Архів
П’ятниця,
30 березня 2018 року

№ 25 (19572)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Потік набирає сили

НІМЕЧЧИНА схвалила «Північний потік-2».

Докладніше...
Історична угода

ПОЛЬЩА підписала угоду на постачання американських систем ПРО «Patriot» у рамках програми «Вісла».

Докладніше...
Допомога від ЄС

ГРЕЦІЯ отримала 6,7 млрд євро допомоги від Європейського стабілізаційного фонду.

Докладніше...
Спірні острови

ЯПОНІЯ висловила протест Росії у зв’язку з проведенням військових навчань у південній частині Курильських островів.

Докладніше...
Освіта майже з пелюшок

ФРАНЦІЯ запровадила обов’язкову дошкільну освіту для дітей від трьох років.

Докладніше...
Додона не спитали

МОЛДОВА. Президент Ігор Додон обурився рішенням уряду вислати російських дипломатів.

Докладніше...
Міждержавне потепління

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Кім Чен Ин на броньованому поїзді з триденним офіційним візитом відвідав Китай.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Погода диктує умови

Марина ТІШКОВА.

ЯК ПОВІДОМИЛИ агрометеорологи, морози в другій декаді березня не зашкодили озимим культурам. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущення не опускалася нижче мінус 1-6 градусів, що безпечно для озимини. За прогнозом, потрібно буде пересіяти або підсіяти близько 11% площ під озимими культурами.

Тим часом початок весняної посівної затримується. У більшості регіонів поля досі вкриті кількасантиметровим шаром снігу. В центральних областях торік сівбу розпочали 1 квітня, нині ж аграрії орієнтуються на 5-10-те. «Як тільки розтане сніг, нарешті проведемо підживлення», — каже головний агроном «ТАК-Агро» В’ячеслав Нескоромюк. На заході країни називають ці ж строки початку польових робіт. Сільгоспвиробники південних областей також нарікають на холод. «Починати посівну збирались на початку останньої декади березня. Погода поламала усі плани», — бідкається головний агроном господарства «Теллус-Юг» Андрій Щедринов. На його думку, цього року посівна почнеться одночасно по всій Україні.

Щоправда, нетривале потепління в першій декаді березня дало змогу аграріям виконати деякі весняні польові роботи. Зокрема, була підживлена озимина на площі 1,77 млн га, або на 24% прогнозованих площ. Для порівняння: торік на цей час було підживлено 4,41 млн га посівів, або 63%.

Лідерство — за соєю

ПОТОЧНОГО року цих бобових аграрії продали на 48,9 мільйона доларів більше, ніж за аналогічний період минулого. Також зросли продажі горіхів — уторгували за них на 17,2 мільйона доларів більше. Загалом експорт рослинницької продукції зріс на 73,9 мільйона доларів. Однак поставки готових товарів упали на 12,2 мільйона доларів. Експорт олій також зменшився, зокрема соняшникової продали менше на 48,2 мільйона.

Ех, яблучко

НА ВІННИЧЧИНІ триває робота над створенням кластера «Яблуневий шлях», основна мета якого — розвиток Барської та Северинівської об’єднаних територіальних громад, основним видом господарювання яких є вирощування яблук і виготовлення продукції з них. Ідеться про популяризацію цих територій: організацію брендових фестивалів, створення і рекламу яблуневих туристичних об’єктів, туристичних маршрутів тощо. «Вінниччина — це яблунева столиця України, — стверджує директор Вінницького центру розвитку місцевого самоврядування Олег Левченко. — У Тиврівському, Барському, Жмеринському і Мурованокуриловецькому районах вирощується майже 51% усіх вітчизняних яблук. У Європі є лише кілька територій, де вирощується стільки яблук. Працюючи над проектом, ми враховували їхній досвід».

Вінницький проект «Яблуневий шлях» став переможцем на європейському конкурсі з більш ніж 300 представлених, тож реалізується коштом ЄС. Сума фінансування — 17 млн ​​гривень.

До речі, за сім місяців нинішнього сезону торгівлі наша держава продала в 10 разів більше яблук, ніж імпортувала, відвантаживши на зовнішній ринок 21 тис. тонн. Цей обсяг — найбільший за останні шість років. Основними покупцями є Білорусь, Австрія і Угорщина.

Перспективний бізнес

ПОТЕНЦІЙНИЙ обсяг вітчизняного ринку ягід оцінюється у 200 тис. т, що відповідає $300 млн. Передбачається, що попит на ягоди буде збільшуватись як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Тож фахівці аграрного ринку радять фермерам звернути увагу на цей бізнес. При цьому поряд із традиційними полуницею, малиною, смородиною, які є лідерами у вирощуванні, варто зосередитися й на аґрусі та ожині. Остання втричі продуктивніша за малину і може давати гарний прибуток. Вже на другий рік після закладання ожинової плантації вона дасть перший урожай. За підрахунками економістів, вкладені у виробництво цієї ягоди кошти повернуться інвесторові десь за 3 роки.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Побільшало мільйонерів. Гривневих
Читати
Європа наполягає
Читати
МВФ тисне
Читати
Масштабне звільнення
Читати
Від кого зібралися захищатися?
Читати
Де жити найкомфортніше
Читати
Держава самоусунулася?
Читати
На російське — підвищене мито
Читати
Користуються своїм газом
Читати
Контролюватимуть
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове