Архів
Вівторок,
27 березня 2018 року

№ 24 (19571)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Дослідження

Задля міцного сну

Наталя ВЛАСЕНКО,

психолог.

Хочете засинати швидко й спати міцно? Психологи та нейробіологи рекомендують перед сном написати список справ на завтра.

ПІД ЧАС експерименту добровольців розділили на дві групи. Учасники першої записували всі справи, які необхідно було завершити найближчими днями. А другої — складали список справ, які вони вже розв’язали. Після цього всі учасники мали засинати. Учені стежили за ними зі спеціальним обладнанням.

З’ясувалося, що письмове складання плану дій на завтра дає ефект заспокоєння та допомагає заснути. Чим докладніший список справ, тим швидше засинає людина, а її сон міцніший. Побутує така думка: перед тим як лягати в ліжко, зніміть із себе не тільки одяг, а й думки. Це означає, що не варто перед сном згадувати та аналізувати пережите за день, намагатися розв’язати якусь проблему. Дайте мозку спокій, недарма ж кажуть: ранок мудріший від вечора.

Багатьом знайома ситуація, коли, незважаючи на сильну втому, ви не можете заснути, бо розмірковуєте, як учинити те, як вирішити інше? Тому й крутитеся у ліжку. А складання плану на завтра може звільнити від тривожних думок, що й сприятиме швидшому засинанню. Крім того, коли ви складаєте план, то разом із цим впорядковуєте задумане, визначаєтеся з черговістю розв’язання питань, оцінюєте проблему з іншого боку. Тобто, можна сказати, що таким чином робите половину справи. Відповідно, почуваєтеся спокійнішим, тому й засинаєте швидше та краще спите.

Безсоння (по-науковому — інсомнія) має безліч причин. Один із видів безсоння — так звана психофізіологічна інсомнія — пов’язаний із підвищеним рівнем тривоги. Цей рівень зменшує складання плану дій на завтра, що й допомагає заснути.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове