Архів
Вівторок,
13 лютого 2018 року

№ 12 (19559)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Будьмо обережні

Не лише модний аксесуар

Стефанія СЕХ, сімейний лікар.

Попри те, що головний убір давно став модним аксесуаром, його надіває далеко не кожен навіть у сніг і мороз. Тим часом, прогулюючись у холодну погоду з непокритою головою, ми сер­йозно ризикуємо. Аби це довести, фахівці провели серію експериментів. Вони засвідчили: перебуваючи на холоді без шапки, організм втрачає 10 відсотків тепла.

Чим це загрожує?

ТЕПЛО ми втрачаємо через увесь шкірний покрив, але найбільше кровоносних судин саме у шкірі голови. Якщо морозного дня ви вийшли на вулицю в теплому одязі, але без шапки, повітря швидше, ніж зазвичай, охолоджуватиме кров, яка протікає судинами шкіри голови. Відтак охолоджена кров поширює холод по всьому тілу. Ось чому в багатьох навіть після короткої прогулянки на морозі болить голова. Відбувається це через небажаний перепад температури, від чого трапляються спазми судин.

Особливо не бажано виходити без головного убору у вітряну й холодну погоду дітям та людям поважного віку, тому що у них ослаблений імунітет. Можуть виникнути риніт, назофарингіт, отит тощо, словом, хвороби верхніх дихальних шляхів і, як ускладнення, — запалення. При цьому, звісно ж, ще й дошкулятиме головний біль. Також є ризик для тих, хто мало рухається. Прогулянки без шапки можуть спричинити негативні наслідки не тільки для їхньої нервової системи, а й для всього організму.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове