Архів
П’ятниця,
9 лютого 2018 року

№ 11 (19558)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Сформовано коаліцію

НІМЕЧЧИНА. Ангела Меркель і соціал-демократи фактично узгодили коаліційну угоду.

Докладніше...
Почастішали бомбардування

СИРІЯ. Урядові сили завдали авіаудару по повстанському анклаву поблизу Дамаска.

Докладніше...
Хто б сумнівався

РОСІЯ. Володимир Путін офіційно став кандидатом на посаду президента РФ.

Докладніше...
Етнічне «генеральне прибирання»

ІЗРАЇЛЬ депортує 20 тисяч африканських мігрантів.

Докладніше...
Суд над терористом

БЕЛЬГІЯ. У Брюсселі розпочався суд над підозрюваним у скоєнні терактів на території ЄС.

Докладніше...
Перейменування на карті Європи

МАКЕДОНІЯ заявила про готовність змінити свою офіційну назву.

Докладніше...
Засніжена африканська пустеля

АЛЖИР. У Сахарі вдруге за зиму випав сніг.

Докладніше...
Був найстарішим чоловіком

В ІСПАНІЇ у віці 113 років помер найстаріший чоловік у світі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Відключення від централізованого теплопостачання

«За опалення приходять платіжки із захмарними сумами, і ніхто не пояснює, звідки вони беруться. Тому все частіше замислююсь над тим, щоб встановити у себе в квартирі індивідуальне опалення. Підкажіть, як правильно від’єднатися від централізованої системи, щоб не порушити закон».

Олександр ЛЕПЕХА.

м. Конотоп Сумської області.

 

ВІДКЛЮЧЕННЯ від мереж централізованого опалення (ЦО) та гарячого водопостачання (ГВП) та можливість встановлення індивідуального опалення у багатоповерхових житлових будинках регулюється Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету міністрів України 21.07.2005 р. за №630 та Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженим наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України 22.11.2005 р. за №4 і зареєстрованим у Мін’юсті 09.12.2005 р. за №1478/11758. Це великий за обсягом документ, який враховує технічні, економічні та правові аспекти розв’язання проблеми. Тож перед тим, як прийняти остаточне рішення про від’єднання, потрібно з ним ознайомитися.

Але існує головна обов’язкова умова відключення від централізованого ЦО і ГВП — це можливо лише у разі, якщо всі споживачі багатоквартирного будинку погоджуються на нього. Адже система централізованого теплопостачання — сукупність джерел теплової енергії, магістральних та місцевих (розподільчих) теплових мереж, що об’єднані між собою та використовуються для теплозабезпечення користувача чи населеного пункту. Теплові мережі з’єднані між собою, отже, якщо відключиться один споживач (одна квартира), то це може спричинити недогрів або виникнуть інші технічні проблеми у мешканців багатоквартирного будинку. Через це заборонено робити відключення в одній або кількох квартирах такого будинку.

Тож насамперед мешканці мають зібрати заяви довільної форми від усіх власників квартир. Затим ініціативна група будинку скликає загальні збори, на яких складається протокол про надання одностайної згоди жителів на відключення. Протокол передається до органу місцевого самоврядування, і створена ним спеціальна комісія у місячний строк має ухвалити рішення.

Звертаємо увагу, що від’єднання від ЦО та ГВП здійснюється лише за наявності технічної можливості, яка визначається комісією та органами місцевого самоврядування. Якщо комісія ухвалить рішення про задоволення звернення щодо відключення будинку від внутрішньобудинкових мереж ЦО та ГВП, то монтажна організація, яка реалізуватиме проект, проведе відповідні роботи з участю представника власника житлового будинку або уповноваженої ним особи, представника виконавця послуг з ЦО та ГВП і власника квартири (нежитлового приміщення). Опісля складається акт про від’єднання від мереж централізованого опалення, після затвердження якого на черговому засіданні комісії сторони переглядають умови договору про надання послуг із централізованого теплопостачання.

Варто зазначити, що, згідно з п. 25-м Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених Постановою Кабінету міністрів 21 липня 2005 р. за №630, самовільне відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води забороняється. Якщо споживач це зробить, надавач послуг і надалі здійснюватиме подачу тепла, а нарахування будуть провадитись за загальними нормами, а не за фактично використане тепло.

Ліна ПАСЬКО.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Житниця... Південно-Східної Азії
Читати
Зловмисники активізувалися
Читати
Падає рівень життя
Читати
I тут непереливки
Читати
Власники невідомі
Читати
Експорт сировини переважає
Читати
Загриміло — чиновники заворушилися
Читати
Куди тікають
Читати
Раніше відучився — довші канікули
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове