл три-чотири рази на день. Або чайну ложку бруньок залити в термосі 0,5 л окропу і настояти три-чотири години. Процідити і вживати по 100 мл тричі на день за півгодини до їди.

Нефрит. Залити подрібнене свіже березове листя перевареною гарячою водою в пропорції 1 до 10, залишити настоюватись не менш як чотири години, затим процідити в скляну тару. Залишити ще на 5-6 годин. Приймати по 100 мл тричі на день.

Нирки. Захворювання нирок лікують настоєм чайної ложки подрібненого свіжого листя в склянці окропу. Настояти не менш як чотири години і випити протягом дня невеликими порціями. Або три столові ложки бруньок залити на ніч двома склянками білого вина. Вживати по столовій ложці двічі-тричі на день після їди. Курс прийому — три тижні. Або зібрати молоде листя, що тільки-но з’являється навесні, висушити і дві столові ложки цієї сировини залити 200 мл окропу, помлоїти до зменшення об’єму вдвічі, процідити. Приймати по 1-2 чайні ложки тричі на день за півгодини до їди.

Онкологічні проблеми. Для профілактики та допомоги у лікуванні пити 200-250 л свіжого соку тричі на день.

Отруєння. Розтовкти до порошкоподібного стану березове вугілля і приймати по 1-2 чайні ложки тричі на день, запиваючи водою чи змішуючи з медом.

Псоріаз. Чотири чайні ложки подрібненого листя залити 0,5 л окропу, настояти три-чотири години, процідити. Пити по столовій ложці три-чотири рази на день. Або відварити протягом 10-12 хвилин на слабкому вогні столову ложку бруньок у склянці води. Приймати аналогічно до попередньої рекомендації. Можна застосовувати свіжий березовий сік із розрахунку 200 мл тричі на день. Ці ж рецепти використовувати і для лікування вітиліго та як протизапальний засіб.

Ревматизм і подагра. Зробити відвар свіжого листя у воді в пропорції 1:10, процідити і додавати до ванн чи ванночок. Прикладати свіже листя у вигляді компресів до уражених місць. У цьому разі, а також для лікування шпор дрібно порізане свіже листя прикладати до запалених суглобів.

Сечогінний засіб. Столову ложку бруньок залити в термосі склянкою окропу, настояти годину, процідити. Приймати по 50 мл три-чотири рази на день за 20-30 хвилин до їди. З цією ж метою можна скористатися рецептом спиртової настоянки, описаної вище. За відсутності вказаних складників приймати по 200 мл свіжого березового соку три-чотири рази на день.

Трофічні виразки шкіри та рани. 100 грамів свіжого листя промити і залити літром гарячої води. Настояти не менше трьох годин, процідити. Приймати по 70-100 мл двічі-тричі на день за півгодини до їди. Або подрібнену до порошкоподібного стану чисту березову кору прикладати до уражених місць. Чи заповнити скляний посуд на 60 відсотків об’єму свіжозбираними березовими бруньками, долити доверху міцним алкоголем і настояти два-три тижні у темному місці. Застосовувати для протирання уражених місць шкіри та трофічних виразок, різних ран та запальних процесів.

Протипоказання. Не приймати препарати з частин берези у разі ниркової недостатності. Не користуватись березовим дьогтем хворим на гострі шкірні захворювання та в період вагітності. При застосуванні лікарських засобів на основі березової сировини перевагу слід надавати листю і брунькам, оскільки кора містить значну кількість дьогтю.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Побільшало мільйонерів. Гривневих
Читати
Європа наполягає
Читати
МВФ тисне
Читати
Масштабне звільнення
Читати
Від кого зібралися захищатися?
Читати
Де жити найкомфортніше
Читати
Держава самоусунулася?
Читати
На російське — підвищене мито
Читати
Користуються своїм газом
Читати
Контролюватимуть
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове