Архів
П’ятниця,
30 березня 2018 року

№ 25 (19572)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Потік набирає сили

НІМЕЧЧИНА схвалила «Північний потік-2».

Докладніше...
Історична угода

ПОЛЬЩА підписала угоду на постачання американських систем ПРО «Patriot» у рамках програми «Вісла».

Докладніше...
Допомога від ЄС

ГРЕЦІЯ отримала 6,7 млрд євро допомоги від Європейського стабілізаційного фонду.

Докладніше...
Спірні острови

ЯПОНІЯ висловила протест Росії у зв’язку з проведенням військових навчань у південній частині Курильських островів.

Докладніше...
Освіта майже з пелюшок

ФРАНЦІЯ запровадила обов’язкову дошкільну освіту для дітей від трьох років.

Докладніше...
Додона не спитали

МОЛДОВА. Президент Ігор Додон обурився рішенням уряду вислати російських дипломатів.

Докладніше...
Міждержавне потепління

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Кім Чен Ин на броньованому поїзді з триденним офіційним візитом відвідав Китай.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Проблема

Варто поборотися

Підготувала

Маргарита БІЛИК.

Друга світова вогненним смерчем пронеслася Україною, скалічивши, без перебільшення, кілька поколінь. Станом на позаторішній квітень у нашій державі налічувалося близько 122 тис. інвалідів війни, 130 тис. учасників бойових дій, 665 тис. учасників війни, 220 тис. членів сімей загиблих, 10 тис. жертв нацистських переслідувань та 3,1 млн дітей війни, серед яких дуже багато й наших читачів.

ЦИМ громадянам, які вже у вельми поважному віці, живеться, як і більшості українців, нелегко. За законодавством для них передбачений ряд пільг, котрі хоч дещо полегшують їхні будні. Крім останньої категорії — дітей війни (яку, до речі, в нинішньому уряді вважають «вигаданою»). Цей статус був законодавчо запроваджений за президентства В. Ющенка. Його надавали особам, які станом на 2 вересня 1945 року не досягли 18 років. Відповідно 2006-го було ухвалено Закон «Про соціальні гарантії дітей війни», яким установлювалася доплата їм на рівні 30% мінімальної пенсії. Тоді дехто цю норму назвав популістичною (як і сьогодні можна почути з вуст деяких урядовців) — мовляв, запроваджена вона на хвилі «помаранчевої» ейфорії і нічого спільного з реальністю не має.

На жаль, песимістичні прогнози справдилися: на той час у держави коштів на встановлену надбавку не знайшлося. Згодом уряд урізав її, зафіксувавши в розмірі 10% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Конституційний суд ці зміни скасував, повернувши «дітям війни» попередні 30% надбавки до пенсії, але на цьому перипетії не скінчилися. 2011 року Кабмін ухвалив постанову такого змісту: громадяни зазначеної категорії повинні отримувати 49,8 гривні доплати, а з 2012 року — в еквіваленті 7% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

«Діти війни», обурені чиновницькими іграми, почали шукати правду в судах, і це їм певною мірою вдавалося. До вересня 2011 року гроші за рішеннями, винесеними в 2008-2009 роках, таки виплачувалися, хоча доводилося долати опір Пенсійного фонду. Але потім кошти на це просто перестали передбачати в держбюджеті, тож соціальні гарантії для людей, чиє дитинство обпалила війна, так і залишилися в розряді обіцянок. Експерти стверджують, що заборговано їм за всі роки близько семи мільярдів гривень!

Що робити сьогодні — боротися чи опустити руки? Завжди є сенс відстоювати свої права, зауважують юристи. Відомі випадки, коли «діти війни», не знайшовши правди в рідній країні, подали позови до Європейського суду з прав людини, й декому присудили моральну сатисфакцію — від однієї до двох тисяч євро в еквіваленті. Один раз компенсацію отримала навіть донька померлого пенсіонера після оформлення спадщини. Однак тут головний камінь спотикання — вартість, адже судитися завжди недешево (якщо звертатися до вітчизняної Феміди, доведеться сплатити судовий збір — 704 гривні) і на це потрібно багато часу і нервів. Крім того, рішення ЄСПЛ систематично не виконуються в Україні, відтак цілком логічно припустити, що нові не задовольнятимуться теж. Виходить замкнене коло, для розірвання якого потрібна насамперед політична воля вищого керівництва і компетентні фахівці, які навели б лад у цій царині, а не обмежувалися «напівзаходами» та відмовками.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Побільшало мільйонерів. Гривневих
Читати
Європа наполягає
Читати
МВФ тисне
Читати
Масштабне звільнення
Читати
Від кого зібралися захищатися?
Читати
Де жити найкомфортніше
Читати
Держава самоусунулася?
Читати
На російське — підвищене мито
Читати
Користуються своїм газом
Читати
Контролюватимуть
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове