Архів
Вівторок,
13 березня 2018 року

№ 20 (19567)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  • За рубежем
Небезпечний прецедент

РУМУНІЯ. У місті Тигру-Муреш етнічні угорці влаштували масовий мітинг — вимагали самостійності.

Докладніше...
Схоже на руку Москви

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. У Солсбері отруєно колишнього російського розвідника-перебіжчика.

Докладніше...
Маршрут для мігрантів?

СЕРБІЯ та ІРАН відновили авіасполучення після 27-річної перерви.

Докладніше...
Новий напад

АФГАНІСТАН. Терористи вчергове атакували провінцію Фарах.

Докладніше...
Приборкання норовливого

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Євросоюз упровадив нові обмежувальні заходи проти країни.

Докладніше...
Таке ось перемир’я

СИРІЯ. Урядові війська захопили частину Східної Гути.

Докладніше...
Ще один довічний керманич

КИТАЙ. Голова КНР отримав право на необмежений строк перебування при владі.

Докладніше...
Руйнівна стихія

ЯПОНІЯ вшанувала пам’ять 18,5 тисячі жертв землетрусу, цунамі та аварії на «Фукусімі-1».

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Рейдерство звичайне

Віталій НАЗАРЕНКО.

Центр нещодавно утвореної об’єднаної громади — село Плиски Борзнянського району — став ще однією «гарячою» точкою на земельній карті України. Представники досі не відомої Спілки пайовиків на чолі з депутатом Чернігівської обласної ради спробували збурити людей проти місцевого агропідприємства. Звинувачення в бік керівництва ТОВ «Плиски-Агро» стосувалися здебільшого низьких ставок оренди паїв.

Власники підприємства оцінюють ситуацію не інакше як тиск з метою земельного рейдерства. Конфлікт довкола їхнього товариства вважають штучним, адже в районі більше за них пайовикам ніхто не платить. За словами керівників «Плиски-Агро», інформаційно-політичну кампанію проти них замовив їхній колишній бізнес-партнер Михайло Голиця.

Факти проти звинувачень

АПОГЕЙ соціального протистояння в Плисках та сусідній Махнівці (колишнє село Петрівка) припав на середину лютого. Представники так званої Спілки пайовиків кілька разів скликали у цих селах збори власників паїв, на яких депутат обласної ради та юрист однієї відомої політичної сили намагалися підбурити селян проти місцевого агропідприємства. Далі були спроби нагнітання ситуації в інформаційному полі.

Під час однієї із зустрічей у Плисках депутата Чернігівської обласної ради виставили за двері. До речі, це зібрання проводив не голова Плисківської ОТГ, а вищезгаданий обранець, виборчий округ якого — у Прилуцькому районі. Виступ обласного депутата жодним чином не стосувався проблем села, його цікавила виключно діяльність тутешнього агропідприємства. Головні звинувачення на адресу ТОВ «Плиски-Агро» були пов’язані з низьким відсотком оренди людських та невитребуваних паїв, а також земель державного запасу.

Тим часом це сільгосппідприємство виплачує своїм пайовикам 7,5 відсотка від нормативно-грошової оцінки наділу: 9720 гривень за пай. Це найбільша орендна плата у районі!

Заїжджі політики закидають ТОВ «Плиски-Агро» найнижчий відсоток виплат за невитребувані паї. Мовляв, дурите людей і державу. Та чи аргументовані ці звинувачення?

Згідно з інформацією Борзнянської РДА, підприємство сплачує 4 відсотки річних за користування 310 гектарами невитребуваних паїв. Далеко не найменші гроші порівняно з іншими. В листопаді 2017 року підприємство подало заяву до Борзнянської РДА щодо підняття відсотка за користування до 6, але підтвердження про його зміну досі не отримало.

Закиди про мінімальну оцінку землі теж є невиправданими, адже в Україні немає таких понять — мінімальна чи максимальна оцінка, є лише нормативна грошова оцінка землі, визначена державними нормативами. У Плисках, до речі, вона досить висока: гектар у межах села оцінений в 570 тисяч гривень.

Кому підігрує Держгеокадастр?

«В ОБРОБІТКУ нашого підприємства — близько 6 тисяч гектарів, — розповідає директор підприємства Валентин Бідний (на фото автора). — У нас офіційно працює 106 чоловік, переважно місцевих. За всі 12 років існування підприємства не було жодної затримки у виплаті авансу, заробітної плати, орендної плати і сплаті податків, зборів та інших обов’язкових платежів до бюджетів усіх рівнів. Ми соціально відповідальне господарство: постійно і безоплатно допомагаємо сільським радам, школам, дитячим садкам та лікарням у наших селах. Завдяки відрахуванням нашого підприємства у Плисках другий за величиною бюджет у районі, який місцева сільська рада навіть не завжди може освоїти, а тому наприкінці року залишок коштів іде у бюджет району».

Як стверджують нинішні власники ТОВ «Плиски-Агро», всі ці здобутки не залишились непоміченими колишнім фактичним учасником товариства Михайлом Голицею, який у жовтні 2015 року вийшов зі складу співвласників. Згодом він намагався повернутися до складу учасників, але завжди отримував відмову, бо, м’яко кажучи, співпраця із ним залишила в аграріїв не найкращі спогади.

Першою проблемою для ТОВ стала подальша оренда 610 гектарів земель запасу, які є державною власністю та якими розпоряджається Головне управління держ­геокадастру в Чернігівській області.

«Починаючи з квітня 2016 року, більш ніж за півроку до закінчення терміну чинності договору оренди землі, ТОВ «Плиски-Агро» неодноразово зверталося до обласного Держгеокадастру з листами про намір товариства продовжити дію договору, — розповідає співвласник агропідприємства Валерій Новицький. — Але щоразу нам безпідставно відмовляли чиновники. Переважне право ТОВ «Плиски-Агро» на поновлення зазначеного договору оренди ігнорується».

Як наслідок — вже понад рік триває судова тяганина між ТОВ «Плиски-Агро» та Головним управлінням держгеокадастру в Чернігівській області (з винесенням судових рішень не на користь останнього). За словами Валерія Новицького, їхні конкуренти не раз робили спроби провести незаконні аукціони з продажу права користування орендованими земельними ділянками, а також по-рейдерськи захопити вирощений урожай товариства. Вони ініціювали кримінальні провадження, через які був накладений арешт на цю землю.

Власники господарства не сумніваються, що кінцевою метою усіх цих дій є намагання примусити ТОВ «Плиски-Агро» піти на певні поступки. Зокрема, й щодо повернення до складу учасників товариства пана Голиці — уродженця Плисок, бізнесмена, мільйонера, баготорічного депутата Київради, екс-директора «Київміськбуду», який наближений до впливових політиків та високопосадовців.

Люди все бачать

ПРАЦІВНИКИ господарства і пайовики розуміють, до чого може призвести подальше нагнітання ситуації.

«Як 12 років тому ми їздили і бур’ян був на висоту кабіни, тоді нас ніхто не бачив, а тепер, бач, уздріли, — гнівається тракторист Микола Гераско. — Земля ця комусь не дає спокою. Ми, звісно, не відмовимось від підвищення орендної плати, але влаштовувати тут балаган не дамо. Навряд чи їхні наміри щодо села є благими. Страшно уявити: коли не стане підприємства, нам же роботи не буде ніякої. По сусідніх селах он усі без роботи сидять. Шматувати Плиски не дамо! Люди ж не дурні, вони бачать, хто чим дихає».

«Робота є, платять вчасно, ми всім задоволені, — каже місцевий Андрій Кутовець. — Не дай Боже, у Голиці та його посіпак усе вийде — підемо з торбами по світу. Землі скільки було запущеної — все до ладу підприємство довело, селу помагає, роботу людям дає, городи орють за ціною солярки...»

Механізатор Олександр Башук їздить у Плиски на роботу з Івангорода.

«У нас в Івангороді чотири інвестори, село розірвали на частини, роботи катма, їздимо за тридев’ять земель, — нарікає чоловік. — Те, що зараз тут коїться, — це чистої води рейдерство. Коли до нас приходили, то також обіцяли золоті гори, а тепер як десять чоловік працює, то й добре. В «Плисках-Агро» я бачу перспективу. Я тут з першого дня, починали господарювати на двох стареньких ХТЗ, а сьогодні вже пересів на «Кейса». Хто не лінується, той добре заробляє».

«Закидають, що товариство мало переймається проблемами села, — ділиться наболілим Валентин Бідний. — Ми готові брати активнішу участь в житті Плисківської ОТГ, але за обов’язкової умови: можливість контролювати витрати бюджету громади задля чіткого розуміння того, що вони використовуються за призначенням і ніхто не гріє на цих грошах руки».

Це не пуста обіцянка, а слова людини, яка після утворення господарства переїхала жити з Києва до Плисок. Чи знає хтось власників агрохолдингу, які б постійно мешкали там, де вони орендують землю?

Сьогодні на карті Вітчизни виникла ще одна «гаряча» точка. Плисківців може спіткати доля сусідніх сіл, де вже працюють так звані інвестори, які «переймаються» проблемами українського села з далеких тропічних берегів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Коли підведемось?
Читати
Захищають Батьківщину
Читати
Ми тепер в «аспірантурі»
Читати
Незабаром станемо годівницею
Читати
Активне жіноцтво
Читати
Заощаджують ресурси
Читати
Все ті ж обличчя
Читати
Молоко — на експорт
Читати
Цукровиробники активізувалися
Читати





Мал. М. Капусти.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове