Архів
П’ятниця,
23 лютого 2018 року

№ 15 (19562)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Без банківської таємниці

ЄВРОСОЮЗ скасував принцип банківської таємниці.

Докладніше...
А як же клятва Гіппократа?

У ГРЕЦІЇ взялися за екс-прем’єрів і міністрів через «медичні» хабарі.

Докладніше...
Заступились за сусіда

УГОРЩИНА. Парламент ухвалив резолюцію «Про підтримку Польщі у зв’язку з тиском з боку Брюсселя».

Докладніше...
Хитка коаліція

У НІМЕЧЧИНІ розпочалось поштове голосування щодо «великої коаліції».

Докладніше...
Позбулися кирилиці

КАЗАХСТАН. Затверджено указ про перехід алфавіту казахської мови з кирилиці на латиницю.

Докладніше...
Ще один крок співробітництва

МОЛДОВА і НАТО реалізують спільний оборонний проект.

Докладніше...
Зухвале викрадення

НІГЕРІЯ. У місті Дапчі після нападу терористів «Боко Харам» на школу зникли 111 дівчаток.

Докладніше...
Гарячий попіл і дим

ІНДОНЕЗІЯ. На півночі острова Суматра вулкан Синабунг почав активно викидати лаву.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Гіркокаштан кінський

Олександр КУРДЮК,

кандидат біологічних наук.

ЦЮ РОСЛИНУ часто називають скороченим іменем «каштан», хоча зі справжнім каштаном їстівним (посівним) вони далекі родичі. Гіркокаштан звичайний прийшов до нас із Балкан, розповсюдився в містах і селах, разом із ним культивуються близькі види, такі як гіркокаштан м’ясочервоний із рожевими квітами, та деякі інші.

В народній медицині використовуються кора молодих гілок, листя, квіти та плоди. Сировина містить білки, жирну олію, вітаміни А, С, В, К, дубильні речовини, крохмаль, цукри, аскорбінову кислоту, глікозиди, пектини, флавоноїди.

Препарати із сировини гіркокаштана мають протизапальну дію, знижують тиск, нормалізують уміст холестерину, допомагають при варикозному розширенні вен, геморої, хронічних бронхітах, подагрі та артритах.

Артрит. Дві столові ложки суміші кори гіркокаштана, квітів бузини чорної та липи серцелистої (у співвідношенні 1:3:3) залити 500 мл окропу, настояти не менше години і випити за два прийоми протягом дня.

Атеросклероз нижніх кінцівок. Отримати сік із квітів гіркокаштана, додати 20-30 крапель на столову ложку кип’яченої води і приймати двічі на день. Можна застосовувати суміш соку з алкоголем за рецептом, наведеним нижче.

Варикозне розширення вен. Свіжі квіти віджати, одержаний сік додавати по 25 крапель на столову ложку води і приймати тричі на день. Квіти гіркокаштана кінського (ще краще — гіркокаштана м’ясочервоного) залити горілкою, настояти в затемненому місці не менше двох тижнів і використовувати за вищевказаним рецептом протягом року. З цією ж метою свіжий сік із квітів змішують з горілкою у пропорції 1:2 та використовують упродовж тривалого часу. Залити 50 г подрібненої шкірки плодів 0,5 л горілки, настояти протягом двох тижнів, процідити і м’яко втирати в місця запалення вен. Можна розвести цю настоянку наполовину водою та прикладати компреси на 30-60 хвилин двічі на день. Для приготування мазі взяти десять плодів гіркокаштана та десять столових ложок подрібнених сухих квітів, залити літром рафінованої олії і прокип’ятити на водяній бані 30-40 хвилин. Охолоджену олію процідити і змащувати нею хворі місця та запалення шкіри, ділянки венозних проявів.

Геморой. Залити зранку 100 грамів кори двома літрами окропу, проварити на повільному вогні 10-15 хвилин, настояти до вечора і приймати сидячі ванни перед сном. Додатково можна використовувати відвар десяти грамів кори в склянці води для клізм під час кровотеч.

Варикозний дерматит. Склянку подрібнених плодів заливають 100 мл горілки, настоюють протягом двох тижнів у темному місці, проціджують і натирають проблемні ділянки тіла. Можна залити свіже листя окропом і застосовувати як компрес для припарок.

Коліти. Чайну ложку подрібненої кори залити 300 мл окропу, настояти 6-8 годин, процідити. Приймати по 50-60 мл чотири рази на день за 20-30 хвилин до їди.

Простатит. Відділити коричневу шкірку від плодів, подрібнити і залити її горілкою чи аптечним спиртом у співвідношенні 10 грамів сировини на 100 мл алкоголю. Настояти протягом двох-чотирьох тижнів залежно від міцності рідини. Приймати по 10 (спирт) чи 20 (горілка) крапель разом із водою за 20-30 хвилин до їди у другій половині дня.

Радикуліт. Пропустити через м’ясорубку свіжі плоди, засипати в скляну тару та залити горілкою з розрахунку 1:3. Настояти сім днів у темному місці, процідити і використовувати для зовнішнього розтирання. Цей рецепт годиться і для зняття запалення м’язів. Для лікування радикуліту беруть перемелені плоди гіркокаштана, змішані з камфорною олією або вершковим несолоним маслом. Цю суміш нанести на скибочки свіжого чорного хліба, прикласти до хворого місця та закутати теплим.

Ревматизм суглобів. Зібрати квіти на початку квітування, висушити за класичною технологією і залити горілкою. Мінімально необхідно 20 грамів на 0,5 л алкоголю. Натирати суглоби під час больових відчуттів. Свіжі плоди розмолоти, змішати з камфорною олією та салом (здором) у рівних частинах і у вигляді бинтового компресу прикладати до уражених місць. Настоянка з плодів: розрізати плід на шматочки, залити горілкою, витримати кілька днів на сонці, а потім дати настоятися півтора місяця в темному приміщенні. Використовувати для розтирання суглобів та прикладати компреси при розширенні вен.

Високий тиск. Для його зниження залити 100 грамів подрібненої коричневої шкірки плодів або цілих плодів літром горілки і настояти 15 днів. Процідити і приймати по 5-20 крапель, додаючи у воду, тричі на день за 20-30 хвилин до їди. Починати з меншої концентрації.

Тонус організму з допомогою масажу. Плоди гіркокаштана можна використати як масажер, нанизавши їх на товсту нитку чи рибальську волосінь у кілька рядів, масажувати ними спину, зробити килимок із вшитими всередину плодами для масажу ніг та спини.

Фібріома матки. Пити чай, заварений на подрібнених підсмажених плодах із розрахунку чайна ложка сировини на склянку окропу. Термін прийому — до тридцяти днів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Невиліковна рана
Читати
Кажуть, що відробляють
Читати
«Годівниця» на крові
Читати
Кір лютує
Читати
З миру по нитці — першачкам програма
Читати
Ласі до європейських грошей
Читати
Державу — в приватні руки
Читати
Користуються моментом
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове