Архів
П’ятниця,
23 лютого 2018 року

№ 15 (19562)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Без банківської таємниці

ЄВРОСОЮЗ скасував принцип банківської таємниці.

Докладніше...
А як же клятва Гіппократа?

У ГРЕЦІЇ взялися за екс-прем’єрів і міністрів через «медичні» хабарі.

Докладніше...
Заступились за сусіда

УГОРЩИНА. Парламент ухвалив резолюцію «Про підтримку Польщі у зв’язку з тиском з боку Брюсселя».

Докладніше...
Хитка коаліція

У НІМЕЧЧИНІ розпочалось поштове голосування щодо «великої коаліції».

Докладніше...
Позбулися кирилиці

КАЗАХСТАН. Затверджено указ про перехід алфавіту казахської мови з кирилиці на латиницю.

Докладніше...
Ще один крок співробітництва

МОЛДОВА і НАТО реалізують спільний оборонний проект.

Докладніше...
Зухвале викрадення

НІГЕРІЯ. У місті Дапчі після нападу терористів «Боко Харам» на школу зникли 111 дівчаток.

Докладніше...
Гарячий попіл і дим

ІНДОНЕЗІЯ. На півночі острова Суматра вулкан Синабунг почав активно викидати лаву.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Кіровоградщина

Є вакансії, були б робочі руки

Галина ВЕРНИГОРА.

ЦЕНТР зайнятості Кіровоградщини пропонує понад 1,8 тисячі актуальних вакансій. Найбільші шанси працевлаштуватися, та ще й на більш-менш пристойну зарплатню, мають висококваліфіковані робітники. Мова передовсім про малярів, електрогазозварників, слюсарів різних профілів, електриків із ремонту електроустаткування, електромонтерів із експлуатації розподільних мереж, столярів і швачок. Також високий попит на верстатників, операторів верстатів із програмним управлінням, токарів, фрезерувальників, водіїв і трактористів, добре обізнаних із сучасною сільськогосподарською технікою. Крім того, в області є чимала потреба в медичних працівниках різних спеціальностей, а також продавців.

Зважать просто на дорозі

НА АВТОШЛЯХАХ краю запрацювали нові пересувні комплекси зважування. Кожен являє собою спеціальний автомобіль із переносними вагами, робочими місцями, сучасною оргтехнікою, повною базою даних, фото- та відеофіксацією всіх робочих місць контролерів «Укртрансбезпеки», що має виключати корупційну складову в їхній роботі. Всі комплекси на замовлення обласної Служби автомобільних доріг збудували підрядники, що проводили ремонти на дорогах державного значення. Наразі в регіоні діють сім таких пунктів контролю. Тоді як потрібно щонайменше півтора десятка. До жнив будуть, пообіцяли в ОДА.

Не такі вже й доступні

ПЕРЕВАЖНА більшість територій області зволікають із освоєнням коштів за урядовою програмою «Доступні ліки», яка дає змогу громадянам із серцево-судинними недугами, бронхіальною астмою чи діабетом 2 ступеня отримувати в аптеках безкоштовно або з доплатою лікарські засоби.

Складається враження, що такі хвороби повністю вилікувані у Бобринецькому, Вільшанському, Голованівському, Долинському, Компаніївському, Новгородківському, Новоархангельському, Олександрівському, Світловодському та Устинівському районах. Адже, за даними МОЗ, від початку січня і до сьогодні тут не використано жодної копійки державних коштів на реімбурсацію! Водночас від 30 до 41% передбачених коштів від початку року використали Благовіщенський, Онуфріївський, Маловисківський райони, від 20 до 28% — Добровеличківський, Гайворонський райони, міста Кропивницький, Світловодськ, Знам’янка, Олександрія. Менш ніж 20% належних коштів освоїли Знам’янський, Новоукраїнський, Петрівський, Олександрійський та Кіровоградський райони. Єдиний район в області, який у січні стовідсотково використав передбачений для неї фінансовий ресурс, — Новомиргородський.

Вочевидь, гроші десь «заблукали» у кабінетах чиновників. До відома: нинішнього року для реалізації програми в державному бюджеті заплановано один мільярд гривень.

Дронами по безробіттю

ПІВДЕННОКОРЕЙСЬКА компанія «SafeusDrone Co., Inc.», що спеціалізується на виробництві дронів, підписала угоду про співробітництво з Кіровоградською льотною академією НАУ щодо практичної діяльності та ведення спільних наукових розробок із метою їхнього впровадження на заводі з виробництва чотирьох видів дронів, який невдовзі мають побудувати у Кропивницькому. Серед них — пристрої для обприскування полів та апарати, які можуть застосовувати енергетики для перевірки справності високовольтних ЛЕП. Завод забезпечить краян робочими місцями. Попит на таку продукцію нині високий, надто серед аграріїв.

Нова амбулаторія

У НОВОУКРАЇНЦІ відкрилася нова амбулаторія загальної практики — сімейної медицини № 2. Заклад створено в густонаселеному мікрорайоні містечка, найвіддаленішому від райлікарні. Водночас тут можуть одержувати допомогу і жителі навколишніх сіл Звірівка та Новоолександрівка. Амбулаторію належно оснащено. Тут проводять електрокардіографічне та УЗД-обстеження, гінекологічний огляд, перевіряють зір, проводять різні аналізи, включаючи на глюкозу крові експрес-методом. Також в амбулаторії можна отримати фізіотерапевтичні процедури — УВЧ, електрофорез, ультразвук, інгаляції…

Втілення проекту коштувало близько мільйона гривень. Зроблено це коштом ра-йонного бюджету та Новоукраїнської ОТГ, великою мірою добрій справі посприяли і місцеві аграрії.

I так живуть...

ПРО побутовий комфорт краян красномовно свідчить такий факт. Із наявних в обласному центрі півтори тисячі багато-квартирних житлових будинків, вік яких у переважній більшості давно «перевалив» за 40 років, ще жодний не ремонтувався капітально. Про систему водо- і теплопостачання годі й говорити. За словами заступника міського голови Олександра Мосіна, при нинішньому фінансуванні, «щоб привести наше ЖКГ до стандартів, за якими живе Європа, одного життя буде замало». І в таких умовах, до речі, перебуває вже яке покоління краян.

Перша в Україні

У СВІТЛОВОДСЬКОМУ районі встанoвили шведську кoтельню. Шість теплoвих насoсів кoмпанії «Octopus Energi AB», які працюють на тепловій енергії Землі, вже обігрівають приміщення Великoандрусівської школи І-ІІІ ступенів і дитсадка при ній. Перед їх запуском провели ремонт усього НВК: замінили радіатoри, систему трубoпрoвoдів, вікoнні блoки на енергoзбережні склoпакети, встанoвили обладнання для дистанційнoгo мoнітoрингу та регулювання температури у приміщенні. Оскільки ця котельня — перша шведська загалом в Україні, на урочистій церемонії з нагоди запуску був присутній Надзвичайний і Пoважний пoсoл Кoрoлівства Швеція в Україні Мартін Хагстрьoм, який побажав юним кіровоградцям здобувати знання у «звичних комфортних європейських умовах».

I медонос, і захисник ґрунтів

В ОНИКІЇВСЬКОМУ лісгоспі завершуються роботи зі збору насіння акації. Потім із нього лісівники у власних розсадниках виростять сіянці, які згодом перетворяться на дерева. Акація дуже добре захищає ґрунт від зсувів та є допоміжним насадженням, зокрема гарним медоносом. Кожний господар скаже, що краще мати власний високоякісний насінний матеріал, вирощений та зібраний на своїй території. Цієї ж думки дотримуються і оникіївські лісівники.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Невиліковна рана
Читати
Кажуть, що відробляють
Читати
«Годівниця» на крові
Читати
Кір лютує
Читати
З миру по нитці — першачкам програма
Читати
Ласі до європейських грошей
Читати
Державу — в приватні руки
Читати
Користуються моментом
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове