Архів
П’ятниця,
30 березня 2018 року

№ 25 (19572)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Потік набирає сили

НІМЕЧЧИНА схвалила «Північний потік-2».

Докладніше...
Історична угода

ПОЛЬЩА підписала угоду на постачання американських систем ПРО «Patriot» у рамках програми «Вісла».

Докладніше...
Допомога від ЄС

ГРЕЦІЯ отримала 6,7 млрд євро допомоги від Європейського стабілізаційного фонду.

Докладніше...
Спірні острови

ЯПОНІЯ висловила протест Росії у зв’язку з проведенням військових навчань у південній частині Курильських островів.

Докладніше...
Освіта майже з пелюшок

ФРАНЦІЯ запровадила обов’язкову дошкільну освіту для дітей від трьох років.

Докладніше...
Додона не спитали

МОЛДОВА. Президент Ігор Додон обурився рішенням уряду вислати російських дипломатів.

Докладніше...
Міждержавне потепління

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Кім Чен Ин на броньованому поїзді з триденним офіційним візитом відвідав Китай.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Точка зору

За ґратами

Матвій КОВАЛЕНКО.

Адвокат знаменитої бранки повідомив, що Герой України Н. Савченко в СІЗО оголосила голодування, скаржиться на умови утримання, і що є всі підстави вимагати в Апеляційному суді домашнього арешту. Попереду — період слідчих дій і тривала експертиза матеріалів справи. На думку адвоката справа проста, але має політичний характер.

ЛЮБОВ і ненависть народу до влади погано регулюються юридичними законами. В історії різних країн цей недолік народ виправляє своєю особистою участю в акціях на вулицях і площах, ризикуючи своїм життям, здоров’ям і зазнаючи неминучих втрат. Якщо перемагає влада, то методи проти змовників і бунтівників законні. Якщо ж люди скидають владу дочасно, не чекаючи чергових виборів, то повалення втілюється у законні форми трохи згодом. Горе переможеним, а потрібні закони напишуть переможці — так нас учили.

Савченко — це явище. У представлених прокуратурою матеріалах вона яскраво і переконливо висловила своє ненависне ставлення до влади. Але судитимуть її за конкретні правопорушення. Винести судове рішення буде важко, будь-який вирок буде зустрінутий критично. Савченко висловила спільну думку. Вона показала, що Україна не тільки не однорідна, а й зв’язок між верствами українського суспільства розірвано, і це вже не просто розрив у рівні доходів або у ставленні до росту цін. Люди на площах і біля телевізорів у своїй більшості її вже виправдали. Про це нам свідчать результати численних опитувань, і це таке значуще явище, не помітити яке не -можливо.

Ось у цьому і полягає головний «злочин» Надії — її особливий вплив на виборця. Люди, які вже незабаром підуть на виборчі дільниці, в масі своїй виявляють у собі таке ж ставлення до влади, шепочуть на її адресу такі ж побажання. Це навряд чи буде обговорюватися в найвищому суді. Але слід визнати, що просто зараз на наших очах складаються нові політичні вподобання майбутніх виборців: Савченко — один із нових політичних лідерів, а владні поступаються їй. Савченко поставила нинішню і повалену владу на одну дошку. Вона показала, що законність останніх виборів до парламенту і на вищий пост вичерпана результатами правління протягом цих останніх років. Савченко несе в собі сформоване почуття ненависті, виправдовує бажання фізичного неблагополуччя для всіх причетних і винуватих без винятку. Сильне почуття. Як таке могло статися? А просто все до того велося.

Генеральний прокурор у Верховній Раді був красномовний і переконливий. Він залякав парламент мінами, гранатами, автоматними чергами, величезною люстрою зі стелі. Савченко в суперечці з ним протиставила себе всім присутнім, сміючись, а що поганого, мовляв, у люстрі, якщо внизу депутати? Удвох вони переконали депутатів проголосувати за арешт Надії, хоча спочатку більшість у Раді явно цього не бажала.

Але народні маси здобули в образі Савченко свою «героїню», яка простою мовою висловила домінуючу в Україні думку про владу і загальне їй побажання. Савченко має загострене почуття справедливості. Це почуття відчували ще недавно всі, хто був серед дійових осіб на площах у 2013-му і 2014-му роках. Якщо не я, то хто? І Надія не втратила цього особливого нервового настрою й досі, для неї революція не закінчилася, якщо не дала результату. Ви нагородили її званням Героя? Так вона і дотепер працює героєм. Має гостре відчуття власної причетності, вимагає від себе діяти особисто, брати участь, бути, а не здаватися. А коли не знає, що робити, то йде напролом і шкодить собі, як ми це бачили, або потрапляє в лапи ляльководів. Але грамотно провести дискредитацію Савченко, знищити її як символ, як незручну політичну фігуру і, не дай Боже, кандидата на виборах — ось це поки що не вдалося. Савченко вже зробила один сильний хід — коли у неї була можливість, вона не залишилася за кордоном, повернулася в країну і постала перед судом.

Собою вона не дорожить, готова ризикнути, авторитетів для неї немає, як то кажуть, людина без гальм. Коли її почали звинувачувати в тому, в чому звинувачують запеклих державних злочинців, вона ввела в обіг, легалізувала жорстку думку всіх тих, хто був обдурений в останні чотири роки. Продемонструвала прірву між верхніми і нижніми, втрату довіри до представників вищої державної влади. Так, в українців важке почуття до державної влади, яку самі вибрали і підтримують податками. Але, вочевидь, у суспільстві склався негласний договір — терпіти до виборів, стиснувши зуби, виходити на новий майдан бажаючих нема. Таке становище законсервовано до виборів.

Савченко поки що дістала тільки моральну підтримку. Народ співчуває Надії, але на площу не вийде. Ті, до кого вона звернулася, люди військові, не підтримали її. До парамілітарних сил вона не зверталася, про це ніяких відомостей нема. Ну, в Саакашвілі теж не вийшло, його не підтримали інші лідери опозиції. Так, залишаються запитання, що буде потім і хто прийде на зміну. Але Савченко у своїй простоті, схоже, навіть не замислювалася над цими проблемами. Вона заточена на те, щоб стати Жанною д’Арк, а далі просто не заглядає, в цьому сенсі її позиція егоїстична або сліпа. Звання Героя України вона розуміє як професію, яку необхідно «продовжувати працювати», і це її особистий шлях ризику, обмежень і страждань за народ. Зокрема, і голодування. Хто це тут питає, який її психофізичний стан? Відповідь проста — вона солдат на війні!

...На наших очах усупереч розбіжним зусиллям влади сформувався неймовірний лідер президентських перегонів-2019, а в досвідчених руках, якщо не розплескати «налите вщерть», вона їх ще й виграти зможе. Стежте за рейтингами.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Побільшало мільйонерів. Гривневих
Читати
Європа наполягає
Читати
МВФ тисне
Читати
Масштабне звільнення
Читати
Від кого зібралися захищатися?
Читати
Де жити найкомфортніше
Читати
Держава самоусунулася?
Читати
На російське — підвищене мито
Читати
Користуються своїм газом
Читати
Контролюватимуть
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове