Архів
Вівторок,
27 березня 2018 року

№ 24 (19571)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Порада

Тримайте руки й ноги у теплі

Віктор КОТЮК,

ортопед-травматолог.

Зимово-весняної пори чимало людей — і молоді, і старші — скаржаться на сильний біль у кінцівках. Так проявляється артрит — запалення суглобів.

ВІДЧУВАЄТЬСЯ біль під час руху, суглоб набрякає, шкіра навколо нього червоніє, стає гаряча. Причиною зимово-весняних загострень є переохолодження, яке активізує патогенну мікрофлору — бактеріальну, вірусну чи грибкову інфекцію, що й викликає запальний процес. Нерідко артрит може розвинутися після ангіни, грипу, туберкульозу, мікоплазмозу, цитомегаловірусу.

Через переохолодження найчастіше розвивається артрит на кистях рук — ця недуга поширена серед жінок, які миють посуд і перуть у холодній воді. А у чоловіків, що працюють у воді, на холодній землі чи бетонній підлозі (вантажники, працівники складів, сільськогосподарники), часто виникає артрит суглобів ніг.

Аби з’ясувати причину болю в суглобах, слід звернутися до ревматолога. Він призначить рент-гендіагностику, аналізи, що допоможе встановити діагноз, відповідно визначившись із лікуванням.

Як же не допустити хвороби, захистити суглоби? Вони не люблять холоду — їм не до вподоби волога погода, вітри та морози. Навіть коли на вулиці «нуль», одягайте рукавички і теплі шкарпетки. А якщо ви десь перемерзли чи промочили ноги, удома зробіть ванночку з морською сіллю або сухою гірчицею і відваром шавлії. Опісля ноги добре витріть і одягніть вовняні шкарпетки.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове