Архів
П’ятниця,
23 березня 2018 року

№ 23 (19570)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
 Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Солодка трава ацтеків

ПОРЯД із такою популярною в останні роки стевією (Stevia rebaudiana) великий інтерес не тільки у квітникарів, а і в людей, що піклуються про своє здоров’я та вважають за краще підтримувати його з допомогою матінки природи, викликає ліппія (Lippia dulcis).

У Мексиці, звідки походить рослина, її називають солодкою травою ацтеків, або ацтецьким цукром. Листя ліппії дуже солодке, і його віддавна застосовували в Мексиці і країнах Центральної Америки як підсолоджувач та як лікарську рослину.

Смак листя дещо нагадує смак стевії, проте він набагато солодший і насиченіший ефірними оліями, а також не залишає післясмаку, характерного для стевії. У соку ліппії міститься чимало аскорбінової кислоти.

Ліппія — багаторічна рослина, що стелиться, з красивим дуже запашним овальним листям і дрібними білими квітами, зібраними в конусоподібний качанчик. Стебла заввишки можуть сягати метра. Віддає перевагу родючим, з гарним дренажем ґрунтам. Потребує регулярних поливів, любить тепло і сонячне світло. Легко ушкоджується морозом — навіть при короткочасному зниженні температури на один-два градуси нижче нуля стебла відмирають, тому зазвичай її вирощують як однорічник. Однак ліппія чудово росте в кімнатних умовах — в контейнері, квітковому чи підвісному горщику.

Розмножувати ліппію найкраще живцями, вкорінюється вона легко і швидко — як у воді, так і в ґрунті. Для вкорінення треба взяти добре визрілий пагін із п’ятьма-шістьма парами листків і поставити у воду або посадити в розсадний стаканчик. Для зменшення випаровування живець бажано прикрити поліетиленовим пакетом. При кімнатній температурі вкорінення зазвичай триває протягом двох тижнів. Розсаду ліппії можна висаджувати у відкритий ґрунт наприкінці травня, коли встановиться стійка тепла погода. Щоб рослині було комфортно, слід укрити її плівкою ще на якийсь час, поки імовірні нічні похолодання. Пагони трави дуже легко вкорінюються при дотику до вологої землі, тому бажано ставити підпори. Якщо цього не зробити, то ліппія швидко окупує значну площу. Таким чином рослину можна розмножувати. Але заради врожаю треба стимулювати ріст листя, підв’язуючи до підпорок стебла і спрямовуючи рослину вгору.

При браку світла і низькій вологості повітря рослини можуть втратити майже все листя, але за сприятливих умов воно швидко відростає.

На сировину зрізають пагони ліппії, які ще не почали дерев’яніти, і сушать їх у тіні. Висушену солодку траву ацтеків можна додавати в чай ​​або домашні заготовки.

Версія для друку          До списку статтей

УСЕ ЧАСТІШЕ господарі вдаються до вигонки розсади у холодних парниках. Воно й зрозуміло — на підвіконнях важко все розмістити. А з парничком мороки особливої нема: обгородив невелику грядку, вкрив поліетиленовою плівкою і висівай насіння. Але й тут існують свої правила і щодо часу висівання, і стану ґрунту, і заглиблення насіння. Нагадаємо ці ази для тих, хто хоче скористатись подібною конструкцією.

Тривалий час застосовувалися тільки органічні добрива і попіл. Потім з’явилася можливість добувати і синтезувати хімічним шляхом мінеральні добрива. І повсякчас удосконалюються і самі добрива, і методи їх застосування. Отже, поговоримо на тему підтримання родючості землі шляхом унесення різних добрив.

Як найшвидше розмножити новий сорт винограду? Розповімо про цікавий спосіб щеплення, який дає хороші результати, особливо в північних областях. Тут можливо забезпечити температурний контраст, необхідний для щеплення. Отже, опишемо підготовку та послідовність робіт.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове