Архів
Вівторок,
13 лютого 2018 року

№ 12 (19559)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Корисно знати

Якщо хтось квапиться підрости

Володимир РОДІОНОВ,

ендокринолог.

Доведено, що за зріст людини відповідає понад 100 генів. І хоча процес росту залежить від багатьох чинників, його все ж можна трохи пришвидшити.

НАЙІНТЕНСИВНІШИЙ ріст відбувається протягом першого року життя — дитина додає на 25 сантиметрів у довжину! За другий рік — 8-12 см, за третій — до 10, далі в середньому за рік діти виростають на 3-4 см, і до 10-річного віку дівчата та хлопці мають приблизно однаковий зріст. Потім дівчата переганяють хлопців, адже в них раніше починається статеве дозрівання, але вже після 13 хлопці переростають дівчат. У цьому віці підлітки додають у зрості до 6-8 сантиметрів на рік, після 16 інтенсивність росту зменшується до 1-2 сантиметрів.

Зріст людини також значною мірою зумовлений дією гормонів — за це відповідають щитоподібна залоза, гіпофіз, статеві залози. Коли завершується статеве дозрівання, ріст істотно сповільнюється чи зупиняється. У дівчаток це — 17-18 років, у хлопців — 20-23. Після того ми можемо ще трохи дорости — доки на кістках не закриті так звані зони росту, але зазвичай у віці 25 років наш зріст уже остаточний.

А чи можна пришвидшити цей процес? Так. Фраза, що дитина росте уві сні, цілком відповідає науковим даним. Соматотропін та мелатонін (ще один гормон, потрібний для росту) найактивніше виробляються вночі, через 1-1,5 години після засинання. Ось чому дуже важливо, аби дитина дотримувалася режиму сну й не порушувала біоритмів гормональної секреції. Найкраще, якщо вона лягає спати о 21-22-й годині. А ще відомо, що мелатонін може вироблятися лише в цілковитій темряві. Тому не бажано, щоб дитина спала при світлі (нехай навіть нічника) або при ввімкненому телевізорі.

Чудово сприяють росту певні види спорту: плавання, особливо водне поло, та інші рухливі ігри на воді, баскетбол, волейбол. Для витягування хребта також корисні йога, підтягування на перекладині, вправи на кільцях.

До речі, є певна формула обчислення зросту. Потрібно додати зріст батьків і поділити навпіл. Якщо це хлопчик, додайте 6,5 см, якщо дівчинка — відніміть. Плюс-мінус 10 сантиметрів в обидва боки не вважається патологією.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове