Архів
П’ятниця,
23 березня 2018 року

№ 23 (19570)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Претендент під слідством

ІСПАНІЯ. У Каталонії на посаду глави уряду пропонують колишнього «заколотника».

Докладніше...
Продажні політики

ФРАНЦІЯ. Ніколя Саркозі висунули звинувачення у справі про незаконне фінансування його виборчої кампанії.

Докладніше...
Масова страта

ІРАК. Страчено три тисячі бойовиків «Ісламської держави».

Докладніше...
Іще ближче до розлучення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ і ЄС домовились про перехідний період щодо Brexit.

Докладніше...
Причини очевидні

ПОЛЬЩА приєднається до бойкоту ЧС-2018 з футболу у Росії.

Докладніше...
Попустило

У ЄВРОСОЮЗІ почали вдвічі рідше просити притулку.

Докладніше...
Підкинуть грошенят на реформи

ГРУЗІЯ отримає від ЄС 48 млн євро допомоги для підтримки бюджету.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«У березні мені виповниться 55, маю 20 років стажу. Від народження постійно проживаю в селі, віднесеному до зони радіологічного контролю. Чи матиму я право на пенсію як постраждалий унаслідок Чорнобильської катастрофи?»

Леонід Дідковський.

с. Бараші

Ємільчинського району

Житомирської області.

 

ЗАКОНОМ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» №2148—VIII від 03.10.2017 внесено зміни до статті 55-ї Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо тривалості страхового стажу, який дає право на цей вид пенсії.

Так, особам, котрі працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, пенсії призначають зі зменшенням пенсійного віку, встановленого статтею 26-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», за наявності відповідного страхового стажу, зменшеного на кількість років зменшення пенсійного віку, але не менш як 15 років страхового стажу. Зокрема, таке право збережено для осіб, які постійно проживали (проживають) або постійно працювали (працюють) у зоні посиленого радіологічного контролю, за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали в цій зоні не менш як чотири роки.

Необхідною умовою для призначення пенсії зі зниженням пенсійного віку є встановлення статусу потерпілого внаслідок Чорнобильської катастрофи, що підтверджується відповідним посвідченням, і довідка про періоди постійного проживання (роботи) на територіях радіоактивного забруднення, видана органами місцевого самоврядування (підприємствами, установами, організаціями).

Відповідно до статті 26-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», з 1 січня по 31 грудня 2018-го для осіб, які досягли 60 років, необхідний страховий стаж для призначення пенсії за віком становить не менш як 25 років.

Таким чином, за наявності посвідчення потерпілого внаслідок Чорнобильської катастрофи та довідки про періоди постійного проживання (роботи) на території, віднесеній до зони посиленого радіологічного контролю, ви можете реалізувати право на пенсію зі зниженням пенсійного віку на п’ять років за наявності страхового стажу не менш як 20 років.

 

«Чи може чоловік, який має понад 35 років стажу, розраховувати на достроковий вихід на пенсію, якщо його звільнено за скороченням штату працівників за рік до досягнення пенсійного віку? Як йому нараховуватиметься пенсія після досягнення ним пенсійного віку — заробітна плата враховуватиметься за три останні роки на підприємстві чи за рік роботи на підприємстві та період, протягом якого він перебував на обліку в центрі зайнятості?»

Леонід ЗДУНІК.

с. Бойні

Борівського району

Харківської області.

 

ВІДПОВІДНО до статті 26-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058), 2018-го чоловіки мають право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років за наявності страхового стажу не менш як 25 років.

Призначення пенсії за віком за наявності 35 років страхового стажу до досягнення чоловіками, зокрема звільненими за скороченням штату достроково до досягнення 60-річного віку, законодавством не передбачено.

Тож пенсія за віком такій особі буде призначена після досягнення пенсійного віку 60 років.

Розмір пенсії за віком визначається за формулою, наведеною в статті 27-й, та з урахуванням норм статті 28-ї Закону 1058. Її розмір визначає тривалість страхового стажу особи та величина отриманого протягом всієї трудової діяльності заробітку (доходу), з якого було сплачено страхові внески (ЄСВ).

Заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії враховується за весь період страхового стажу починаючи з 01.07.2000 р. за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку. За бажання особи та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами для обчислення пенсії також може бути враховано заробітну плату (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30.06.2000 р. незалежно від перерв.

Зважаючи на те що статтею 24-ю Закону 1058 передбачено зарахування до страхового стажу періоду, протягом якого особа, котра підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на випадок безробіття, отримувала допомогу по безробіттю (крім одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності) та матеріальну допомогу в період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації, при призначенні пенсії такій особі щомісячна заробітна плата (дохід) за ці періоди враховується в розмірі мінімальної заробітної плати.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ось хто справжні інвестори
Читати
Годувальниць меншає
Читати
Чия земля?
Читати
Черешневий потенціал
Читати
Ловись, рибко, поки є
Читати
Війна, гинуть люди
Читати
Управа є
Читати
Дешево і... сердито
Читати
Може, тепер будуть дороги
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове