Архів
Вівторок,
27 березня 2018 року

№ 24 (19571)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Корисно знати

Мені — солодкого, а вам — кислого?

Олена Метельська,

нутриціолог (дієтолог).

У кожного з нас інколи виникає непереборне бажання з’їсти щось солоне чи кисле. Або тягне на солодке так, що годі втриматися. Усе це неспроста. Це натяк організму одержати те, чого йому бракує.

СКАЖІМО, якщо дуже хочеться шоколаду, то це може свідчити про дефіцит магнію, який бере участь у понад 300 реакціях нашого організму. Загалом непереборне бажання посмакувати солодким пояснює низка причин: від недоїдання, стресових станів аж до дисбалансу гормонів. Їжа зі значним умістом цукру сприяє виробленню так званого гормону щастя — серотоніну. Ласуни — це здебільшого люди, виснажені розумовою або фізичною працею, ті, хто часто переживає стрес, недосипає. Іноді у тих, кого тягне на солоденьке, спостерігається нестача хрому, кальцію, низький рівень адреналіну.

Буває, людині завжди мало солі. У такий спосіб організм може натякати, що йому бракує йоду, хлору, кальцію та калію. Надмірне вживання солі може бути й наслідком хронічного стресу. Це також свідчить про порушений метаболізм, що часто призводить до проблем зі щитоподібною залозою. Бажання їсти сіль у чистому вигляді, а не лише досолювати страви, ймовірно, сигналізує про малу кількість води в організмі.

А що означає, коли постійно хочеться гіркуватого? Це може бути однією з ознак інтоксикації організму. Тоді варто пити воду, споживати продукти, багаті на клітковину (зернові, бобові, крупи, овочі й фрукти), а також сирі горіхи, попередньо замочені у воді.

Декого переслідує запах свіжоспеченого хліба, а хтось втрачає розум, скажімо, від арахісу. Потяг до свіжого хліба свідчить про нестачу в організмі йоду, азоту, а до арахісу — вітамінів групи В.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове