Архів
Вівторок,
13 лютого 2018 року

№ 12 (19559)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Твердий намір бути на чолі

НІМЕЧЧИНА. Ангела Меркель заявила, що до кінця терміну не залишить поста канцлера в коаліційному уряді.

Докладніше...
Атакували найманців

СИРІЯ. Міжнародна антитерористична коаліція на чолі зі США атакувала сили сирійського режиму.

Докладніше...
Провокація конфлікту

АЗЕРБАЙДЖАН. Президент Ільхам Алієв заявив, що столиця Вірменії — «споконвічно азербайджанська земля».

Докладніше...
Позбуваються монополіста

УГОРЩИНА. Прем’єр-міністр заявив про кінець російської «газової монополії» в країні.

Докладніше...
Пообіцяв народу світле майбутнє

В ІРАНІ відсвяткували 39-річчя Ісламської революції.

Докладніше...
Упав на зльоті

РОСІЯ. У Підмосков’ї зазнав катастрофи пасажирський літак Ан-148.

Докладніше...
Робота над помилками

БІЛОРУСЬ. Скасовано так званий податок на дармоїдство.

Докладніше...
У ритмі самби

БРАЗИЛІЯ. У Ріо-де-Жанейро відбувається найбільший у світі карнавал.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З приводу

Своїх — за Ґрати

Віталій НАЗАРЕНКО.

Підрив обороноздатності та ціле­спрямована диверсійна стратегія — саме так називає ситуацію, що склалась у вітчизняному правовому полі, довкола учасників АТО, один із засновників батальйону «Чернігів» Віталій Костюченко.

НАВЕСНІ 2014 року на життя колишнього спецпризначенця Віталія Костюченка (на фото) був учинений замах. Надто небезпечний він для ворога! Під час Майдану Костюченко був заступником командира 14-ї сотні Самооборони, брав участь у драматичних подіях на Грушевського та Інститутській. Коли на Донбасі зажеврів вогонь війни, Віталій разом зі своїм побратимом Романом Пицківим узявся за формування добровольчого батальйону «Чернігів». Вочевидь, це і спонукало ворожі спецслужби ухвалити рішення про ліквідацію людини з твердою патріотичною позицією та спеціальними навичками. В організації замаху брав участь один із лідерів чернігівського «Антимайдану». В момент передавання авансу кілеру його затримали українські спецслужби. Слідство встановило, що затриманий Євген Конаш кілька разів їздив до Москви та Білорусі, де зустрічався зі співробітниками ФСБ РФ. Під час обшуку у квартирі «антимайданівця» знайшли бойову гранату та боєприпаси. Після трьох років судової тяганини агенту ФСБ присудили 10 років в’язниці.

Утім, вирок і досі не набув чинності, бо суди тривають. Наприкінці 2017 року касаційна інстанція повернула справу на додатковий розгляд. Формальний привід — знайшли механічні помилки у судовому вироку. А фактично це є свідомим затягуванням справи, адже, згідно із «законом Савченко», рік, проведений у СІЗО, прирівнюється до двох років тюрми.

Доки «друзі» завербованого ворожого агента роблять усе можливе, аби той якомога скоріше вийшов на волю, над його потенційною жертвою — українським добровольцем — нависла загроза тюремного ув’язнення.

Приводом для відкриття карного провадження щодо Костюченка стала заява учасника так званого референдуму за самовизначення Донбасу в містечку Рубіжне на Луганщині про його викрадення українськими військовими. Один із підозрюваних — Віталій. На той час він працював на посаді заступника командира батальйону і очолював ротаційну роту. Стаття, яку інкримінують йому та іншим добровольцям, — незаконне позбавлення волі або викрадення людини, вчинене організованою групою осіб, що призвело до тяжких наслідків. Санкція статті передбачає покарання у вигляді тюремного ув’язнення терміном від 5 до 10 років.

«Сумнозвісна стаття 146-та Кримінального кодексу України, — пояснює «чернігівець». — Такі справи проти українських військових — це норма для Донбасу». За словами Віталія Костюченка, заяву за фактом викрадення людини проти бійців батальйону «Чернігів» написав член місцевої організації воїнів-інтернаціоналістів («афганці»). «Більшість «афганців» Донбасу брали участь у збройній боротьбі проти України, а також у підготовці громадських акцій з повалення державного ладу, — розповідає боєць. — Той, хто безпосередньо мене звинуватив у викраденні, — один з організаторів незаконного референдуму в Рубіжному».

Попри те, що факт участі заявника в організації незаконного референдуму є доведеним, місцеві правоохоронці не розглядають причетність тамтешніх мешканців до злочинів, учинених проти Української держави. Взагалі!

«Натомість у тамтешніх судах без затримок розглядається велика кількість справ проти українських військовослужбовців, — обурюється Віталій Костюченко. — Звинувачення у всіх однакові — викрадення людей і мародерство. Діє накатана схема: на тимчасово окупованих територіях знаходяться постраждалі й свідки, які масово пишуть заяви проти українських військових. Серед них є і такі, хто воював проти Української держави! Користуючись прогалинами в українському законодавстві та зв’язками у правоохоронних органах і серед місцевих депутатів, «п’ята колона» поставила на конвеєр судові справи проти захисників України».

Відтак слідчі ізолятори та тюрми Донбасу переповнені нашим воїнством, тисячі справ порушено за статтями про незаконне позбавлення волі, мародерство тощо. Судять здебільшого добровольців, тобто тих, хто першим узяв до рук зброю та став на захист Батьківщини. На час розслідування вони автоматично усуваються від проходження служби. «Друзі Росії» та «миротворці» у такий спосіб підривають обороноздатність нашої держави. Водночас колабораціоністи та бойовики спокійно розгулюють на волі. Діти керівників квазі-республік здобувають освіту в українських вишах, мають на неокупованій території процвітаючий бізнес і почуваються тут, як удома.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Атака на гаманець
Читати
Iз тіні не виходимо
Читати
На краю демографічної прірви
Читати
Посунули американців
Читати
У гості й на роботу
Читати
Залишені сам на сам
Читати
Білорусам до смаку
Читати
Миротворці повернулися додому
Читати
Комунізму — кінець?
Читати
Неоціненний потенціал
Читати
Бурячки рядочками...
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове