Архів
П’ятниця,
23 березня 2018 року

№ 23 (19570)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
 Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Біогумус із ящика

ЩО МИ ТІЛЬКИ не робимо, аби поліпшити ґрунт на своїй присадибній ділянці, але якщо в ньому мало біогумусу, результат наших зусиль із вирощування городніх і садових культур буде маловтішний. І тут час згадати про величезну користь для землі дощових черв’яків. Адже вони виробляють той самий біогумус, про який мріють усі землероби.

Існує кілька способів збільшення кількості черв’яків на ділянці. Ми пропонуємо випробувати чи не найпростіший: вирощувати їх у звичайному дерев’яному ящику, який легко збити самому. Починають процес розведення навесні.

За розмірами цей інкубатор невеликий: 2 м у довжину, 1 м завширшки та 1,5 м заввишки. Його треба наповнити наполовину старим компостом, гноєм, що перебродив, усілякими харчовими рештками. Затим слід гарненько полити все це водою і прикрити на пару тижнів скошеною молодою травою (якщо вже виросла) чи соломою, сіном.

Затим потрібно взяти, так би мовити, на розвід дощових черв’яків із компостної купи разом із невеликою кількістю маси і пересадити їх у ящик — в заздалегідь зроблені лунки. Накрити шаром землі. Далі слід регулярно рясно поливати і додавати органічні відходи.

Пізно восени треба зняти верхній шар, в якому й живуть черв’яки, і перекласти його або знову до компостної купи, або в новий ящик-інкубатор і прикрити ялиновим гіллям. А от нижній шар у ящику, що залишився, — це і є чистісінький біогумус, який використовується для поліпшення ґрунту. Доведено практикою — врожаї підвищуються у рази.

Версія для друку          До списку статтей

УСЕ ЧАСТІШЕ господарі вдаються до вигонки розсади у холодних парниках. Воно й зрозуміло — на підвіконнях важко все розмістити. А з парничком мороки особливої нема: обгородив невелику грядку, вкрив поліетиленовою плівкою і висівай насіння. Але й тут існують свої правила і щодо часу висівання, і стану ґрунту, і заглиблення насіння. Нагадаємо ці ази для тих, хто хоче скористатись подібною конструкцією.

Тривалий час застосовувалися тільки органічні добрива і попіл. Потім з’явилася можливість добувати і синтезувати хімічним шляхом мінеральні добрива. І повсякчас удосконалюються і самі добрива, і методи їх застосування. Отже, поговоримо на тему підтримання родючості землі шляхом унесення різних добрив.

Як найшвидше розмножити новий сорт винограду? Розповімо про цікавий спосіб щеплення, який дає хороші результати, особливо в північних областях. Тут можливо забезпечити температурний контраст, необхідний для щеплення. Отже, опишемо підготовку та послідовність робіт.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове