Архів
П’ятниця,
9 лютого 2018 року

№ 11 (19558)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Сформовано коаліцію

НІМЕЧЧИНА. Ангела Меркель і соціал-демократи фактично узгодили коаліційну угоду.

Докладніше...
Почастішали бомбардування

СИРІЯ. Урядові сили завдали авіаудару по повстанському анклаву поблизу Дамаска.

Докладніше...
Хто б сумнівався

РОСІЯ. Володимир Путін офіційно став кандидатом на посаду президента РФ.

Докладніше...
Етнічне «генеральне прибирання»

ІЗРАЇЛЬ депортує 20 тисяч африканських мігрантів.

Докладніше...
Суд над терористом

БЕЛЬГІЯ. У Брюсселі розпочався суд над підозрюваним у скоєнні терактів на території ЄС.

Докладніше...
Перейменування на карті Європи

МАКЕДОНІЯ заявила про готовність змінити свою офіційну назву.

Докладніше...
Засніжена африканська пустеля

АЛЖИР. У Сахарі вдруге за зиму випав сніг.

Докладніше...
Був найстарішим чоловіком

В ІСПАНІЇ у віці 113 років помер найстаріший чоловік у світі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Полтавщина

Щоб вода не стала дефіцитом

Маргарита БІЛИК.

НАША держава найбагатша в Європі за покладами солі. Тож, мабуть, і розкидаємося нею, не шкодуючи: за два зимові малосніжні місяці лише на кременчуцькі дороги висипали її 545 тонн. А тим часом Асоціація рибалок України б’є на сполох: реагенти, які під час щорічної відлиги стікають у Дніпро, застарілість очисних споруд, забудова берегів водойм, стоки металургійних і хімічних гігантів перетворили Кременчуцьке та Каховське водосховища на морські лимани. Найпромовистіший доказ цього — поява риби-голки та дрібних медуз, які не водяться у прісному середовищі. Експерти асоціації наголошують: таке ставлення до водних плес злочинне. І закликають органи влади розробити і ухвалити нову політику у цій сфері, визнавши прісну воду державним стратегічним ресурсом, бо незабаром і її доведеться імпортувати за валюту.

Сезонне чи постійне?

ПІСЛЯ Нового року ціни на продукти традиційно стрибнули вгору, особливо на імпортовані (банани, цитрусові, тепличні овочі та фрукти). Начальник обласного управління департаменту економічного розвитку М. Бугрій, пояснюючи ситуацію, заявив, що це сезонне явище: мовляв, зросла фактична кількість готівки, зокрема зросли пенсії, тощо. Збільшення вартості овочів так званого борщового набору пов’язується з тим, що вони довго не лежать і на їх зберігання та доставку слід витратити чимало грошей. Водночас майже не здорожчали крупи та хлібобулочні вироби, стабільна ціна на соціальний хліб.

Нещадна «африканка»

ОБЛАСТЬ незмінно у числі регіонів, із яких АЧС не виводиться. Цього разу небезпечний вірус дався взнаки у селі Недогарки Кременчуцького району, в місцевому господарстві «Іскра». Усіх свиней (фермери утримували 1804 голови) знищили, крім того, утилізували підлогу та все дерев’яне обладнання. Як інформують в управлінні Держпродспоживслужби, у селі та 5-кілометровій зоні навколо нього 40 днів триватиме карантин. На щастя, у приватному секторі випадків захворювання не зафіксовано, але люди бояться: кажуть, підприємство хоч і обнесене огорожею, але до найближчих садиб лише півкілометра... Селян уже попросили позабивати свиней, поки АЧС до них не дійшла, аби не спричинити собі ще більші збитки.

Під посиленою увагою

ДЕПАРТАМЕНТ соціального захисту ОДА відзвітував про роботу органів соцзахисту населення впродовж минулого року (а працювати справді було над чим — турботи потребує 65,5% жителів області). Реалізовано 40 державних і місцевих програм, на які витрачено понад 6 млрд грн із державного та місцевих бюджетів. Виплачено допомогу малозабезпеченим і самотнім матерям — таких сімей в області 167 тисяч. У Зіньківському дитячому будинку-інтернаті відкрито денне відділення для діток з обмеженими можливостями; Кременчуцькому міському центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів надали велике приміщення, в якому зроблять третій корпус — кошторисно-проектна документація на нього вже готова. Плани на нинішній рік — запровадити послугу «соціального таксі» для перевезення маломобільних жителів.

У лідерах

В РЕЙТИНГУ розвитку регіонів за 2017 рік, укладеному згідно з різними статистичними показниками, область за їх сумою наступна після Києва. Зокрема, регіон — лідер із динаміки нефінансових послуг, посідає друге місце за обсягом будівельних робіт на душу населення, третє — за надходженнями прямих іноземних інвестицій і четверте — за освоєністю капітальних інвестиції на одного жителя. Крім того, Полтавщина входить у першу п’ятірку за приростом експорту товарів і послуг та обсягом експорту. Утім, не без ложки дьогтю: область друга з кінця за динамікою сільгоспвиробництва (падіння на 11,8%). Причина начебто одна — несприятлива погода. Також полтавці «лінуються» народжувати — відповідний показник падає.

Випробують сили

ПОНАД шість тисяч одинадцятикласників зареєструвалися на пробне ЗНО. Найбільше — майже півтори тисячі — з обласного центру, майже тисяча — з Кременчука. Перевірити свої знання з одного предмета коштує сто двадцять дев’ять гривень. Пробне ЗНО з української мови та літератури відбудеться 24 березня, з інших предметів — 31 березня.

Ось така турбота

ХВОРОБА, кажуть, не вибирає, зокрема й така, як аутизм (розлад розвитку нервової системи, що характеризується порушенням соціальної взаємодії, комунікативних навичок тощо). Для адаптації дитини з цією недугою до життя в суспільстві треба докладати дуже багато зусиль, отримувати кваліфіковану допомогу. В обласному центрі два десятки років діє спеціалізований навчально-реабілітаційний центр «Соняшник». Здавалося б, місцева влада повинна всіляко його підтримувати, але це не так: за словами працівників закладу, весь час він існує на їхньому ентузіазмі, завдяки підтримці батьків дітей-пацієнтів, фондів та небайдужих благодійників. Сьогодні центр гостро потребує допомоги в оплаті комунальних послуг та виплаті заробітної плати працівникам. Останні тривалий час періодично зверталися з проханням включити заклад до міської програми соціального захисту населення «Турбота», але діставали відмови. В управлінні соціального розвитку міськради питання не коментують.

«Звільнили» синів і... власні гаманці

ХОЧА правоохоронці постійно інформують про різні види шахрайства, наголошуючи, що в жодному разі не можна перераховувати ані гривні незнайомцям, людей продовжують ошукувати. У Лубнах зловмисники виманили в однієї пенсіонерки 12 тисяч гривень, а в другої — 1560 доларів. Діяли за «перевіреною» схемою: телефонували жертвам, називались поліцейськими, повідомляли, що їхні сини у відділку, і пропонували допомогти їх «звільнити». Шоковані жінки спочатку витрушували все, що в них було заховане «на чорний день», а вже тоді телефонували дітям, з якими, звісно ж, було все гаразд... Порушено кримінальне провадження, триває слідство. Ми ж укотре наголошуємо: якщо комусь із читачів надійде такий дзвінок, насамперед телефонуйте рідним, а якщо з ними не буде зв’язку — до поліції за коротким номером «102».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Житниця... Південно-Східної Азії
Читати
Зловмисники активізувалися
Читати
Падає рівень життя
Читати
I тут непереливки
Читати
Власники невідомі
Читати
Експорт сировини переважає
Читати
Загриміло — чиновники заворушилися
Читати
Куди тікають
Читати
Раніше відучився — довші канікули
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове