Архів
Вівторок,
13 лютого 2018 року

№ 12 (19559)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • До уваги жінок

Легше запобігти, ніж вилікувати

Андрій Жигулін,

онкохірург.


Щороку в нашій країні від раку молочної залози помирає близько дев’яти тисяч жінок, серед яких чимало молодих. Трагедії могло б не статися, якби більшість із них була уважнішою до свого здоров’я. Чому ж з’являється ця недуга? Версій щодо цього чимало.

НЕРІДКО можна почути від людей, далеких від медицини, що на виникнення раку молочної залози впливає неправильно підібраний або тісний бюстгальтер. Але це хибне твердження — така білизна може хіба що спричиняти дискомфорт.

Розмір грудей у цьому випадку також не має ніякого значення. Інша річ, що жінкам із великим бюстом непросто намацати в себе пухлину. Форма грудей, користування антиперспірантами, а також помірні сонячні ванни або ультрафіолетове випромінення при медичному обстеженні теж не є вирішальним фактором.

За однією з версій, появу пухлини може спровокувати часте вживання кави. Насправді цей напій робить тканину молочної залози чутливішою до дії гормонів-естрогенів лише в частини жінок. У них збільшується набряк, виникає біль у молочних залозах перед менструацією. Немає жодних підстав вважати, що чинниками ризику може бути хірургічне втручання, а саме вживлення силіконових імплантів у груди з метою їх збільшення.

Імовірність захворіти на рак грудей у кілька разів збільшує застосування гормональних контрацептивів та аборти. У Німецькому національному стандарті прийом гормональних контрацептивів понад п’ять років кваліфікується як фактор ризику виникнення цієї хвороби.

Жінки, які робили аборт, також належать до групи ризику. Адже під час вагітності змінюється гормональний фон, а її переривання — це, відповідно, серйозне порушення його балансу.

Науково доведено, що надмірна вага теж упливає на виникнення раку грудей. І ось чому. Є гормоночутливий та гормононечутливий типи раку. Переважає перший. А вищий рівень естрогену (жіночого гормону) збільшує імовірність захворювання. Щоб якось регулювати його виділення, у жіночому організмі є й чоловічі гормони. Однак у жировій тканині присутній фермент ароматаза, який перетворює цю невелику кількість чоловічих гормонів на жіночі. Відповідно, що більша вага в жінки, то вищий у неї рівень естрогенів і вищий ризик захворіти.

Виникнення раку грудей провокує і порушення сну. Якщо жінка недосипає, багато працює вночі — це також доведений чинник ризику. Адже мелатонін виробляється в мозку, коли людина спить, причому в темному приміщенні. А саме цей гормон — регулятор системи відпочинку й бадьорості — має дуже потужний протираковий ефект.

Які ж іще фактори ризику виникнення цієї хвороби? Це — вік. До тридцяти років випадки злоякісного захворювання молочної залози трапляються рідко. Також — спадковість. Якщо хворіли мама, сестра, рідна тітка чи бабуся, це сигнал, що варто регулярно обстежуватися. Ще один чинник — генетичний. На сьогодні виявлено кілька генів, які істотно збільшують імовірність захворювання: на рак молочної залози протягом життя — приблизно на 87 відсотків, на рак яєчників — на 37-40.

Надзвичайно важливо регулярно проходити обстеження. В Україні 20 відсотків жінок не живуть і року після того, як був поставлений діагноз, тоді як близько 80 відсотків пацієнток в Америці та в країнах Європи виліковують рак на ранніх стадіях. Причина? Українки не привчені регулярно проводити самообстеження молочних залоз, тоді як у розвинених країнах це звична регулярна процедура для представниць слабкої статі, котра, усвідомлюють вони, може врятувати життя.

Кожна жінка має взяти за правило промацувати свої груди на 5-6-й день від початку менструації, коли молочна залоза в розслабленому стані. А у старшому віці після менопаузи, якщо місячні були регулярні — приблизно у ті дні, коли вони йшли зазвичай, або ж завжди в одну й ту саму декаду місяця. Якщо жінка намацає в себе якісь вузли, як правило, неболючі, а також неоднорідність молочної залози — слід негайно звертатися до лікаря.

Однак самостійно можна виявити в себе пухлину розміром приблизно три сантиметри, тоді як лікар — розміром півтора сантиметра, а мамографія чи УЗД — півсантиметра. Тому до 35 років жінка повинна проходити раз на рік огляд молочних залоз у гінеколога або терапевта, від 35 до 40 років — робити раз на рік мамографію, після сорока — не рідше ніж раз на два роки. Водночас варто пам’ятати: злоякісна пухлина може збільшитись удвічі за три місяці.

Якщо справа дійде до хірургічного втручання, то після одужання поліпшить зовнішній вигляд операція з відновлення молочної залози, мамопластика.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове