Архів
Вівторок,
20 лютого 2018 року

№ 14 (19561)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Світ на межі

НІМЕЧЧИНА. У Мюнхені завершилась 54-та міжнародна конференція з безпеки.

Докладніше...
Глобальне вторгнення в Європу

УГОРЩИНА. Прем’єр-міністр знову заявив про небезпеку імміграції для Європи.

Докладніше...
Курс на стандарти НАТО

РУМУНІЯ озброїться американськими ракетними комплексами «HIMARS».

Докладніше...
Адекватна відповідь

ІЗРАЇЛЬ завдав авіаудару по сектору Газа у відповідь на ракетний обстріл із цієї території.

Докладніше...
Нові санкції не за горами

США. Держсекретар Рекс Тіллерсон заявив про можливість нових санкцій проти Росії.

Докладніше...
Антитурецький фронт

СИРІЯ. Асад та сирійські курди домовилися разом протистояти турецькій армії.

Докладніше...
Гендерний прорив

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. Жінкам дозволили відкривати власний бізнес без згоди чоловіка або опікуна.

Докладніше...
Є союзники в ЄС

ЛИТВА підтримає Польщу в суперечці з Єврокомісією через неоднозначну судову реформу в країні.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Львівщина

Битва за звіт

Ілько КОЛОДІЙ.

ЧЕРЕЗ збій у роботі системи електронної фіксації звітності підприємці області три доби не могли здати звітів. Податківці натомість вивісили оголошення: «У зв’язку з проведенням профілактично-регламентних робіт на сервері програма «прийом звітності» відімкнена на невизначений термін». «Це неподобство, — каже Ярослав Кохалевич, представник Комітету підприємців Львівщини. — Замість того, щоби займатися своєю справою, підприємці змушені по декілька днів домагатися здачі звітності. Якщо не зробити це вчасно з об’єктивних причин — через збій у роботі фіскальної служби, — все одно на платника податків накладають штраф у розмірі від 170 до 520 гривень».

Пенсіонери у світлі статистики

ЗА РОЗМІРОМ середньої пенсії регіон займає 11-те місце серед інших областей. Після запуску Пенсійної реформи та зміни системи нарахувань соціальних виплат вона становить 2255 гривень. Понад 70% пенсіонерів (загалом їх у області 695 247) отримали підвищення в сумі від 101 до 500 гривень. При цьому понад 155 тис. осіб підняли виплати менше, ніж на 100 гривень. На понад 2 тис. гривень підвищили пенсію 27 тисячам чоловік. Переважно це шахтарі та ліквідатори аварії на ЧАЕС.

Близько 80% людей на заслуженому відпочинку на Львівщині сьогодні нараховують пенсію до трьох тисяч гривень, з них понад 53 тисячі одержують менше 1400 гривень. В обласному управлінні Пенсійного фонду роз’яснюють, що такі низькі пенсії виплачують тим, хто не має необхідного страхового стажу. Більш ніж 10 тисяч гривень у регіоні отримує понад 3700 пенсіонерів.

Щоб життя стало кращим

ДЛЯ УЧАСТІ в обласному конкурсі мікропроектів місцевого розвитку зареєстрували 2058 робіт, тоді як торік їх було 1300. За напрямами лідирує освітянська галузь: тут подано 645 заявок. На другому місці — проекти у сфері культури, їх 447, на третьому — розвиток, націлений на створення громадських просторів, дитячих та спортивних майданчиків, освітлення території: їх зареєстровано 349. Найменше ініціатив у царині охорони здоров’я.

Переможців визначать на початку квітня. Ще два тижні дадуть місцевим радам на ухвалення рішень про виділення співфінансування для реалізації проектів. З 1 травня громади-переможці почнуть утілювати їх у життя. До кінця листопада всі об’єкти мають бути завершені. За умовами конкурсу гранична вартість одного проекту становить 400 тис. грн, із них 50% — субвенція з обласного бюджету, до 45% — кошти місцевого бюджету, а 5% — мінімальний обов’язковий небюджетний внесок конкурсанта.

Туринку газифікували

У СЕЛІ Туринка Жовківського району відкрили газопровід, який подаватиме блакитне паливо у понад 700 житлових будинків. Крім того, торік вдалося газифікувати ще 5 населених пунктів у різних районах області, зокрема й віддалених від обласного та районних центрів. Нинішнього року планується, що блакитний вогник засвітиться в оселях ще семи-восьми сіл. Залучають при цьому не лише обласний, а й місцеві бюджети, адже на Львівщині стало більше фінансово спроможних об’єднаних територіальних громад, які активно впорядковують свої території: викладають плиткою тротуари, освітлюють вулиці, газифікують будинки...

Взимку — ямковий ремонт?

У ЛЬВОВІ випробовують чеську технологію ямкового ремонту за мінусової температури. Установка використовує в роботі інфратермочервоні пальники, які розігрівають асфальт. Далі справа за віброкотком. При потребі додають свіжого асфальту і фактично відразу, через кілька хвилин, по дорозі може рухатися транспорт. Подібне обладнання коштує близько трьох із половиною мільйонів гривень. Якщо придбати кілька установок, то за два-три роки проблему ямкуватості доріг Львівщини можна розв’язати. А так — чекай, поки потепліє…

Спиртозаводи модернізують

ПІДПИСАНО меморандум між головою облдержадміністрації Олегом Синюткою та тимчасово виконуючим обов’язки директора ДП «Укрспирт» Юрієм Лучечком. В ньому йдеться про модернізацію 10 спиртових підприємств, відновлення їх виробничого потенціалу та часткове перепрофілювання під виготовлення біоетанолу. План розвитку передбачає створення нових робочих місць, гарантування стабільного збуту продукції агропромислового сектору регіону, створення регіонального ринку біопалив. Ідеться про модернізацію Сторонибабського, Суходільського, Лопатинського, Вузлівського, Рава-Руського, Струтинського, Великолюбінського, Борокського, Воютицького, Угерського МПД ДП «Укрспирт».

Операція за унікальною методикою

ЛЬВІВСЬКІ кардіохірурги вперше провели операцію на серці за унікальною методикою. Пацієнту зробили багатосудинне коронарне шунтування, не розрізаючи грудини. До серця хворого кардіохірурги обласної клінічної лікарні дісталися крізь невеликий розріз між ребрами і з бокового доступу пришили хворому три додаткові судини, які взяли з його ж ноги. Такі операції значно складніші від класичних, зате пацієнт уже на третій день спокійно встає, ходить, процес реабілітації скорочується в рази, і людина буквально за тиждень виписується додому. Досі в області подібних операцій не робили.

Кінострічка про героя

НА ШИРОКІ екрани вийшла документальна стрічка про життя Василя Сліпака, оперного співака зі світовою славою та унікальним голосом, який під псевдонімом «Міф» воював на Донбасі і загинув від кулі снайпера у червні 2016 року. Кошти на зйомки фільму («Міф») збирали доброчинці з усього світу. У фільмі розповідається про ранні періоди життя і творчості Василя, а також про перебування на фронті.

Василь Сліпак — вихованець Львівської хорової капели «Дударик», згодом закінчив Львівську консерваторію (нині — Музична академія ім. М. Лисенка) і був запрошений до Паризької опери.

Спасибі за пісню і танець

ТВОРЧІ колективи Сокальського району побували з мистецькою програмою на Яворівському полігоні. У концерті для воїнів узяли участь фольклорний колектив «Забавлянка», хореографічний — «Фантазія», окремі виконавці... Командування 184-го Навчального центру Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного подякувало самодіяльним митцям за чудову моральну підтримку військовослужбовців.

Заради брухту

ПРАВООХОРОНЦІ встановили осіб, причетних до резонансного злочину — нищення пам’ятника Шевченкові у Стрию. «Ними виявилися двоє раніше судимих місцевих мешканців, віком 24 та 26 років, — повідомив начальник Стрийського відділу поліції полковник поліції Іван Малиш. — Пам’ятник зловмисники понівечили заради міді, якою була покрита скульптура». Затриманим оголосили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, їм загрожує до п’яти років позбавлення волі. Досудове розслідування триває.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Злидні обсіли
Читати
Все пізнається у порівнянні
Читати
Що їли
Читати
Обережно на водоймах!
Читати
Не показуємо результату
Читати
Копієчка до копієчки...
Читати
Морська відповідь
Читати
На субсидійних ін’єкціях
Читати
Безробіття таке ж масштабне
Читати
На звіра і ловці біжать
Читати
Знайшли нову домівку
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове