Архів
П’ятниця,
2 березня 2018 року

№ 17 (19564)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Березень Наша пошта
  • За рубежем
А Шотландія — проти

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Перший міністр Шотландії відмовилась підписувати законопроект про Brexit.

Докладніше...
Запитають у народу

ШВЕЙЦАРІЯ. Оголошено загальнонаціональний референдум із питань податкової політики держави.

Докладніше...
Контрвідповідь

США. У сенаті відродили Спостережну групу НАТО для стримування російської агресії.

Докладніше...
Резонансне вбивство

СЛОВАЧЧИНА. Єврокомісія взялась за розслідування можливого незаконного використання субсидій із бюджету ЄС у цій країні.

Докладніше...
Удар по автопромисловості

У НІМЕЧЧИНІ прийняли рішення про заборону дизельних автомобілів у містах.

Докладніше...
Лютує голод

У ПІВДЕННОМУ СУДАНІ понад половина населення потерпає від голоду.

Докладніше...
Неділя — для душі

ПОЛЬЩА. Набув чинності закон про обмеження торгівлі в неділю.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Актуально

«Заякорити» євроінтеграцію

Михайло ГУБАШ.

Останнього дня зими, 28 лютого, Президент України зустрівся з журналістами, які представляли близько двохсот засобів масової інформації. Востаннє він давав прес-конференцію торік у травні. Цього разу спілкування з медіа відбувалося на тлі розмов про активну підготовку до президентських виборів, можливі дострокові вибори до Верховної Ради, скандалу довкола відпустки Порошенка на Мальдівах.

З ОСТАННІМ Президент упорався досить легко, чого не можна сказати про решту запитань. Він повідомив, що відповідно до Конституції не має права нікому передавати свої обов’язки, тому 24 години на добу вже майже чотири роки пребуває на зв’язку, виконуючи функції Глави держави і Верховного головнокомандувача, тому на початку січня цих обов’язків нікому не передоручав. «Кордон я перетинав за своїм прізвищем, за своїм паспортом і проходив реєстрацією у прикордонників», — спростував Порошенко чутки про його нібито інкогніто. І додав, що всі витрати на тижневу відпустку були за його власний рахунок.

А на початку прес-конференції Глава держави виступив із розлогою промовою. Йшлося про обрання голови Нацбанку, призначення повністю оновленого складу Центральної виборчої комісії, доукомплектування Конституційного суду, прийняття у першому читанні закону про Антикорупційний суд, призначення аудитора НАБУ, омбудсмена та нового складу Рахункової палати, заповнення електронних декларацій за минулий рік, децентралізацію, реформи, безвіз, діалог із новою американською адміністрацією, агресію Росії та санкції, зміцнення Збройних сил України, про миротворців ООН, прийняття закону щодо відновлення державного суверенітету на окупованій частині Донбасу, безвізовий режим із ЄС, незадовільний рівень життя в країні тощо.

Як бачимо, Президент тримає руку на пульсі життя України. Вже у відповідях на запитання журналістів Порошенко виклав свою позицію щодо стосунків із Януковичем, Саакашвілі, Тимошенко, Медведчуком та їхньої діяльності, розповів про розслідування вбивства Шеремета та ін.

Порошенко наголосив, що «головним викликом є соціальний: бідність, низький рівень та незадовільна якість життя переважної більшості українців. Люди цим абсолютно природно що розчаровані. Я це незадоволення розумію і повністю поділяю».

А от стосовно стратегічного напрямку розвитку Української держави Петро Порошенко висловився так: «В моїй команді ми зараз обговорюємо пропозицію «заякорити» в Конституції європейську та євроатлантичну інтеграцію. Обидві ідеї, як свідчать опитування громадської думки, є консолідуючими, користуються широкою підтримкою у суспільстві. В той же час, коли піднімають голову антиєвропейські політичні сили, які прагнуть реваншу, на мою думку, поправки до Основного Закону могли б стати страховкою від будь-яких несподіванок та імперативом для всіх політичних сил на роки вперед. Прагнення до членства в Євросоюзі та НАТО можна було б зафіксувати в преамбулі Конституції...

Сьогодні я подав до Верховної Ради ключовий, стратегічний, фундаментальний проект закону «Про національну безпеку». Хочу наголосити, що він багато місяців розроблявся в тісній координації з нашими партнерами по НАТО. Він передбачає перехід нашого безпекового сектору на стандарти НАТО, впровадження демократичного цивільного контролю за армією, правоохоронними органами та спецслужбами».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Еміграційний відплив посилиться
Читати
Європа готова давати гроші
Читати
Перемога на «газовому» полі
Читати
Чи припиниться хаос у фармгалузі?
Читати
Гроші фермерам не дістаються
Читати
Земелько, свята земелько...
Читати
Тінню — по Пенсійному фонду
Читати
У «зеленій» зоні
Читати
Домашнє насильство і байдужі свідки
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове