Архів
П’ятниця,
2 березня 2018 року

№ 17 (19564)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Березень Наша пошта
  • За рубежем
А Шотландія — проти

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Перший міністр Шотландії відмовилась підписувати законопроект про Brexit.

Докладніше...
Запитають у народу

ШВЕЙЦАРІЯ. Оголошено загальнонаціональний референдум із питань податкової політики держави.

Докладніше...
Контрвідповідь

США. У сенаті відродили Спостережну групу НАТО для стримування російської агресії.

Докладніше...
Резонансне вбивство

СЛОВАЧЧИНА. Єврокомісія взялась за розслідування можливого незаконного використання субсидій із бюджету ЄС у цій країні.

Докладніше...
Удар по автопромисловості

У НІМЕЧЧИНІ прийняли рішення про заборону дизельних автомобілів у містах.

Докладніше...
Лютує голод

У ПІВДЕННОМУ СУДАНІ понад половина населення потерпає від голоду.

Докладніше...
Неділя — для душі

ПОЛЬЩА. Набув чинності закон про обмеження торгівлі в неділю.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Шабельник болотний

Олександр КУРДЮК,

кандидат біологічних наук.

У НАРОДІ про нього кажуть: сам користуюсь і вам раджу! Рослина, котру часто ще називають вовчим тілом болотним, є дієвою допомогою тим, у кого виникли проблеми із суглобами.

Росте шабельник (сабельник) не тільки на болотах. Його можна зустріти на вологих місцях у полі, на узліссі. З лікувальною метою використовують частини довгого повзучого кореневища, препарати з якого застосовують як болезаспокійливий і жарознижувальний засіб при ревматизмі, туберкульозі, ангінах, для зняття зубного болю і загоювання ран.

Ангіна, зубний біль та запалення горла. Заповнити півлітрову банку на третину подрібненим кореневищем шабельника, влити 0,5 літра горілки чи іншого міцного алкоголю, настояти не менш як два тижні у затемненому місці. Прий­мати по столовій ложці, додаючи за необхідності невелику кількість води.

Артроз, артрит. Узяти тюбик звичайного крему для рук, вазелін, гусячий жир чи несолоний смалець, змішати з однією-двома чайними ложками спиртової настоянки шабельника, додати столову ложку меду і чайну ложку горілки, настояної на перці, або ж на кінчику ножа мелений гіркий червоний перець. Утирати в хворі суглоби. Застереження: втирання бажано проводити в гумових рукавичках, оскільки така суміш може подразнювати долоні та пальці рук. Цією ж маззю обробляють запалені м’язи. За наведеною схемою можна приготувати охолоджувальну мазь. Для цього перець замінюють м’ятною настоянкою.

Відкладення солей. Подрібнити сирі кореневища шабельника до 0,5-1 см, промити і висушити за звичайною технологією. Сухі корінці засипати в банку на третину висоти і залити доверху горілкою так, щоб вона покривала рослини на 2-5 см. Настояти протягом трьох тижнів у затемненому прохолодному місці. Процідити і вживати від столової ложки до 50 мл тричі на день за півгодини до їди. За бажання настоянку можна розвести 30-50 мл води. Курс прийому — не більше трьох тижнів, потім тижнева перерва і можливий повторний прийом.

Геморой. Подрібнити листя та прикладати у вигляді компресу до гемороїдальних шишок.

Грижа хребта. 100 грамів сухих подрібнених коренів залити літром горілки і витримати у затемненому прохолодному місці три тижні. Приймати по столовій ложці три-чотири рази на день за півгодини до їди.

Запалення суглобів. Літрову банку заповнити сухим корінням чи травою шабельника таким чином, щоб вони займали до половини посуду. Залити міцним алкоголем. Настояти три тижні у затемненому прохолодному місці. Застосовувати як компрес чи втирати у хворий суглоб. Опісля замотати оброблене місце теплою тканиною. Можна використовувати для прийняття ванн. Для внутрішнього застосування при запаленні суглобів: дві столові ложки подрібненого сухого коріння шабельника залити 0,5 літра горілки, поставити в темне прохолодне місце на 20 днів. Періодично збовтувати, а потім процідити. Приймати по столовій ложці тричі на день за 20-30 хвилин до їди. Можна розбавити водою. Курс 12-15 днів. Повторний прийом розпочати через 7-10 днів. Для компресів придатне й розпарене листя рослини.

Мастопатія. Подрібнити корені чи траву, залити оливковою, дезодорованою рафінованою соняшниковою чи лляною олією, настояти 3-4 тижні. Додати до олії 30-50 грамів меду, перемішати до утворення однорідної маси та нанести суміш на груди. Витримати до півгодини.

Ревматизм. Столову ложку подрібненого коріння або суміші коріння з листям залити склянкою окропу і настояти не менш як годину. Пити по 50-60 мл тричі на день. Можна з цією метою використати збір із 10 грамів подрібненого сухого коріння шабельника болотного і 25 грамів коренів оману високого (дивосилу). Залити 0,5 л горілки, настояти три тижні і прий­мати по одній-дві столові ложки щоранку.

Подагра. Настояти 500 грамів сухого подрібненого коріння в літрі аптечного спирту чи міцної горілки протягом трьох тижнів. Процідити і вживати по столовій ложці три-чотири рази на день за 20-30 хвилин до їди. Курс лікування — три тижні з наступною тижневою перервою.

Поранення шкіри та інші шкірні проблеми. Свіже листя перетерти на кашку або ж дрібно порізати і прикладати до ран, пухлин і ушкоджень шкіри.

Профілактика онкозахворювань. Столову ложку подрібненого листя шабельника залити склянкою окропу й настояти 3-5 хвилин, процідити і випити як чай. Можна повторити прийом протягом дня.

Туберкульоз. Дві столові ложки сухого подрібненого листя залити склянкою окропу, довести до кипіння і проварити на малому вогні 5-7 хвилин. Процідити. Вживати по столовій ложці тричі на день після їди.

Шлункові проблеми. У разі запалення та болей у шлунку столову ложку подрібненої сировини (краще листя чи трава) залити склянкою окропу і настояти не менше години. Можна використати термос. Пити по 60-70 мл три-чотири рази на день за 30 хвилин до їди.

Протипоказання. Не бажано приймати препарати шабельника вагітним та під час годування груддю, дітям до семи років, за умови індивідуальної нетерпимості.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Еміграційний відплив посилиться
Читати
Європа готова давати гроші
Читати
Перемога на «газовому» полі
Читати
Чи припиниться хаос у фармгалузі?
Читати
Гроші фермерам не дістаються
Читати
Земелько, свята земелько...
Читати
Тінню — по Пенсійному фонду
Читати
У «зеленій» зоні
Читати
Домашнє насильство і байдужі свідки
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове