Архів
П’ятниця,
2 березня 2018 року

№ 17 (19564)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Березень Наша пошта
  • За рубежем
А Шотландія — проти

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Перший міністр Шотландії відмовилась підписувати законопроект про Brexit.

Докладніше...
Запитають у народу

ШВЕЙЦАРІЯ. Оголошено загальнонаціональний референдум із питань податкової політики держави.

Докладніше...
Контрвідповідь

США. У сенаті відродили Спостережну групу НАТО для стримування російської агресії.

Докладніше...
Резонансне вбивство

СЛОВАЧЧИНА. Єврокомісія взялась за розслідування можливого незаконного використання субсидій із бюджету ЄС у цій країні.

Докладніше...
Удар по автопромисловості

У НІМЕЧЧИНІ прийняли рішення про заборону дизельних автомобілів у містах.

Докладніше...
Лютує голод

У ПІВДЕННОМУ СУДАНІ понад половина населення потерпає від голоду.

Докладніше...
Неділя — для душі

ПОЛЬЩА. Набув чинності закон про обмеження торгівлі в неділю.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Наше військо

Грей, а для своїх — Гриша-сапер

Олена БЕГМА.

Золотавий лабрадор Грей разом зі своїм наставником — військовим кінологом Віталієм Головатюком уже три роки рятує життя українських військових на передовій, розміновуючи поля і дороги в зоні АТО.

ЦЕЙ СОБАКА — потомствений сапер, нащадок чотирилапих професіоналів, так само, як і він, вихованих у Центрі розмінування Головного управління оперативного забезпечення Збройних сил України, що у Кам’янці-Подільському. Це, до речі, єдиний в Україні підрозділ, де навчають на кінолога та дресирують службових собак для мінно-розшукової служби і охорони особливо важливих державних об’єктів.

Батьки Грея вже багато років поспіль допомагають військовим у пошуку та знищенні вибухонебезпечних предметів. Його мати — неперевершений сапер Джесі, добре відома серед бійців в АТО, а батько — Лорд, заслужений ветеран багатьох збройних конфліктів у світі, зокрема й у Косові, де він навіть удостоївся нагороди.

Старший інструктор відділу підготовки кінологів старшина Віталій Головатюк розповідає, що почав працювати з Греєм, коли той ще був цуценям. Удвох вони пройшли спочатку загальні курси дресирування, згодом почали навчання на пошук вибухових речовин. Пес шукає вибухівку за запахом, рухається зигзагоподібно. Коли знаходить міну, сідає за півметра від неї. Йому заборонено гавкати, дряпатись, смикатись, крутитись. Кожен вид вибухівки пахне по-своєму. До речі, собака, навчений на мінно-розшукову діяльність, ніколи не буде шукати наркотики чи людей.

Віталія із Греєм часто відряджають у найгарячіші точки зони АТО. Вони перевіряють адміністративні будівлі, школи, лікарні, дитячі садки і дороги на Донеччині. Також старшина і чотирилапий сапер відзначились бездоганною роботою під Веселою Горою та Щастям на Луганському напрямку.

Зазвичай вони працюють там, де багато металевих уламків боєприпасів, металу, бо міношукач у таких умовах не надто ефективний. Нюх чотирилапих бійців у двісті разів перевищує людський. Ніс собаки не можуть замінити ні роботи, ні міношукачі, ні аналізатори запаху. Добре підготовлені пси-сапери винюхують вибухівку за 4-5 метрів! Бійці кажуть, що Грей (так його записали у паспорті за традицією для породистих собак, а для своїх воїнів він просто Гриша-сапер) не раз відшукував небезпечні знахідки. Зокрема, чимало протитанкових мін ТМ-62 і «стрибаючих» протипіхотних осколкових мін натяжної дії кругового ураження МОН-72. А це і збережені життя воїнів-захисників, і вціліла військова техніка.

Як і кожному бійцю, Грею у зоні АТО теж виписується пайок. На раціон собаки витрачається трохи більше 40 гривень на добу. Годують їх один раз на добу супом-кашею: 600 грамів м’яса, крупи, овочі. Кажуть, цього достатньо, бо пси, аби добре працювали, мають бути й не зовсім ситі, й не голодні.

За даними Міноборони, сьогодні в зоні АТО діють п’ять мінно-саперних підрозділів Збройних сил України, до складу яких входять розрахунки з добре навченими собаками. На лінії зіткнення кінологічні пари виявляють понад 80% вибухонебезпечних предметів. Тож якби не бездоганна робота собак-саперів, втрати серед наших військових могли бути більшими.

На фото: Віталій та Грей на навчаннях.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Еміграційний відплив посилиться
Читати
Європа готова давати гроші
Читати
Перемога на «газовому» полі
Читати
Чи припиниться хаос у фармгалузі?
Читати
Гроші фермерам не дістаються
Читати
Земелько, свята земелько...
Читати
Тінню — по Пенсійному фонду
Читати
У «зеленій» зоні
Читати
Домашнє насильство і байдужі свідки
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове