Архів
Вівторок,
13 лютого 2018 року

№ 12 (19559)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Варто пам’ятати

Цятки на нігтях

Анна Стовбир,

дерматовенеролог.

Більшість людей не надто зважає на цей дефект. Окрім того, що білі цятки трохи псують естетичний вигляд нігтя, інших проблем вони начебто не створюють. Але це сигнал організму, яким не можна зневажати.

БІЛІ ЦЯТКИ не з’являються просто так, на це завжди є причини. Таку хворобу нігтів медики називають лейконіхією. Йдеться про порушення кератинізації (твердіння) нігтя. Воно може відбуватися тоді, коли в організмі йде запальний процес. Плямки на нігтьовій пластині також можуть сигналізувати про нестачу вітамінів групи В, дефіцит цинку. Це також може бути однією з ознак захворювання шкіри, особливо, якщо на ній є висипи. Крім того, цятки можуть з’являтися внаслідок травм, поєднуючись з іншим симптомом — ламкістю нігтів. Слабкі, ламкі нігтьові пластини іноді сигналізують про хвороби шлунково-кишкового тракту, вегето-судинну дистонію, захворювання щитоподібної залози. Псує нігті й грибок.

Як же відрізнити грибок від лейконіхії? Є такий нюанс. При лейконіхії білі цятки формуються в пластині нігтя, тобто якщо ви спробуєте їх зішкрябати, вам це не вдасться. Натомість грибок з’являється зверху й потроху руйнує ніготь. Якщо спробувати його зішкрябати, то на місці білої цятки утвориться неглибока ямка. Діагноз підтвердять у лабораторії, а лікар призначить лікування. Воно тривале — до повного відростання ураженої грибком пластини. Можна порахувати. Скажімо, ніготь на нозі в середньому відростає на один міліметр за місяць, а на руках — на один міліметр за тиждень. Тобто якщо ніготь на нозі уражений на один сантиметр, то лікування може зайняти 10 місяців. Якщо на руці, то два місяці. Звісно, це приблизні підрахунки, адже відомо, що нігті на правій руці ростуть швидше, ніж на лівій, а на третьому, четвертому, п’ятому пальцях — швидше, ніж на першому та другому. Взимку й восени повільніше, ніж улітку й навесні.

Зміцнити нігті в домашніх умовах допоможуть ванночки з морською сіллю, а також олійки — чайного дерева, лаванди. Корисно втирати у нігтьові пластини й лимонний сік. Натомість прозорі лікувальні лаки можна використовувати лише для профілактики. Якщо нігті пошкоджені, вони не допоможуть.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове