Архів
П’ятниця,
2 березня 2018 року

№ 17 (19564)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Березень Наша пошта
  • За рубежем
А Шотландія — проти

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Перший міністр Шотландії відмовилась підписувати законопроект про Brexit.

Докладніше...
Запитають у народу

ШВЕЙЦАРІЯ. Оголошено загальнонаціональний референдум із питань податкової політики держави.

Докладніше...
Контрвідповідь

США. У сенаті відродили Спостережну групу НАТО для стримування російської агресії.

Докладніше...
Резонансне вбивство

СЛОВАЧЧИНА. Єврокомісія взялась за розслідування можливого незаконного використання субсидій із бюджету ЄС у цій країні.

Докладніше...
Удар по автопромисловості

У НІМЕЧЧИНІ прийняли рішення про заборону дизельних автомобілів у містах.

Докладніше...
Лютує голод

У ПІВДЕННОМУ СУДАНІ понад половина населення потерпає від голоду.

Докладніше...
Неділя — для душі

ПОЛЬЩА. Набув чинності закон про обмеження торгівлі в неділю.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Черкащина

Лікарня не потрібна?

Дарина Аристархова.

МЕДИЧНІ працівники державного закладу «Спеціалізована медико-санітарна частина №14» Міністерства охорони здоров‘я, що в місті Сміла, доведені до відчаю. Понад 100 чоловік трудового колективу вимагають від уряду та МОЗ відновити фінансування лікарні з держбюджету та негайно знайти кошти, щоб погасити заборгованість перед колективом у розмірі понад 13 мільйонів гривень і забезпечити подальшу діяльність медичного закладу.

Три роки тому МОЗ передало лікарню Сміли на місцеве фінансування. Але місто відмовилося утримувати заклад ще на початку 2017-го. Тож нині в лікарні немає світла, медична апаратура не працює, а працівники не отримують зарплатні. Проте в лікарню й досі йдуть люди, навколо неї — кілька спальних районів. А торік борги за комуналку сягнули 2 мільйонів гривень. У лікарні відрізали електрику. Щоб якось працювати, персонал купив генератори, які заправляють власним коштом. Проте електроенергії не вистачає. Операційні зачинені, а у лабораторії всі аналізи роблять вручну. Стосовно заробітної плати, то медики звернулися до уряду. Гроші таки виділили коштом субвенції за грудень. А от віддати борги за комуналку нікому. Подальшу долю медзакладу вирішуватиме робоча група із представників МОЗу, міськради та «Укрзалізниці», яка погодилася взяти лікарню на баланс.

Без соціальної допомоги ніяк

ТОРІК в області понад 430 тис. громадян, а це більш як 76 відсотків загальної кількості сімей, скористалися соціальною допомогою. Сума нарахованих на неї коштів порівняно з 2016-м зросла майже у півтора разу — до більш ніж 4,8 мільярда грн. В управлінні соціального захисту населення облдержадміністрації повідомили, що заборгованості з виплати на Черкащині нема.

Найбільшу частку в загальній структурі соціальної допомоги займає субсидія — 66,5 відсотка. Торік здійснено монетизацію частини невикористаної її суми на оплату послуг із газо- та електропостачання для індивідуального опалення. Її отримали понад 114 тис. жителів області, які мали зекономлені гроші на своїх рахунках, — загалом майже 73 млн грн.

Епідситуація під контролем

СТАНОМ на кінець лютого на Черкащині зареєстровано 23 випадки захворювання на кір, з яких 17 у осіб, не щеплених проти цієї інфекції. Найбільше хворих — п’ятнадцять — у Золотоніському районі, в Городищенському, Лисянському та Звенигородському — по два, Маньківському та Тальнівському — по одному. Серед захворілих осіб — 12 дітей віком до 17 років.

Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України запевняє, що епідситуація в регіоні повністю контрольована. А медики нагадують, що, крім вакцинації, іншої профілактики кору не існує. Водночас тільки у Черкасах 900 родин торік відмовилися робити дітям щеплення від кору.

Свинини поменшало

В ОБЛАСТІ зменшилося виробництво свинини. За словами директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Ігоря Колодки, головна причина — ураження поголів’я африканською чумою. Найбільший спалах цієї інфекції спостерігавсь у Городищенському та Катеринопільському районах. Менша кількість випадків хвороби зафіксована й у Звенигородському, оскільки там проходила наглядова лінія. Спеціальні програми із запобігання поширенню та ліквідації наслідків АЧС запроваджено у шести районах. Найближчим часом облдержадміністрація планує охопити подібними заходами всю область.

Узялися за батьків-«зозуль»

ШОСТОГО лютого набрав чинності закон, який передбачає посилення відповідальності за несплату аліментів. Він дістав назву «Чужих дітей не буває». Від початку року відділами Державної виконавчої служби області стягнуто 7,4 млн грн на утримання 15 475 дітей. Загалом у регіоні до реєстру боржників потрапили понад 4,6 тисячі осіб, заборгованість яких із виплати аліментів становить понад 3 місяці. Частина з них вже почала виплачувати борг, аби не потрапити під дію нового закону. Загалом же сьогодні на виконанні в ДВС області 17 359 документів про стягнення аліментів.

Нагадаємо, що вищезгаданий закон передбачає тимчасове обмеження у праві виїзду за кордон, у праві давати дозвіл на виїзд за кордон дитини, керування автомобілем, користування зброєю та полювання. Борж-ники залучатимуться до виконання суспільно корисних робіт, оплата за які буде нараховуватися як погашення боргу дитині. По всій Україні створюються регіональні штаби та мобільні групи, які контролюватимуть процес виконання рішень та ліквідації заборгованості. Також триває налагодження механізму взаємодії між поліцією та регіональним сервісним центром МВС, митною службою, лісовим та мисливським господарством, щоб забезпечити виконання норм нового закону.

Свої чужі гроші

ЖИТЕЛЬКА міста Золотоноша, працюючи головним бухгалтером у школі, використала службове становище в особистих корисливих інтересах. Спритниця нарахувала собі додаткових 153 тисячі гривень зарплатні. Як повідомили у поліції, жінка підробила офіційні документи: внесла недостовірні дані з завищеними сумами заробітної плати до відомостей зарахувань на карткові рахунки працівників школи. Після зачислення банком грошей особисто їх зняла та привласнила, завдавши державі збитків на вказану вище суму.

Вироком Золотоніського міськрайонного суду колишню співробітницю школи визнано винною у вчиненні кримінальних правопорушень за статтями «Підробка документів» та «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем». Поки що матеріальна шкода засудженою не сплачена, заходів стосовно примусового стягнення бюджетних коштів не вжито, що стало підставою для звернення прокуратури з позовною заявою до суду.

Залишила напризволяще

У ЗОЛОТОНІСЬКОМУ районі постане перед судом матір чотирьох дітей, котрі згоріли живцем. За повідомленням прес-служби Золотоніської місцевої прокуратури, слідство встановило, що у грудні минулого року 28-річна жінка розтопила грубу в приватному будинку. Не пересвідчившись у безпеці своїх малолітніх дітей, пішла до сусідки, із якою розпивала спиртні напої. У цей час у неї удома сталася пожежа. Малюки не змогли врятуватися — всі четверо загинули. Нині прокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно горе-матері. За законодавством їй загрожує від 2 до 5 років позбавлення волі.

Зима не відпускає

У ЗВ’ЯЗКУ з погіршенням погодних умов на Черкащині місцеві рятувальники розгорнули 142 станціонарні пункти обігріву, у яких запроваджено цілодобове чергування. На цих об’єктах можна не тільки зігрітись, а й отримати гаряче харчування. Водночас у ДСНС радять громадянам без потреби не виходити на вулицю, а у разі появи симптомів загального переохолодження невідкладно звертатися по медичну допомогу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Еміграційний відплив посилиться
Читати
Європа готова давати гроші
Читати
Перемога на «газовому» полі
Читати
Чи припиниться хаос у фармгалузі?
Читати
Гроші фермерам не дістаються
Читати
Земелько, свята земелько...
Читати
Тінню — по Пенсійному фонду
Читати
У «зеленій» зоні
Читати
Домашнє насильство і байдужі свідки
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове