Архів
Вівторок,
20 лютого 2018 року

№ 14 (19561)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Світ на межі

НІМЕЧЧИНА. У Мюнхені завершилась 54-та міжнародна конференція з безпеки.

Докладніше...
Глобальне вторгнення в Європу

УГОРЩИНА. Прем’єр-міністр знову заявив про небезпеку імміграції для Європи.

Докладніше...
Курс на стандарти НАТО

РУМУНІЯ озброїться американськими ракетними комплексами «HIMARS».

Докладніше...
Адекватна відповідь

ІЗРАЇЛЬ завдав авіаудару по сектору Газа у відповідь на ракетний обстріл із цієї території.

Докладніше...
Нові санкції не за горами

США. Держсекретар Рекс Тіллерсон заявив про можливість нових санкцій проти Росії.

Докладніше...
Антитурецький фронт

СИРІЯ. Асад та сирійські курди домовилися разом протистояти турецькій армії.

Докладніше...
Гендерний прорив

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. Жінкам дозволили відкривати власний бізнес без згоди чоловіка або опікуна.

Докладніше...
Є союзники в ЄС

ЛИТВА підтримає Польщу в суперечці з Єврокомісією через неоднозначну судову реформу в країні.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Мій син народився 1989 року, брав участь у Революції гідності та отримав ІІ групу інвалідності. Але до 2014-го у нього був лише один рік і сім місяців страхового стажу. Чи має він право на призначення пенсії по інвалідності за наявності такого стажу?»

Лариса Березнякова.

с. Парипси

Попільнянського району

Житомирської області.

 

ВІДПОВІДНО до частини другої статті 32-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (зі змінами, внесеними згідно із Законом України №1010-VІІІ від 18.02.2016), пенсія по інвалідності призначається особі незалежно від наявності страхового стажу, якщо інвалідність настала внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, отриманих під час участі в масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013-го по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти режиму Януковича (Революції гідності), і особа звернулася по медичну допомогу в період із 21 листопада 2013-го по 30 квітня 2014 року.

 

«Підприємство видало довідку про заробітну плату, яку 2010 року вже було використано для обчислення пенсії, за 60 місяців до липня 2000-го. Сьогодні воно надає нову довідку за цей самий період зі збільшеними сумами заробітку. Чи здійснить Пенсійний фонд перерахунок пенсії на підставі оновленої довідки? Якщо так, то з якого часу? Чи треба підтверджувати заробіток, зазначений у довідках про заробітну плату для обчислення пенсії, первинними документами?»

Валентина КОРОЛЮК.

с. Великі Гуляки

Фастівського району

Київської області.

 

ТАК. Право на перерахунок пенсії в зазначеній ситуації особа має за умови дотримання певних умов.

Статтею 40-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) у редакції, чинній на час виходу особи на пенсію, було визначено, що для обчислення пенсії обов’язково враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року незалежно від перерв і за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року.

Статтею 40-ю Закону 1058 у редакції, чинній на сьогодні, передбачено врахування заробітку за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 30.06.2000 на підставі довідки підприємства чи архівної установи виключно за умови підтвердження її змісту первинними документами.

Статтею 44-ю Закону 1058 передбачено, що органи Пенсійного фонду мають право вимагати відповідні документи від підприємств, організацій та окремих осіб, видані ними для оформлення пенсії, а також за потреби перевіряти обґрунтованість їх видачі та достовірність поданих відомостей про осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, умови їх праці та інших відомостей, передбачених законодавством, для визначення права на пенсію. На такі перевірки не поширюється дія положень законодавства про здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

При цьому Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону 1058, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 №22-1, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 27.12.2005 за №1566/11846 (зі змінами), встановлено, що в довідці про заробітну плату для обчислення пенсії має бути зазначено назву первинних документів, на підставі яких її видано, їх місцезнаходження та адресу, за якою можливо здійснити перевірку відповідності змісту довідки первинним документам.

Частиною четвертою статті 45-ї Закону 1058 передбачено, що перерахунок призначеної пенсії в разі виникнення права на її підвищення здійснюється з першого числа місяця, в якому пенсіонер звернувся щодо її перерахунку, якщо відповідну заяву з усіма належними документами він подав до 15 числа включно, і з першого числа наступного місяця, якщо заяву з усіма належними документами подано після 15 числа.

Тож якщо під час проведення відповідної перевірки підтвердиться відповідність сум заробітку, зазначених у наданій довідці, сумам заробітку, зазначеним у первинних документах, на підставі заяви пенсіонера буде здійснено відповідний перерахунок пенсії. Водночас варто зауважити, що до заробітку для обчислення пенсії буде враховано види оплати праці (виплат, доходу), на які, відповідно до Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування», нараховувався збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, у межах максимальної величини фактичних витрат на оплату праці.

Перерахунок пенсії буде здійснено в строки, визначені статтею 45-ю Закону 1058.

Наприклад, якщо особа подала заяву в управління Пенсійного фонду за місцем проживання, скажімо, 14 лютого (до 15 числа включно), перерахунок пенсії буде здійснено з 1 лютого, якщо ж вона звернеться щодо перерахунку після 15 лютого, то його буде здійснено з 1 березня.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Злидні обсіли
Читати
Все пізнається у порівнянні
Читати
Що їли
Читати
Обережно на водоймах!
Читати
Не показуємо результату
Читати
Копієчка до копієчки...
Читати
Морська відповідь
Читати
На субсидійних ін’єкціях
Читати
Безробіття таке ж масштабне
Читати
На звіра і ловці біжать
Читати
Знайшли нову домівку
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове