Архів
П’ятниця,
9 лютого 2018 року

№ 11 (19558)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Сформовано коаліцію

НІМЕЧЧИНА. Ангела Меркель і соціал-демократи фактично узгодили коаліційну угоду.

Докладніше...
Почастішали бомбардування

СИРІЯ. Урядові сили завдали авіаудару по повстанському анклаву поблизу Дамаска.

Докладніше...
Хто б сумнівався

РОСІЯ. Володимир Путін офіційно став кандидатом на посаду президента РФ.

Докладніше...
Етнічне «генеральне прибирання»

ІЗРАЇЛЬ депортує 20 тисяч африканських мігрантів.

Докладніше...
Суд над терористом

БЕЛЬГІЯ. У Брюсселі розпочався суд над підозрюваним у скоєнні терактів на території ЄС.

Докладніше...
Перейменування на карті Європи

МАКЕДОНІЯ заявила про готовність змінити свою офіційну назву.

Докладніше...
Засніжена африканська пустеля

АЛЖИР. У Сахарі вдруге за зиму випав сніг.

Докладніше...
Був найстарішим чоловіком

В ІСПАНІЇ у віці 113 років помер найстаріший чоловік у світі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Слід на Землі

Лікар Святослав Балей

Євген ЦИМБАЛЮК.

Рівненська область.

На фото: лікар Балей.

Нинішня медична реформа передбачає вибір пацієнтами свого лікаря. Як розпізнати найкращого з них? За якими критеріями? У згадці спливає історична особистість — Святослав Балей. Був колись такий лікар у Дубенському районі.

СВЯТОСЛАВ Балей відзначався надзвичайним талантом та ерудованістю. До нього зверталися сотні хворих, більшості з них він не виставляв рахунків за надані послуги. Серед спогадів про нього є й такий: до «ближніх» підопічних він навідувався на своєму дорогому автомобілі марки «Крайслер», а до «дальніх» — на власному літаку.

«Базою» для лікаря Балея було село Панталія Дубенського району. Його клініка розміщувалася на краю села. Нині там пустир. Але немає пустки у людській пам’яті. Перше свідчення цьому — в Дубні одну з вулиць назвали іменем Балея.

Свідченням шанування і поваги до лікаря є також спогади про нього. 93-річна Марія Коваль з Панталії згадує, що операцію з видалення апендициту «дохтур» зробив їй у 1935 році. І так майстерно, що дуже швидко одужала, а шраму від операційного ножа майже не було видно.

Багато розповіла і Катерина Ільницька. Їй років до тридцяти, але вона так яскраво описала образ та діяння лікаря, ніби знала його особисто. А все тому, що Катеринина бабця була пацієнткою Святослава Балея і часто із вдячністю згадувала про нього.

Чимало цікавих фактів про дубенського достойника зібрала Тамара Дмитренко, дослідниця історії краю.

— Пан Балей був улюбленим лікарем жителів Дубна й околиць, — розповідає вона. — Бідняки, яких він лікував безкоштовно, поширювали про нього справжні легенди. Один день на тиждень Святослав Балей приймав усіх, хто до нього звертався, не беручи ніякого гонорару. З вечора вулицю і лікарняний двір заповнювали вози з хворими. Лікар працював від ранку до пізньої ночі. Різномовний ґвалт тривав доти, доки не від’їжджала остання підвода. Балей оглядав, ставив діагнози, призначав лікування. Часто особисто оплачував аптечні рахунки бідняків. Свої немалі статки він мав завдяки заможним людям, яким рятував здоров’я і життя. Вони надали і автомобіль, і літак, котрі Балей використовував для порятунку хворих. Згадують і такий випадок: під час операції Балей з’ясував, що пацієнтові потрібно вставити «механічний суглоб», якого на той час у клініці не було. Залишивши пацієнта на операційному столі, лікар злітав до Львова і через кілька годин доставив необхідний замінник.

Попри свою надзвичайно милосердну відданість людям Святослав Балей пережив політичні утиски. У 1939 році його ледь не арештували енкаведисти, які з радянською владою прийшли на західноукраїнські землі. А затим «зуб» на нього нагострили нацисти — за те, що рятував українців та євреїв. У тому числі й відомих письменників Олексу Сацюка та Авеніра Коломойця. Святослав Балей вирішив залишити Дубно.

Пристановище родина знайшла у Польщі. Там наприкінці 50-х років минулого століття і закінчився земний шлях легендарного Святослава Балея. Утім, це тільки припущення, як і стосовно того, де він похований. Останнє десятиліття життя лікаря було вкрай утаємниченим. Талант лікаря Балея визнали і в Польщі — одна з вулиць Кракова носить його ім’я.

Прикметно, що вулиця Балея є і у Варшаві. Але названа вона на честь Стефана, Святославового брата. Так що маємо подвійне достоїнство Балеїв — поляків за національністю й українців за духом.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Житниця... Південно-Східної Азії
Читати
Зловмисники активізувалися
Читати
Падає рівень життя
Читати
I тут непереливки
Читати
Власники невідомі
Читати
Експорт сировини переважає
Читати
Загриміло — чиновники заворушилися
Читати
Куди тікають
Читати
Раніше відучився — довші канікули
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове