Вівторок, 13 березня 2018 року № 20 (19567)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19567/print.php?n=38357

  • Неоголошена війна

Нема тиші — є жертви

Михайло ВЕДМІДЬ.

ВІД ПОЧАТКУ минулого тижня ворог неодноразово порушував умови безстрокового припинення вогню, щодня здійснюючи обстріли позицій Збройних сил України. Внаслідок вогневої активності противника та під час виконання бойових завдань за цей час загинули четверо українських захисників, ще шестеро дістали поранень. До речі, протягом майже чотирьох років війни на Донбасі «режим тиші» оголошувався 12 разів. І жодного разу перемир’я з боку «ДНР» і «ЛНР» не дотримувалось.

За даними групи «Інформаційний опір», для забезпечення діяльності частин і з’єднань «1-го і 2-го армійських корпусів ДНР і ЛНР» протягом останнього тижня з території Росії було доставлено шість вагонів (залізнична станція «Іловайськ») і десять вантажівок (м. Дебальцеве) з боєприпасами, а також близько 800 тонн пально-мастильних матеріалів (залізнична станція «Ровеньки»). Координатор групи «ІО» Дмитро Тимчук інформує, що командуванню незаконних збройних формувань від Генштабу ЗС РФ надійшла директива з вимогою обмежити вогневі удари по позиціях українських військ і населених пунктах на підконтрольній Україні території на період підготовки та проведення президентських виборів у Росії, які мають відбутися 19 березня. До цієї дати, згідно з директивою, всі збройні формування «ЛДНР» переведені на посилений режим несення служби.

Таке «обмеження» з боку російського командування не всім до вподоби. У двох частинах «1-го АК ДНР» — «3-й мотострілецькій бригаді» та «11-му мотострілецькому полку» — відбулося «зниження рівня морально-психологічного стану особового складу» у зв’язку із забороною на відкриття вогню по позиціях ЗСУ. Особливе роздратування бойовиків та російських найманців, повідомляє Д. Тимчук, викликали погрози командування «детально розслідувати всі випадки немотивованого відкриття вогню» і обіцянки «покарати винних».

Утім, не всі виявляють таку агресивність. Днями спецпрограмою Служби безпеки України «На тебе чекають удома» скористався ще один колишній бойовик — мешканець Горлівки, про що повідомили у прес-центрі штабу АТО. Ця програма передбачає звільнення від кримінальної відповідальності громадян, які добровільно відмовилися від участі у незаконних збройних формуваннях. Програма діє з 18 серпня 2015 року, загалом нею скористалися 200 осіб. З них 125 звільнено від карної відповідальності судами, од відбування покарання — дев’ятьох.