Архів
П’ятниця,
23 березня 2018 року

№ 23 (19570)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Претендент під слідством

ІСПАНІЯ. У Каталонії на посаду глави уряду пропонують колишнього «заколотника».

Докладніше...
Продажні політики

ФРАНЦІЯ. Ніколя Саркозі висунули звинувачення у справі про незаконне фінансування його виборчої кампанії.

Докладніше...
Масова страта

ІРАК. Страчено три тисячі бойовиків «Ісламської держави».

Докладніше...
Іще ближче до розлучення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ і ЄС домовились про перехідний період щодо Brexit.

Докладніше...
Причини очевидні

ПОЛЬЩА приєднається до бойкоту ЧС-2018 з футболу у Росії.

Докладніше...
Попустило

У ЄВРОСОЮЗІ почали вдвічі рідше просити притулку.

Докладніше...
Підкинуть грошенят на реформи

ГРУЗІЯ отримає від ЄС 48 млн євро допомоги для підтримки бюджету.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Київщина

Екологічне лихо

Олена ГРИГОРЕНКО.

НЕПОДАЛІК села Тарасівка Києво-Святошинського району є озеро, а поруч — 29-гектарне переповнене сміттєзвалище. Через нещодавні снігопади, а затим інтенсивне потепління тала вода з фільтратом із водойми прорвала піщану дамбу й затопила прилеглі поля. Частина її одразу потекла в річку, що протікає поблизу, решта всоталася в землю. Викликані селянами експерти Інституту громадського здоров’я імені Олександра Марзєєва узяли вибіркові проби води. У них виявили у кілька разів перевищену норму кадмію, цинку та ртуті — речовин, здатних спричинити онкологічні захворювання при потраплянні в організм із питною водою з місцевих криниць.

Це сміттєзвалище ще два роки тому через незадовільний санітарний стан було закрите. Влада обіцяла надати шість мільйонів на очищення отруєної землі й озера, де збирається фільтрат, але далі розмов справа не посувається. Отож люди і надалі живуть із екологічною бомбою сповільненої дії під боком.

Хтось скаче, а хтось плаче

ВИРОБНИКИ горілки та цигарок краю від початку року рекордно поповнили місцеві бюджети. Так, від сплати лише за ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами до місцевих скарбниць надійшло сукупно 5,6 мільйона гривень, що вчетверо (!) перевищує очікувані показники. До того ж, згідно з даними регіонального управління Державної фіскальної служби, нині досить зросла й сума над-ходжень від сплати за ліцензії на виробництво спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Можна було б і порадіти, що справи у виробників і постачальників до крамниць міцних напоїв та тютюну повернули на краще. Проте у цього бізнес-успіху є й зворотний соціальний бік, і він дуже гіркий. Зрослий учетверо продаж горілки свідчить про так само у рази збільшений попит на неї у містах і селах. Скільки залежних від оковитої додалося, скільки горя прийшло у й без того збіднілі українські родини! Чи бачать цю проблему державні владці за фасадом оптимістичної офіційної статистики?

Сонячний Чорнобиль

У ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ зоні відчуження розгортається масштабний промислово-економічний експеримент. Уся її територія в радіусі 30 кілометрів має стати майданчиком для розміщення і полігоном для відпрацювання нових екологічних технологій в Україні. Як стверджують фахівці, відновлювальна енергетика на території Чорнобильської зони відчуження — хороший розвиток для території, яка нині є бюджетною дірою. Її утримання щороку обходиться Україні в сотні мільйонів гривень. Тоді як ця зона може бути використана у промислових цілях. І передовсім для сонячної енергетики. Тут збереглася транспортна та енергетична інфраструктура, а обслуговування такого експериментально-технологічного парку не потребує великої кількості людей.

Автори проекту «Solar Shernobyl» («Сонячний Чорнобиль») уже продемонстрували можливості свого дітища, розмістивши чотири тисячі панелей у зоні ЧАЕС. Прогнозована потужність станції — 1,2 ГВт, чого достатньо для забезпечення живленням 200 тисяч домогосподарств.

Чекали понад три десятиліття

«БАРВІНОК» — такий новий дитсадок прийняв малюків у селі Лютіж Вишгородського району. Це значима подія для району, де впродовж останніх 32 років не було збудовано жодного нового дитсадка. За словами сільського голови Тамари Савенок, іще торік у квітні сільрада отримала на добру справу пряму субвенцію з обласного бюджету. Водночас віднайшлися кошти для будівельних робіт і в районному та сільському бюджетах. У результаті у Лютіжі постав сучасний і просторий дитячий дошкільний заклад на 200 місць, тоді як старий, який був колись на цьому місці, могли відвідувати удвічі менше юних краян. Тепер тут є три вікові групи, музичний, спортивний зали, кабінети для організації гурткової роботи. До штатного розпису введено додаткові посади вихователів, помічників вихователів, керівників гуртків, інструктора з фізкультури, соціального педагога.

«Спиртозавод» в овечій шкурі

ЗАМАСКОВАНИЙ під овечу ферму завод, де виготовлявся фальсифікований спирт, виявили правоохоронці на території села Малі Єрчики Сквирського району. Справу тут налагоджено з розмахом — виробничі підпільні «потужності» були розташовані у вимощених бетоном тунелях глибоко під землею. Правоохоронці вилучили 15 тисяч літрів виготовленого на цьому заводі вже розлитого по пляшках фальсифікату. А ще устаткування орієнтовною вартістю понад сім мільйонів гривень. Воно, втім, не було здатне належно очищати денатурований спирт, тому тут, по суті, вироблялася отрута. «Про масштаби говорить потужність заводу від 7 до 15 тонн спирту на добу. Це від 14 до 30 тисяч умовних пляшок горілки. Для довідки: Україна споживає понад 3,5 млн декалітрів імпортованого денатурованого спирту», — зазначається у повідомленні Державної фіскальної служби.

Жінкам важче знайти роботу

СЕРЕД зареєстрованих у регіональних центрах зайнятості регіону понад 16 тисяч безробітних дев’ять тисяч — жінки. Кажуть, представницям слабкої статі важче знайти роботу, адже аж ніяк не всі роботодавці дотримуються гендерної рівності. І там, де на місце можна взяти чоловіка, зазвичай значно менше обтяженого родинними клопотами та доглядом за дітьми, то за можливості вибору перевагу віддають саме останньому. Хіба що за чоловіками закріпилася недобра слава щодо схильності до шкідливих звичок… Чи не через це в області останніми роками значно додалося жінок — охоронців складів та офісів? Загалом за професійною структурою найбільше жінок працює у торгівлі, сфері обслуговування, переробній промисловості та сільському господарстві. «Жіноче» обличчя у медицини та педагогічної діяльності. Як, до речі, й у таких видів підприємницької діяльності, як виготовлення декоративних та столових свічок, пошиття одягу, виробництво овочевих салатів та хлібобулочних виробів, перукарські послуги тощо.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ось хто справжні інвестори
Читати
Годувальниць меншає
Читати
Чия земля?
Читати
Черешневий потенціал
Читати
Ловись, рибко, поки є
Читати
Війна, гинуть люди
Читати
Управа є
Читати
Дешево і... сердито
Читати
Може, тепер будуть дороги
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове