Архів
Вівторок,
27 березня 2018 року

№ 24 (19571)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Лікування без ліків

Ангіна

Олександр КУРДЮК,

знавець народної медицини.


РОЗРІЗНЯЮТЬ декілька видів ангін, однак у більшості випадків ідеться про гостре запалення мигдалин у горлі. Збудники його — бактерії, що передаються повітряно-крапельним шляхом. Пропонуємо народні засоби профілактики й лікування цієї хвороби.

Аїр болотний (лепеха). Чайну ложку подрібненого кореневища залити холодною водою, настояти кілька годин, довести до кипіння на невеликому вогні й млоїти 15-20 хвилин. Охолодженим настоєм полоскати горло.

Алое. Добре перемішати одну частину свіжого соку алое, дві — меду і три — горілки. Накласти такий компрес на горло.

Амарант. 40 мл соку розмішати в склянці теплої перевареної води і використовувати для полоскання.

Барбарис звичайний. Три чайні ложки подрібненого коріння залити двома склянками окропу, проварити 5-7 хвилин, настояти годину і теплим застосовувати при полосканні.

Барвінок малий. Столову ложку трави залити склянкою окропу, витримати в термосі годину і вживати по дві столові ложки тричі на день. Або: півтори частини трави гравілату міського, по одній — трави барвінку, квітів липи серцелистої, кори дуба звичайного змішати з двома частинами ромашки аптечної. Дві столові ложки збору залити склянкою окропу на дві години і теплим полоскати.

Бузина червона. Дві столові ложки квітів залити в термосі двома склянками окропу, настояти годину і прополіскувати горло теплим настоєм три-чотири рази на день.

Бузина чорна. Столову ложку квітів запарити склянкою окропу в термосі на півгодини, процідити й пити по 50 мл три-чотири рази на день за 20 хвилин до їди.

Буряк червоний. Полоскати 5-6 разів на день горло сумішшю двох чайних ложок слабкого оцту на склянку свіжого бурякового соку.

Верба козяча. Залити кору верби окропом (1:10), настояти, процідити і вживати по столовій ложці 4-6 разів на день. Цим настоєм також можна полоскати горло.

Верес звичайний. 100 грамів пагонів вересу залити літром окропу, настояти годину в термосі, використовувати невеликими порціями для полоскання.

Водяний перець. Свіжий сік розвести в 10 частинах кип’яченої води і застосовувати у полосканні.

Дуб звичайний. Змішати одну частину кори дуба, півтори частини квітів календули і дві частини квітів липи серцелистої. Дві столові ложки збору залити двома склянками окропу і вживати для полоскання. Кору можна запарити в термосі з розрахунку 100 грамів на літр окропу, процідити через декілька шарів тканини і полоскати. Цей настій одночасно знімає ще й запалення ясен.

Горіх волоський. Молоде листя горіха залити 10 частинами окропу, настояти не менш як дві години і використовувати для полоскання. Або: змішати одну частину листя горіха, по дві частини — квітів бузини чорної, шавлії лікарської і ромашки лікарської. Дві столові ложки такого збору залити склянкою окропу. Настоявши дві години, полоскати горло.

Гравілат міський. Дві столові ложки трави залити склянкою окропу, полоскати теплим настоєм.

Звіробій. Квіти звіробою залити трьома частинами горілки, настояти протягом тижня, вживати по столовій ложці тричі на день після їди. Для полоскання столову ложку настоянки додати до 100 мл теплої кип’яченої води.

Каланхое. Свіжий сік розвести навпіл кип’яченою теплою водою, полоскати горло кілька разів на день.

Календула. Столову ложку суцвіть залити двома склянками окропу, охолодити і теплим настоєм полоскати горло.

Капуста білокачанна. Свіжий сік розвести навпіл теплою водою, використовувати для полоскання.

Картопля. Відварити картоплю, злити воду і, накрившись рушником, дихати парою до її охолодження. До картоплі можна додати часник, цибулю, мед.

Козлятник лікарський. Дві столові ложки сухої трави чи квітів залити 500 мл окропу, настояти, полоскати горло кожні дві-три години.

Липа серцелиста. Три столові ложки квітів залити 1,5 склянки окропу, настояти 40 хвилин, процідити і застосовувати для полоскання. Одночасно можна приймати по 100 мл настою тричі на день.

Льон. Столову ложку насіння заливають склянкою окропу, настоюють чи відварюють 12-15 хвилин на повільному вогні, проціджують і використовують для полоскання.

Морква. Свіжий сік моркви змішують у рівних частинах із медом і вживають по дві столові ложки три-п’ять разів на день. Можна додавати гаряче молоко.

Ожина сиза. Дві столові ложки листя залити склянкою окропу, настояти 15-20 хвилин і полоскати горло.

Ромашка аптечна. Запарити в термосі столову ложку квітів ромашки склянкою окропу. Через годину можна полоскати горло, а також вживати по столовій ложці три-чотири рази на день. Ложка меду не завадить.

Спориш. Дві ложки сухої трави запарити у півлітра окропу в термосі на 30-40 хвилин, процідити, теплим використовувати для полоскання.

Суниця лісова. П’ять столових ложок сухих плодів або 50 грамів сухого листя залити двома склянками окропу, настояти 30-40 хвилин, процідити і полоскати горло.

Тютюн (махорка). Цей спосіб рекомендовано курцям. Незначну дрібку сухого листя покласти під язик. Тримати, доки добре не просякне слиною.

Шабельник болотний. Третину літрової банки заповнити подрібненим кореневищем, по вінця залити горілкою, настояти два тижні і використовувати для полоскання горла, розбавляючи теплою кип’яченою водою.

Шавлія. П’ять грамів подрібненого листя відварити протягом 7-10 хвилин у склянці води на слабкому вогні, процідити і теплим полоскати.

Хамеріон вузьколистий (іван-чай). Три столові ложки квітів залити 250 мл води, прокип’ятити на слабкому вогні 10 хвилин, процідити і теплим використовувати для полоскання.

Хвощ польовий. Одну чайну ложку подрібненої трави залити 100 мл окропу, настояти 20-30 хвилин і теплим уживати при полосканні.

Хміль. Дві столові ложки шишок хмелю запарити склянкою окропу на 20-30 хвилин і полоскати.

Цибуля ріпчаста. Змішати в рівних частинах свіжий сік із медом, вживати по чайній ложці три-чотири рази на день. Або: свіжий сік змішати з окропом і використовувати для інгаляцій.

Часник. Невелику очищену головку часнику додати до склянки молока, проварити на слабкому вогні 5-7 хвилин. Уживати по одній-дві чайні ложки кілька разів на день.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове