Архів
Вівторок,
27 березня 2018 року

№ 24 (19571)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Є така недуга

Розпізнають під мікроскопом

Жанна Приходько,

інфекціоніст.


Усе починається з малого: невеликого почервоніння у паху чи між складками на животі. Поступово червона плямка збільшується, вкривається пухирцями, уражена шкіра лущиться, свербить. Хвороба може прогресувати, поширюючись по всьому тілу.

 ЩО Ж це за недуга? Найчастіше такі симптоми має епідермофітія — грибкове ураження шкіри. Її збудником є грибок Epidermophyton floccossum, який дуже любить во­логу. Передається від зараженої людини здоровій при користуванні спіль­ними рушника­ми, халатами, білизною, мочалками, ванною кімнатою. Розпарена волога шкіра дуже чутлива до цього грибка, хоча захворіти може не кожен.

Чутливими до цього збудника є насамперед ті, хто недавно лікувався антибіотиками, пе­реніс вірусне захворювання, ма­є підвищений рівень цукру у кро­ві. Поширенню збудника сприяє посилена пітливість, надто у пахвинних складках, на внутрішній поверхні стегон, під грудьми у жінок. Зимово-весняна пора — оптималь­ний час для розвитку грибка. Це пов’язано з тим, що люди носять за­критий теплий часто синтетичний одяг, пітніють і між шкірою та тка­ниною виникає щось на кшталт пар­никового ефекту.

Насторожити має поява навіть однієї маленької червоної плямки (спочатку — до 1 см діаметром), да­лі таких плямок з’являється все більше й більше. Від тертя уражена шкіра набрякає, з’являють­ся пухирці. Уражене місце свербить. На ньому виникають мікротріщинки, які є воротами вже для іншої ін­фекції. Тож захворювання може тривати місяцями і навіть роками з періо­дичним загостренням.

Чи є спеціальні аналізи, які допомагають розпізнати хворобу? Так, і робити їх обов’язково, ад­же вірусні й деякі бактеріальні ураження шкіри можна виявити тільки завдяки їм. Епідермофітію теж розпізнають під мікроскопом.

Грибкові захво­рювання потребують специфічних ліків: спеціальних про­тигрибкових, антигістамінних препаратів, настоянок. Звісно, є й чимало випробуваних спосо­бів народної медицини. Наприклад, примочки з настоями і змащування оліями лікувальних рослин, передусім чайного дерева. Вони й справді досить ефективні, але сучасні медичні препарати вилікують швидше.

Щодо методів профілакти­ки епідермофітії, то найдієвіший із них — особиста гігієна. Якщо змога, варто частіше митися, після цього добре витирати шкіру. Надавайте перевагу спідній білизні з натураль­них тканин — особливо це стосуєть­ся осіб з ослабленим імунітетом і схильністю до пітніння, повнотілих людей. Уникайте тісного одягу.

І ще порада, якою не варто нехтувати: нікому не позичайте своїх рушників, мочалок, халатів, шкарпеток чи капців, адже саме звідси грибок може перейти на ва­шу шкіру.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове