Архів
П’ятниця,
23 лютого 2018 року

№ 15 (19562)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Без банківської таємниці

ЄВРОСОЮЗ скасував принцип банківської таємниці.

Докладніше...
А як же клятва Гіппократа?

У ГРЕЦІЇ взялися за екс-прем’єрів і міністрів через «медичні» хабарі.

Докладніше...
Заступились за сусіда

УГОРЩИНА. Парламент ухвалив резолюцію «Про підтримку Польщі у зв’язку з тиском з боку Брюсселя».

Докладніше...
Хитка коаліція

У НІМЕЧЧИНІ розпочалось поштове голосування щодо «великої коаліції».

Докладніше...
Позбулися кирилиці

КАЗАХСТАН. Затверджено указ про перехід алфавіту казахської мови з кирилиці на латиницю.

Докладніше...
Ще один крок співробітництва

МОЛДОВА і НАТО реалізують спільний оборонний проект.

Докладніше...
Зухвале викрадення

НІГЕРІЯ. У місті Дапчі після нападу терористів «Боко Харам» на школу зникли 111 дівчаток.

Докладніше...
Гарячий попіл і дим

ІНДОНЕЗІЯ. На півночі острова Суматра вулкан Синабунг почав активно викидати лаву.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Прибуткова конопля

Катерина СІПАКОВА.

ПРОМИСЛОВА конопля за умов дотримання агротехнології може стати джерелом стабільного прибутку, вважають спеціалісти Інституту луб’яних культур. Вони підрахували витрати на виготовлення конопляної олії для 500 га посівів з урожайністю приблизно 700 кг/га. Виявилося, що таке виробництво окупиться вже за два роки.

За сприятливих умов у середньому фермер може отримати 350 тонн сировини, у якій вміст олії становитиме 35%. Щоб переробити урожай, потрібне устаткування для приймання, транспортування і зберігання, попередньої підготовки до віджиму, пресування, фільтрації та очищення і подальшого фасування. У результаті аграрій отримає два продукти — власне олію (76986 кг) та макуху (265356 кг). Із усіма можливими витратами чистий прибуток складатиме $952,8 тис.

Конопляної олії на вітчизняний ринок надходить небагато, тому на неї є сталий попит. Використовують її, зокрема, для виробництва косметичних засобів, у медицині та хімічній промисловості.

Чому розлюбили ріпак

ЗА МИНУЛІ два тижні вартість українського ріпаку зросла на 100-200 грн за тонну. Високі закупівельні ціни та низька експортна вартість ріпакової олії роблять виробництво невигідним. Через це обсяги його переробки знижуються: у першій половині сезону 2017/2018 вітчизняні підприємства переробили 127 тис. тонн сировини, тоді як минулого сезону за аналогічний період обсяги виробництва становили 140 тис. тонн.

Прогнозується, що агрогосподарства перероблять нині лише 138 тис. тонн — на 13% менше, ніж у 2016/2017 рр.

Урожаї овочів зростають

ДЕРЖСТАТ підрахував обсяг вирощених у 2017 році овочів. Їх зібрали 9,3 млн тонн з 446,3 тис. гектарів. Урожайність становила 207,8 центнера з гектара.

Більша частина (94%) — це овочі відкритого ґрунту. Помітно зросли врожаї картоплі: позаторік було зібрано 20,9 млн тонн, а в 2017-му ця цифра збільшилася до 22,2 млн. «Чемпіони» серед овочевих — помідори: 304,9 центнера з гектара. Також збільшилися врожаї білокачанної капусти, ріпчастої цибулі, моркви, столових буряків. Найкращі показники щодо вирощування овочів відкритого ґрунту в Херсонській, Дніпропетровській, Харківській, Київській, Миколаївській та Львівській областях.

Для порівняння, у 2016 році українські аграрії зібрали 9 млн тонн овочів із загальною урожайністю 208,2 центнера з гектара.

Набіл без молока

ПРOБЛEМA фaльсифiкaцiї набілу в Укрaїнi гoстрo стoїть вжe нe пeрший рiк. Oкрeмi підприємства випускaють «мoлoчну» прoдукцiю зi 100% наявністю рослинних олій. І хоч чиннe зaкoнoдaвствo Укрaїни зaбoрoняє їх викoристaння у набілі, укрaїнськi магазини пeрeпoвнeнi мoлoчним фaльсифiкaтoм. Про це заявив глaвa прaвлiння грoмaдськoї oргaнiзaцiї «Всeукрaїнськa aсoцiaцiя зaхисту прaв спoживaчiв «Спoживчa дoвiрa» Мaксим Гoнчaр.

За його словами, iмпoрт пaльмoвoї oлiї, якa є склaдoвoю бaгaтьoх мoлoчних сумiшeй, росте швидкими темпами. Зa oстaннi сім сeзoнiв він дoсяг рeкoрднoгo мaксимуму — близькo 78 тис. тoнн. Проблема ще й у тому, що жoднa iз нaявних в Укрaїнi лaбoрaтoрiй не має можливості дoстeмeнно перевірити склaд тa якiсть цієї продукцiї. «Є iнфoрмaцiя, що до України чeрeз кiпрськi тa iншi кoмпaнiї зaвезено у 10 рaзiв бiльшe технічної пaльмoвoї oлiї, aнiж в Укрaїнi iснує oблaднaння, якe пoтрiбнo нею змaщувaти. А визначити, якa сaмe — технічна чи харчова — викoристoвується у тих чи iнших продуктах, неможливо», — роз’яснив Гoнчaр.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Невиліковна рана
Читати
Кажуть, що відробляють
Читати
«Годівниця» на крові
Читати
Кір лютує
Читати
З миру по нитці — першачкам програма
Читати
Ласі до європейських грошей
Читати
Державу — в приватні руки
Читати
Користуються моментом
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове