Архів
П’ятниця,
9 лютого 2018 року

№ 11 (19558)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Сформовано коаліцію

НІМЕЧЧИНА. Ангела Меркель і соціал-демократи фактично узгодили коаліційну угоду.

Докладніше...
Почастішали бомбардування

СИРІЯ. Урядові сили завдали авіаудару по повстанському анклаву поблизу Дамаска.

Докладніше...
Хто б сумнівався

РОСІЯ. Володимир Путін офіційно став кандидатом на посаду президента РФ.

Докладніше...
Етнічне «генеральне прибирання»

ІЗРАЇЛЬ депортує 20 тисяч африканських мігрантів.

Докладніше...
Суд над терористом

БЕЛЬГІЯ. У Брюсселі розпочався суд над підозрюваним у скоєнні терактів на території ЄС.

Докладніше...
Перейменування на карті Європи

МАКЕДОНІЯ заявила про готовність змінити свою офіційну назву.

Докладніше...
Засніжена африканська пустеля

АЛЖИР. У Сахарі вдруге за зиму випав сніг.

Докладніше...
Був найстарішим чоловіком

В ІСПАНІЇ у віці 113 років помер найстаріший чоловік у світі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Мак

Олександр КУРДЮК,

кандидат біологічних наук.


ВИРОЩУЮТЬ його вже не одне тисячоліття, використовуючи не тільки як харчову, а й лікарську рослину. На сьогодні найбільш розповсюдженими є мак снодійний, мак-самосійка, або мак дикий, мак східний та мак приквітковий. З лікувальною метою застосовують перші два. І якщо мак-самосійка зустрічається скрізь у дикому стані, то мак снодійний культивується тільки контрольовано окремими фермерськими господарствами.

Для лікування беруть пелюстки, насіння та головки маку. Вони містять білки, вуглеводи, алкалоїди, вітаміни А, С, D, Е та РР, пектини, антоциан, жирні кислоти, сполуки заліза, міді, магнію, калію, кальцію, фосфору, натрію.

Препарати маку заспокійливо діють на нервову систему, виявляють снодійний та болевгамівний уплив, мають потогінні та кровоспинні властивості. Відомі і протипухлинні властивості маку.

Як сировину для лікування краще використовувати частини рослин маку дикого.

Безсоння. Пелюстки залити водою чи молоком у пропорції одна столова ложка на 500 мл, проварити на малому вогні 5-7 хвилин, залишити для остудження. Прий­мати по столовій ложці за півгодини до сну. Інший рецепт. Настоювати пелюстки на горілці в тих же пропорціях протягом двох тижнів у темному місці й приймати по 15-20 крапель за 30 хвилин до сну.

Біль. Як знеболювальне використовують відвар (млоїти на вогні 10 хв.) чайної ложки подрібнених макових головок у півлітрі води. Приймати по чверті склянки чотири рази на день.

Бронхіт. Столову ложку пелюсток залити 2,5 склянки окропу, проварити на слабкому вогні 7-10 хвилин, процідити і приймати по 50-60 мл три-чотири рази протягом дня.

Геморой. Дві столові ложки насіння маку розтерти до однорідної маси, залити склянкою окропу. Настояти і пити таке макове «молоко» по 100 мл три-чотири рази на день за тридцять хвилин до їди.

Заспокійливе. Дві столові ложки пелюсток маку залити 250 мл окропу в термосі, настояти не менше 40 хвилин. Приймати по столовій ложці три-чотири рази на день за півгодини до їди, попередньо процідивши настій.

Кашель. Відварити на слабкому вогні столову ложку подрібнених пелюсток маку в склянці води протягом п’яти хвилин, настояти 20 хвилин і приймати по столовій ложці 3-4 рази впродовж дня. Квіти можна замінити чайною ложкою подрібнених макових головок. З цією ж метою готують сироп із пелюсток і води у пропорції 1:10 за масою, додаючи на літр два грами лимонної кислоти та півкілограма цукру. Все проварюють, проціджують, дають дітям по чайній ложці, а дорослим — по одній-дві столові ложки чотири-п’ять разів на день.

Пневмонія. Одну частину макового насіння розтерти в ступці, розмолоти чи пропустити через м’ясорубку і залити десятьма частинами теплої води. Настояти годину і вживати по 100 мл три-чотири рази протягом дня.

Проблеми з печінкою. Розтерти насіння маку і змішати в рівних пропорціях із медом. Приймати невеликими порціями протягом дня, але не більше 100 г загальною масою.

Радикуліт. Змішати у рівних пропорціях насіння маку і мед та втирати в уражене місце для зняття больових відчуттів.

Розлади шлунка. Дві чайні ложки пелюсток квітів залити склянкою води, довести до кипіння, настояти 20-30 хвилин і приймати по одній столовій ложці тричі на день.

Болі в суглобах. Дві-три чайні ложки насіння залити склянкою окропу та настояти півгодини. Процідити і приймати по столовій ложці три-чотири рази протягом дня.

Початкова стадія туберкульозу. Чайну ложку подрібнених головок маку залити двома склянками окропу і проварити на малому вогні 10 хвилин. Настояти годину, процідити і приймати по чверті склянки чотири рази на день за півгодини до їди.

Шлункові захворювання. Сухі пелюстки розтерти до порошкоподібного стану і приймати по одній-дві чайні ложки тричі на день перед їдою. Інший варіант: десять грамів сухих пелюсток залити 200 мл окропу, настояти 20 хвилин і приймати по столовій ложці тричі на день за півгодини до їди.

Цистит. Приймати одноразово 10 грамів насіння маку. За бажання можна попередньо його розтерти.

Косметологія. Вищезгадане макове «молочко» добре знімає темні кола під очима, допомагає позбутися синців та запалення вій.

Протипоказання. Не рекомендують прий­мати препарати з частинами рослини у випадках астми і серцевої недостатності, одночасно з уживанням алкоголю, при проблемах із печінкою. Шкідливим є передозування компонентів при приготуванні відварів і настоянок. Не рекомендується приймати препарати впродовж тривалого часу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Житниця... Південно-Східної Азії
Читати
Зловмисники активізувалися
Читати
Падає рівень життя
Читати
I тут непереливки
Читати
Власники невідомі
Читати
Експорт сировини переважає
Читати
Загриміло — чиновники заворушилися
Читати
Куди тікають
Читати
Раніше відучився — довші канікули
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове