Архів
Вівторок,
27 березня 2018 року

№ 24 (19571)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Медична практика

Тренінг для носа

Василь ТРОЯН,

отоларинголог.

Змерзли, змочили ноги — і вже потекло з носа. Ми поспішаємо до аптеки по рятівні краплі. На жаль, вони не допомагають так швидко, як хотілося б. За який час має минути нежить? Як правильно лікувати риніт, аби він не перейшов у хронічну форму?

НЕЖИТЬ — це нормальна захисна реакція організму на проникнення часток пилу, алергенів чи інфекції. Мокротиння допомагає слизовій оболонці очиститися. Крім того, воно містить особливі речовини, що забезпечують стійкість до бактерій та вірусів. Тому нерідко саме гострий нежить гальмує просування інфекції у бронхи та легені, запобігаючи таким чином розвиткові бронхіту чи пневмонії.

Якщо нежить не минає понад тиждень, це вже привід для занепокоєння. Адже риніт нерідко ускладнюється гайморитом (запалення навколоносових пазух) чи отитом (запалення вуха).

Більшість судинозвужувальних крапель не рекомендовано самостійно застосовувати довше ніж п’ять-сім днів. Це через те, що такі препарати можуть викликати звикання, внаслідок чого розвивається хронічний медикаментозний риніт. Нерідко до вірусної інфекції приєднується бактеріальна — тоді звичайні судинозвужувальні краплі взагалі не ефективні.

Стосовно «бабусиних рецептів», то оптимальним буде звичайний розчин із морської чи кухонної солі (неповну чайну ложку розчинити у склянці води) з додаванням дрібки соди, кількох крапель йоду. Цей розчин вимиє з носа густий слиз, очистить пазухи. Проте він не допоможе, коли з носа вже дуже тече.

Краплі з цибулевого соку, обов’язково розведеного теплою водою, також помічні при гострих формах вірусного нежитю, адже сік цибулі містить фітонциди. Однак на густий, задавнений нежить це не подіє, а в разі алергії лише зашкодить. Із лікарськими рослинами (алое, каланхое тощо) алергікам також слід бути обережними.

«Чи справді звичайне промивання носа здатне запобігти риніту?» — часто запитують пацієнти. Це й справді так. Якщо щодня зранку і ввечері промивати ніс чистою ледь теплою кип’яченою водою, слизова оболонка звільняється від зайвого слизу, нашарувань пилу й вірусів. Також добре загартовує ніс сухе прохолодне повітря. Зимові прогулянки пішки, надто коли світить сонце, — найкращий тренінг для носа. А ось прикривати його шаликом не варто. Людям, які це роблять, нежить надокучає частіше.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове