Архів
П’ятниця,
23 лютого 2018 року

№ 15 (19562)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Весела світлиця

Господар «Веселої світлиці» Юрій ІЩЕНКО.


Версія для друку          До списку статтей
  • Із літ минулих

Прямий зв’язок

Аркадій МУЗИЧУК.

м. Київ.

Було це тоді, коли мобільник іще й не народився. Може, ще й у зачатті не був. І весь оперативно-мобільний зв’язок на дротах тримався. Тож хто як міг, так і викручувався.

Наприклад, як Михайло Васильович Куріпка, голова колгоспу «Світло Ілліча». Вже котрий день він лаяв погоду. І не тому, що уже тиждень зливи допікали і графік збирання цукрових буряків тріщав уздовж і впоперек, — у розпалі було полювання.

На озері, як на зло, наплодилася сила-силенна качок. Від їх криків ставало моторошно, а на душі кішки шкребли.

Та щопівгодини телефонували із району і вимагали нові гектари і тонни. Ну як за таких обставин на озеро поїдеш?

Отож викликав він до себе Володьку-зв’язківця і дав вказівку: негайно протягти до озера дріт. Забезпечити прямий зв’язок із конторою. Словом, щоб було без відриву від виробництва. Якщо, бува, зателефонують — усе як годиться, голова на місці.

...На озеро приїхали вдосвіта. Нагледіли місце поміж лозами. Діда Власа посадили в машині чергувати біля апарата. Володька тримав зв’язок між дідом і головою колгоспу.

— Якщо зателефонують, подовше кричіть «Алло». Можете кілька разів сказати: «Я вас погано чую». На сигнал у машині не натискайте, щоб качок не сполохати, — Володька слово в слово переказав дідові Власу розпорядження Михайла Васильовича.

Качки літали низом і горою. По горизонталі і по вертикалі. Все довкола бахкало та свистіло. І саме в той момент, коли перша підбита Михайлом Васильовичем качка описувала над дідовою головою прощальне коло, у телефонній трубці щось захрипіло.

Дід підняв її, кільканадцять разів випалив «Алло» і знову поклав. Але трубка знала, з ким має справу, а тому благала вислухати. Голос у ній звучав так чисто і дзвінко, наче говорив хтось поруч, із лозняку.

— Я вас погано чую! — після короткої паузи дід Влас знову вийшов на зв’язок.

Його права нога виповзла з кабіни і виписувала у повітрі якісь незрозумілі кренделі. Володька, який уважно стежив за дідовою ногою, відразу зрозумів — це сигнал.

Михайло Васильович кинув у лозняк рушницю і побіг до машини.

— Алло! Куріпка слухає! — видихнув у трубку літр свіжого повітря з перегаром. — 3 області? Ого! Зі збиранням? Та оце сьогодні трохи прояснилось, то ми усі зранку в полі... Тільки що з передової... На хвильку заскочив у контору. Я вас теж добре чую, наче ви у сусідньому кабінеті. І ви мене теж? Ага, мабуть, новий дріт почепили... Як із полюванням? Кортить, але самі знаєте: «Прогаєш годину — втратиш центнер»... Нічого, ще й на мою долю вистачить. Качок у цьому році сила-силенна. Ага, приїжджайте. Я знаю такі місця. Тільки дещо пізніше, бо зараз геть дороги порозмивало. Нічим не можна доїхати. А як там погода в області? Ага, зранку теж було сонячно. А зараз? Що-що? Не знаєте? А звідкіля ж ви тоді говорите? Як-як? П-повторіть ще раз! З-з н-нашої контори? З-з м-мого к-к-кабіне... — У Михайла Васильовича трусилося усе, що тільки могло труситися, — від рук до підборіддя.

Телефонна трубка лежала біля ніг, як підбита качка.

Версія для друку          До списку статтей

ОБписки

Володимир КУЧЕРУК.

с. Білашів

Острозького району

Рівненської області.

Біджет

Воренда

Горезонт

Випно

Дурунок

Алкоголий

Протедура

Автотрас

Горупція

Палковник

 

  • Афоризм від «Веселої світлиці»

Як зіницю ока бережіть холуїв — це найточніший барометр деградації суспільства, а ще надійна шашіль, яка безпомилково точить його дуті авторитети.

 

— Що? Починаєш боротьбу із хабарництвом? А за які гроші ми дачу добудуємо?!

Мал. А. Василенка.

Мал. В. Фльорка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове