Архів
Вівторок,
13 лютого 2018 року

№ 12 (19559)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Твердий намір бути на чолі

НІМЕЧЧИНА. Ангела Меркель заявила, що до кінця терміну не залишить поста канцлера в коаліційному уряді.

Докладніше...
Атакували найманців

СИРІЯ. Міжнародна антитерористична коаліція на чолі зі США атакувала сили сирійського режиму.

Докладніше...
Провокація конфлікту

АЗЕРБАЙДЖАН. Президент Ільхам Алієв заявив, що столиця Вірменії — «споконвічно азербайджанська земля».

Докладніше...
Позбуваються монополіста

УГОРЩИНА. Прем’єр-міністр заявив про кінець російської «газової монополії» в країні.

Докладніше...
Пообіцяв народу світле майбутнє

В ІРАНІ відсвяткували 39-річчя Ісламської революції.

Докладніше...
Упав на зльоті

РОСІЯ. У Підмосков’ї зазнав катастрофи пасажирський літак Ан-148.

Докладніше...
Робота над помилками

БІЛОРУСЬ. Скасовано так званий податок на дармоїдство.

Докладніше...
У ритмі самби

БРАЗИЛІЯ. У Ріо-де-Жанейро відбувається найбільший у світі карнавал.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

За правду треба боротися

Микола НЕЧИПОРЕНКО.

Дніпропетровська область.

Понад 17 років здобували цю перемогу жителі селища Придніпровське Нікопольського району. Врешті-решт низкою судових рішень доведено, що місцеві «реформатори» украли у них майно колишнього КСП ім. Крейсера «Аврора».

СВОГО ЧАСУ колгосп у Придніпровському вважався маяком для всієї області. Станом на кінець 1999 року тут порали понад п’ять тисяч гектарів ріллі, утримували 23 тисячі свиней та дві тисячі корів. Тракторів, комбайнів, автомобілів налічувалося більше двохсот, працювали дві олійниці, два млини, хлібопекарня і ковбасний цех. Успіхи примножувала городницька бригада, славився диво-сад. Основні фонди сягали понад 60 млн радянських рублів.

На початку аграрної реформи, затіяної згідно з указом президента Л. Кучми, серед більш як тисячі колгоспників у селищі виявилося чимало бажаючих хазяйнувати самостійно. Приклад подала начальник ковбасного цеху Тамара Шинкаренко. Разом зі своїми підлеглими вона вирішила відокремитися, щоб створити приватний міні-завод. Коштів, зазначених у зібраних докупи майнових сертифікатах однодумців, вистачало, аби цех дістався їм у спільну власність. Загалом на приватний бізнес різного роду націлилося мало не дві сотні місцевих жителів.

Тим часом не сидів без діла і голова КСП ім. Крейсера «Аврора» Андрій Іванович Помазанський. Зібравши у 2000 році уповноважених, повідомив новину: він разом зі своїми заступниками Іваном Шевчуком та Анатолієм Виноходовим засновує нову «Аврору» — товариство з обмеженою відповідальністю. «Ми, ТОВ «Аврора», візьмемо ваші земельні та майнові паї і будемо хазяйнувати по-новому». Розгублені люди стали запитувати: «Братимете наше майно в оренду чи як?» Відповіді не дочекалися. Тільки згодом селяни дізналися, що на тих же зборах було створено якийсь єдиний майновий фонд, розпоряджатися котрим доручили незрозуміло ким обраній раді співвласників. Набагато пізніше, коли на вимогу придніпровців дати оцінку цим діям мусили правоохоронці, виявилося, що і єдиний фонд майна, і рада його співвласників — «витівки місцевого значення», адже законодавство нічого подібного не передбачає. Тому на зборах і згадки не пролунало про це.

Оборудка трійки хвацьких «реформаторів» виявилася добре підготовленою багатоходівкою. Був складений акт передачі майна головою КСП Помазанським... самому собі, тобто гендиректору ТОВ «Аврора» Помазанському «згідно із заявою власника». А щоб це мало вигляд цілком законної операції, сфабрикували «документи», за якими Андрій Іванович нібито був не головою КСП ім. Крейсера «Аврора», а його власником. Потім все та ж фальшива рада фальшивих співвласників вирішила доручити «спірне» майно (не передати і не продати, а саме доручити) у власність Придніпровській сільській раді, що й було зроблено. За якийсь час керівництво ТОВ «Аврора» захотіло повернути своє добро, але сільська рада начебто не давала згоди. У відповідь Андрій Помазанський та його заступники затіяли судовий процес щодо відсудження майна. До речі, голова сільради свою роль у цій виставі до кінця не зіграв: на засідання суду не з’явивсь і нікого замість себе не послав. Утім, це ніяк не вплинуло на суддів, які винесли рішення на користь ТОВ «Аврора».

Після нескінченних, розтягнутих на роки, намагань спритників сховати кінці у воду, може, у декого руки опустилися б. Але гурт ошуканих селян на чолі з Тамарою Шинкаренко виявився не зі слабкодухих. Вони не відставали від правоохоронців і судочинців. Тричі закривалась і тричі поновлювалася кримінальна справа. За позовами селян відбулося сім окремих судових процесів — майже сто судових засідань! Людей випробовували, сподіваючись, що зрештою вони втратять терпець і припинять багаторічну боротьбу. Але як не хитрували зловмисники під прикриттям місцевих правничих і державних органів влади, жителі Придніпровського не відступили.

У своїх спробах сховати привласнене майно ненажерливі «реформатори» закрутили цілу карусель. Трійця засновників ТОВ «Аврора» за документами перетворилась на найманих менеджерів, а саме товариство разом із майном зненацька опинилось у власності бізнесмена з Прибалтики. Через деякий час ТОВ «Аврора» повернулося під «патронат» Помазанського, але ненадовго. Незабаром його зареєстрували під новою назвою «Агро-Аврора», до того ж як дочірнє підприємство відомої в області агрофірми «Олімпекс-Агро». Потім ТОВ знову зареєстрували як самостійне, назвавши «СНП-Україна». Остання його назва — ТОВ «Агро-Еліта»…

Та цю карусель беззаконня таки вдалося зупинити. Слідство нарешті визнало недійсним передання майна у 2000 році головою КСП ім. Крейсера «Аврора» паном Помазанським самому собі. Спершу місцевий Нікопольський, затим Окружний адміністративний визнали недійсними зміни та доповнення до статуту ТОВ «Аврора», утвореному того ж року. Остаточна ухвала: «поновити КСП ім. Крейсера «Аврора» у Єдиному державному реєстрі юридичних і фізичних осіб-підприємців». Тобто доведено, що дії «реформаторів» на початку 2000 року були нічим іншим, як викраденням майна в особливо великих розмірах, що підпадає під ознаки злочину, і який карається позбавленням волі на строк від 7 до 12 років з конфіскацією. Із цим погодився Апеляційний адміністративний суд. У нинішньої влади є шанс продемонструвати, що вона здатна не лише відновити справедливість, а й покарати злочинців...

Селяни, які стільки років домагалися правди, тепер мають відшукати своє «прихватизоване», викуплене чи здане в оренду майно, описати його і цілком законно розпаювати. Люди вже почали готувати загальні збори працівників у минулому багатого господарства. Унікальною, несподіваною для сьогоднішньої дійсності назвав цю ситуацію заслужений юрист України Микола Бесараб. За його словами, створено «безпрецедентний прецедент».

Справедливість можна відновити, але за правду треба боротися. Це має зрозуміти сільський люд в усій Україні.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Атака на гаманець
Читати
Iз тіні не виходимо
Читати
На краю демографічної прірви
Читати
Посунули американців
Читати
У гості й на роботу
Читати
Залишені сам на сам
Читати
Білорусам до смаку
Читати
Миротворці повернулися додому
Читати
Комунізму — кінець?
Читати
Неоціненний потенціал
Читати
Бурячки рядочками...
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове