Архів
Вівторок,
13 березня 2018 року

№ 20 (19567)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  • За рубежем
Небезпечний прецедент

РУМУНІЯ. У місті Тигру-Муреш етнічні угорці влаштували масовий мітинг — вимагали самостійності.

Докладніше...
Схоже на руку Москви

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. У Солсбері отруєно колишнього російського розвідника-перебіжчика.

Докладніше...
Маршрут для мігрантів?

СЕРБІЯ та ІРАН відновили авіасполучення після 27-річної перерви.

Докладніше...
Новий напад

АФГАНІСТАН. Терористи вчергове атакували провінцію Фарах.

Докладніше...
Приборкання норовливого

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Євросоюз упровадив нові обмежувальні заходи проти країни.

Докладніше...
Таке ось перемир’я

СИРІЯ. Урядові війська захопили частину Східної Гути.

Докладніше...
Ще один довічний керманич

КИТАЙ. Голова КНР отримав право на необмежений строк перебування при владі.

Докладніше...
Руйнівна стихія

ЯПОНІЯ вшанувала пам’ять 18,5 тисячі жертв землетрусу, цунамі та аварії на «Фукусімі-1».

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Медична панорама

Тарифи шокують

Олена КОЩЕНКО.

НЕЗАБАРОМ в Україні мають затвердити тарифи на медичні послуги — всі вони офіційно стануть платними. Згідно з урядовим повідомленням, залежно від обсягів бюджету на медицину частину послуг оплатить держава, а за решту доведеться платити клієнтові — за допомоги страхової компанії або з власного гаманця. Пропозиції медиків уже оприлюднили в парламентському комітеті. І вони шокують. Так, перев’язку рани кінцівки пропонують оцінити у 80 гривень. За послугу з вимірювання тиску доведеться викласти 27,9 грн. Діагностика порушення ритму серця у дитини — 65 тис., аневризма серця — 154 тис., шунтування аорти — 130 тис., коронарний тромбоз — 103 тис., лікування цирозу печінки — 111 тисяч…

Експерти застерігають: платна медицина призведе до того, що для більшості українців послуги хірурга або кардіолога виявляться не по кишені. На що чиновники МОЗ апелюють: громадяни повинні переходити на страхову медицину. Може, й так. Але з чого, питається, сплачувати страхові медичні внески? Сьогодні люди ледь зводять кінці з кінцями.

Нові правила звернення до лікаря

ІЗ ПЕРШОГО квітня в Україні всім громадянам, які звертатимуться по допомогу до поліклінік та амбулаторій, пропонуватимуть підписати меморандум. Це спеціальна угода про обслуговування з терапевтом, педіатром або сімейним лікарем, зарплата якого невдовзі залежатиме саме від кількості укладених угод із пацієнтами.

Медреформою впроваджується новий принцип оплати праці лікарів — «гроші йдуть за пацієнтом». Для їх нарахування створили Національну службу здоров’я з цьогорічним бюджетом 8,2 млрд грн. Тобто вже незабаром заклад, в якому працює сімейний лікар, почне отримувати пряму річну оплату за обслуговування кожного пацієнта, який уклав із ним угоду. Планується, що нинішнього року середня виплата на первинній ланці становитиме близько 370 грн на одного пацієнта, 2019-го — 450 грн. Відтак практика в обсязі 2000 пацієнтів може мати річний дохід від 740 000 до 1 000 000 грн у 2018-му та від 900 000 до 1 200 000 грн у 2019-му. До цього бюджету входить оренда кабінету, оплата праці лікаря, медсестри (фельдшера), прості витратні матеріали та часткове покриття вартості аналізів. Близько половини цих коштів — видатки практики, решта — зарплата медпрацівників.

За цими тарифами закладам первинної медичної допомоги буде платити держава — аби в медичних працівників були гідні зарплати і щоб ці гроші не платили пацієнти. Тож, ідучи до лікаря, пам’ятайте, що це медична послуга, за яку вже заплачено з ваших податків, тож додатково «віддячувати» у лікарську кишеню не варто.

Найпроблемніші — сільські амбулаторії

СІЛЬСЬКА медицина сьогодні переживає чи не найбільше труднощів. По всій Україні відчувається брак амбулаторій — закладів первинної медичної ланки. В існуючих матеріальна база здебільшого злиденна, вони не укомплектовані кадрами, до них нема належних під’їзних доріг… Торік 31 грудня набув чинності закон про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості. Згідно з ним, тамтешні центри первинної медицини найближчими роками мають бути забезпечені міні-лабораторіями, портативними діагностичними пристроями, рентген-апаратами, а також стоматологічним обладнанням. Документ передбачає не лише будівництво близько 4 тис. сучасних амбулаторій, а й розвиток телемедицини. За підтримки Канади і Світового банку в Україні буде сформовано телемедичну мережу для обслуговування людей у сільській місцевості. Одержати консультацію лікаря жителі сіл зможуть телефоном або з допомогою відеозв’язку, що вважається ефективною світовою практикою для віддалених населених пунктів.

МОЗ вважає, що лікарів вистачить

ЗА РІЗНИМИ оцінками, сьогодні в Україні не вистачає понад 42 тисячі лікарів і 100 тисяч медичних сестер. Тим часом кількість медичних працівників, які виїжджають за кордон, величезна. Зокрема, торік їх виїхало 7 тисяч… Тим часом Міністерство охорони здоров’я не шукає шляхів розв’язання проблеми, оскільки оцінює кадрову ситуацію дещо інакше: в країні, мовляв, нема дефіциту лікарів. У МОЗ заявляють, що фахівців достатньо, для того щоб у рамках медреформи створити конкуренцію медпрацівників і дати пацієнтові можливість вибрати найкращого з кращих.

Демографічний антирейтинг

У ЗАПОРІЗЬКІЙ області, першій серед усіх в Україні, смертність перевищила народжуваність аж удвічі. При цьому торік у краї стало на 16 317 жителів менше, повідомило головне обласне управління статистики. Наразі чисельність населення Запорізької області, площа якої 4,5% території України, становить 1 мільйон 723 тисячі 171 чоловік.

У кожного своя правда

НАВКОЛО Національного медичного університету ім. Богомольця спалахнув гучний скандал. Причиною став «КРОК». Так називається запроваджуваний МОН найвідповідальніший для всіх студентів-медиків тест-іспит, що відбувається під контролем інспекторів з профільного міністерства та наглядом поліції. «КРОК» студенти мають складати тричі: на третьому курсі, після закінчення університету і після інтернатури. Кожне таке тестування — як посвідка: той, хто успішно склав цей іспит, напевне володіє знаннями, необхідними лікарю. Проте керівництво університету імені Богомольця відмовилося його проводити. Начебто через брак фінансування.

У МОЗ це назвали «зривом підготовки майбутніх лікарів» і відсторонили ректора вишу Катерину Амосову від роботи. Проте вона подала до суду і поновилася на посаді. МОЗ уже подало апеляцію... Скандал триває, а студентів столичного медичного університету таки чекає «КРОК».

БЦЖ реабілітовано

У БАГАТЬОХ іще на слуху бучний скандал, пов’язаний зі смертю дитини в Сумській області, якій напередодні зробили щеплення проти туберкульозу. І хоча того ж дня у тому ж закладі з одного флакона були успішно щеплені ще 10 дітей, спочатку «підозра» впала на вакцину, виготовлену в Болгарії. Було розпочато слідство, на час якого Держлікслужба взагалі заборонила вакцинувати малечу в Україні. Нарешті МОЗ оприлюднило результати розслідування. Висновок експертів такий: смерть дитини жодним чином не пов’язана зі щепленням проти туберкульозу. Проте справжня причина її не розголошується — цього не дозволяє робити закон.

За даними міністерства, щороку в Україні має місце близько 3000 смертей дітей до року з різних причин. Тоді як вакцинація щороку захищає від туберкульозу близько 400 тисяч дітей в Україні.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Коли підведемось?
Читати
Захищають Батьківщину
Читати
Ми тепер в «аспірантурі»
Читати
Незабаром станемо годівницею
Читати
Активне жіноцтво
Читати
Заощаджують ресурси
Читати
Все ті ж обличчя
Читати
Молоко — на експорт
Читати
Цукровиробники активізувалися
Читати





Мал. М. Капусти.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове