Архів
П’ятниця,
2 березня 2018 року

№ 17 (19564)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Березень Наша пошта
  • За рубежем
А Шотландія — проти

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Перший міністр Шотландії відмовилась підписувати законопроект про Brexit.

Докладніше...
Запитають у народу

ШВЕЙЦАРІЯ. Оголошено загальнонаціональний референдум із питань податкової політики держави.

Докладніше...
Контрвідповідь

США. У сенаті відродили Спостережну групу НАТО для стримування російської агресії.

Докладніше...
Резонансне вбивство

СЛОВАЧЧИНА. Єврокомісія взялась за розслідування можливого незаконного використання субсидій із бюджету ЄС у цій країні.

Докладніше...
Удар по автопромисловості

У НІМЕЧЧИНІ прийняли рішення про заборону дизельних автомобілів у містах.

Докладніше...
Лютує голод

У ПІВДЕННОМУ СУДАНІ понад половина населення потерпає від голоду.

Докладніше...
Неділя — для душі

ПОЛЬЩА. Набув чинності закон про обмеження торгівлі в неділю.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Поділ майна при розлученні

Ліна ПАСЬКО.

«Розлучаюся з чоловіком. Він стверджує, що половина будинку належить йому. Але це житло я придбала ще до одруження! Чи може він претендувати на цю нерухомість?» — запитує Світлана В. із смт Воскресенське Миколаївської області.

ЗА ЗАГАЛЬНИМ правилом, усе майно, набуте за час шлюбу, належить обом — чоловікові та дружині. Воно є спільним. Однак у кожного із подружжя може бути майно, яке належить тільки одному із них, тобто є особистою приватною власністю.

Відповідно до статті 57-ї Сімейного кодексу України, такою власністю дружини чи чоловіка, зокрема, є майно, набуте нею або ним: до шлюбу; за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування; за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто. До цього переліку належить також житло, набуте дружиною чи чоловіком за час шлюбу внаслідок його приватизації, відповідно до Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду»; земельна ділянка, набута нею чи ним за час шлюбу внаслідок приватизації земельної ділянки, що перебувала в її чи його користуванні, або одержана внаслідок приватизації земельних ділянок державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій чи з земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України.

До особистої приватної власності також відносяться речі особистого користування, коштовності, премії, нагороди, страхові суми.

Однак на практиці з визначенням права особистої приватної чи спільної сумісної власності на житло можуть бути нюанси. Адже якщо подружжя у період спільного проживання вклало суттєві фінанси в оселю — капітальний ремонт, перепланування тощо, то така житлова площа може перейти у категорію спільної сумісної власності.

Власне, про це йдеться у статті 62-й Кодексу: «Якщо майно дружини, чоловіка за час шлюбу істотно збільшилося у своїй вартості внаслідок спільних трудових чи грошових затрат або затрат другого з подружжя, воно у разі спору може бути визнане за рішенням суду об’єктом права спільної сумісної власності».

Звісно, не кожний ремонт, зміна у оселі може бути підставою для того, щоб вважати житло загальним. Адже законом не встановлена певна сума, яка може вплинути на виникнення такого поняття. Вирішення цього питання покладається на суд.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Еміграційний відплив посилиться
Читати
Європа готова давати гроші
Читати
Перемога на «газовому» полі
Читати
Чи припиниться хаос у фармгалузі?
Читати
Гроші фермерам не дістаються
Читати
Земелько, свята земелько...
Читати
Тінню — по Пенсійному фонду
Читати
У «зеленій» зоні
Читати
Домашнє насильство і байдужі свідки
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове