Архів
П’ятниця,
2 березня 2018 року

№ 17 (19564)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Березень Наша пошта

Березень

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.
Малюнок Валентини ПРОТОПОП.


Версія для друку          До списку статтей
  • Нотатки метеоролога

Яскравiше сонце пригріватиме

Тетяна Адаменко,

начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеоцентру.

ЗАКІНЧУЄТЬСЯ надзвичайно нестандартна зима 2017-2018 рр. Майже до кінця лютого переважала дуже тепла для зими погода, характер якої більше відповідав ранній весні або пізній осені. Однак в останній зимовій декаді лютий виправдав всі характеристики, які йому надавалися. Полютував морозами — по всій території країни температура повітря знижувалася до сильних морозів, були відмічені найнижчі нинішньої зими температури повітря — мінус 20-27О. Засипав снігом — серія активних холодних циклонів переміщувалася територією України, спостерігалися справжні лютневі хуртовини, сильний вітер, ожеледь та інші неприємні явища. Однак для озимих культур умови залишалися цілком задовільні, адже майже по всій території спостерігався надійний сніговий покрив, який захищав рослини від вимерзання. Можливі деякі проблеми із найменш морозостійкими озимими ячменем та ріпаком, однак імовірність значних пошкоджень незначна. Дещо гірші умови складалися для плодових та винограду, можливе пошкодження гілок та молодої лози, однак конкретно це залежить від тривалості дії низьких температур.

За прогнозом, перші березневі дні в Україні ще будуть холодні, повільне потепління прогнозується у кінці першої декади березня, коли нічна температура підвищиться до мінус 2-4О, денна — до плюс 2-4О. Тепліше буде на півдні, де у кінці першої декади вдень температура повітря зросте до 6-10О тепла. За таких умов сніг на полях утримуватиметься до середини, на крайньому заході та півночі країни — до кінця місяця. І тільки на півдні, де вже у перші дні березня можливий дощ, він зійде з полів дуже швидко.

Загалом у березні середня місячна температура повітря, за розрахунками синоптиків, очікується дещо вища за норму. У Чернігівській, Харківській, Луганській, Полтавській, Сумській, Житомирській, Київській областях — 1,5-3, на решті території — 2-4 градуси тепла.

Місячна кількість опадів передбачається більша за кліматичну норму у південній частині країни, на решті території — близька до середніх багаторічних значень.

Метеорологічні спостереження розвитку весняних процесів в Україні протягом тривалого часу свідчать, що рання весна буває після відносно теплої зими з невеликим промерзанням ґрунту, як нинішня, а холодна — після холодних із тріскучими морозами зим. Однак холодна погода останніх лютневих днів поплутала всі тенденції.

Метеорологічна весна, швидше, передвесіння, починається із встановленням середніх добових температур повітря вище 0О. У середньому багаторічному розрізі у південних областях та на Закарпатті це відбувається у першій декаді, у центральних областях — у другій, у північно-східній частині країни — у кінці місяця. З підвищенням температури повітря у першій половині розпочинається формування весняної повені на річках.

Метеорологічна весна — перехідний сезон між зимою та літом. За астрономічною ознакою — це проміжок часу між весняним рівноденням (21 березня) та літнім сонцестоянням (22 червня). 21 березня — день весняного рівнодення, коли тривалість дня і ночі однакові.

Прихід весни характеризується збільшенням кількості сонячного світла. Вже в березні його тривалість зростає до 110-150 годин на місяць. За статистикою метеорологічних спостережень, у цьому місяці буває лише 11 похмурих днів. Наприкінці березня інтенсивно прогрівається поверхня ґрунту, цьому сприяють збільшення висоти сонця над обрієм та тривалості дня та зменшення хмарності.

Характерна риса березня — чергування відлиг та морозів на тлі підвищення температури. Окремими роками у цьому місяці ще бували сильні морози. Так, 1964-го у Вінницькій, Київській, Луганській і Львівській областях стовпчики термометрів фіксували температуру повітря мінус 33-35О, у Сумській, Чернігівській — мінус 37О.

У найтепліші роки (1975 та 1990) максимальна температура повітря в березні підвищувалася до 22-26О, в Одеській області — до 29О, у Криму — до 30О тепла.

За останні 20 років в Україні, як і в Північній півкулі загалом, відбувається інтенсивне потепління. Характерною рисою першого весняного місяця стало зростання мінімальної температури повітря, тобто ослаблення морозів.

За кількістю опадів березень — здебільш сухий місяць із сумою опадів у середньому меншою, ніж у лютому. У південних областях — 25-30 мм, на решті території — 32-49 мм, у Карпатах, Закарпатті та горах Криму — 60-92 мм.

За кліматичними даними, температура повітря в березні вища лютневої середньої місячної температури на 4-6О і становить від одного градуса морозу на півночі Чернігівської області до п’яти градусів тепла на Південному березі Криму. Максимальна температура вдень вже може підвищуватися до 5-15О тепла.

Погодні умови березня дуже важливі для озимих культур і можуть сприяти майже безболісному виходу зі стану зимового спокою виснажених тривалою зимою рослин. І навпаки, в разі раптового інтенсивного наростання тепла, сонячної сухої погоди можуть спричинити випадіння (загибель) певної частини рослин, які за розвитку іншого сценарію погоди могли б зберегтися і дати непоганий урожай.

Версія для друку          До списку статтей

«Неприємні» дні

за геофізичними чинниками:

2,                    п’ятниця,             5-8         год.

7,                    середа,                  11-14      год.

9,                    п’ятниця,            13-15      год.

10,                  субота,                  3-5          год.

11,                  неділя,                5-8          год.

 12,                 понеділок,           6-9          год.

16,                  п’ятниця,            16-19      год.

17,                  субота,                  15-17      год.

19,                  понеділок,           23-2       год.

24,                  субота,                  17-20      год.

31,                  субота,                 9-12        год.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове