Архів
П’ятниця,
23 березня 2018 року

№ 23 (19570)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Претендент під слідством

ІСПАНІЯ. У Каталонії на посаду глави уряду пропонують колишнього «заколотника».

Докладніше...
Продажні політики

ФРАНЦІЯ. Ніколя Саркозі висунули звинувачення у справі про незаконне фінансування його виборчої кампанії.

Докладніше...
Масова страта

ІРАК. Страчено три тисячі бойовиків «Ісламської держави».

Докладніше...
Іще ближче до розлучення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ і ЄС домовились про перехідний період щодо Brexit.

Докладніше...
Причини очевидні

ПОЛЬЩА приєднається до бойкоту ЧС-2018 з футболу у Росії.

Докладніше...
Попустило

У ЄВРОСОЮЗІ почали вдвічі рідше просити притулку.

Докладніше...
Підкинуть грошенят на реформи

ГРУЗІЯ отримає від ЄС 48 млн євро допомоги для підтримки бюджету.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Крок до екологічної безпеки

Марина ТІШКОВА.

Законотворчий «ужинок», як можна вже переконатися, досить скупий — очевидно, позначилися бурхливі події минулого пленарного тижня. Загалом за два дні розглянуто півтора десятка проектів законів та постанов, ухвалено три закони.

ДЕЩО ВАЖЛИВЕ таки вдалося ухвалити. Зокрема, Закон «Про стратегічну екологічну оцінку», прийняття якого було однією з ключових вимог Угоди про асоціацію з ЄС. СЕО — це систематичний процес виявлення екологічних факторів і можливих екологічних наслідків пропонованих стратегій, планів і програм. Тобто враховуватимуться ймовірні негативні наслідки для довкілля та здоров’я людини, які можуть виникнути в ході реалізації проектів (досі, нагадаємо, такого оцінювання не проводилося).

Як наголосили екологи, це величезний крок України вперед, адже в законі закріплено проведення громадських обговорень та консультацій, за необхідності навіть транскордонних (відсутність таких є підставою для оскарження рішень), велика увага приділятиметься збору інформації від жителів про їхні потреби.

Є новини для виноробів та медівників, — ухвалено зміни до законодавства щодо розвитку виробництва терруарних вин та натуральних медових напоїв. Як зазначили у профільному комітеті, малий та середній бізнес у цій галузі перебуває на межі знищення: регуляторні бар’єри не дають змоги йому конкурувати з великими підприємствами (і першим, і другим однаково потрібно зібрати 140 дозвільних документів). Позаторік було втілено першу ініціативу щодо лібералізації галузі — для виробників виноградних, плодово-ягідних вин та напоїв медових із виноматеріалів виключно власного виробництва без додавання спирту скасовано одержання ліцензії на оптову торгівлю, яка діяла з 2007 року і коштувала півмільйона гривень на рік. Згідно з ухваленими у вівторок змінами, документом передбачається, що малі виробники винпродукції (до 100 т) не підлягають обов’язковій атестації на відповідність вимогам щодо забезпечення життя та здоров’я людей, охорони довкілля, повного технологічного циклу виробництва, а також дотримання санітарних, пожежних, екологічних норм і правил. Для одержання ліцензії малим виробникам достатньо буде відповідному органу надати зареєстровану декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства і договір з акредитованою лабораторією. Також спрощено процедуру затвердження нових марок вин. Тож одразу виникає багато запитань. Зокрема, стосовно якості такої продукції та її впливу на здоров’я нашого народу.

Після «загрози теракту» в стінах ВР, якою неабияк налякав депутатів генпрокурор Ю. Луценко, було змінено Закон «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб». До будівель парламенту, уряду тощо заборонили входити з холодною чи вогнепальною зброєю, вибуховими речовинами, засобами підриву, боєприпасами всіх видів і зразків. Утім, у профільному комітеті зазначили, що ніхто, як і раніше, політиків не обшукуватиме (щоправда, біля входу для народних обранців установили рентген-обладнання для перевірки сумок та сейфи для зброї) — мовляв, усе повинно триматися на сумлінності та доброчесності. А з цим у наших «вищих ешелонах» вакуум... Так що привид «добивання автоматами тих, хто вижив», ще довго бродитиме сесійною залою.

Ухвалено постанову, яка містить комплекс невідкладних заходів щодо практичної реалізації міжнародно-правової відповідальності Росії за збройну агресію проти України — тобто вказівки органам державної влади з підготовки консолідованої претензії до РФ — держави-агресора.

Пленарний четвер видався бурхливим: із Н. Савченко було знято недоторканність, дано згоду на її арешт. Не голосували фракція «Опоблоку» та група «Відродження».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ось хто справжні інвестори
Читати
Годувальниць меншає
Читати
Чия земля?
Читати
Черешневий потенціал
Читати
Ловись, рибко, поки є
Читати
Війна, гинуть люди
Читати
Управа є
Читати
Дешево і... сердито
Читати
Може, тепер будуть дороги
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове