Архів
П’ятниця,
9 лютого 2018 року

№ 11 (19558)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Сформовано коаліцію

НІМЕЧЧИНА. Ангела Меркель і соціал-демократи фактично узгодили коаліційну угоду.

Докладніше...
Почастішали бомбардування

СИРІЯ. Урядові сили завдали авіаудару по повстанському анклаву поблизу Дамаска.

Докладніше...
Хто б сумнівався

РОСІЯ. Володимир Путін офіційно став кандидатом на посаду президента РФ.

Докладніше...
Етнічне «генеральне прибирання»

ІЗРАЇЛЬ депортує 20 тисяч африканських мігрантів.

Докладніше...
Суд над терористом

БЕЛЬГІЯ. У Брюсселі розпочався суд над підозрюваним у скоєнні терактів на території ЄС.

Докладніше...
Перейменування на карті Європи

МАКЕДОНІЯ заявила про готовність змінити свою офіційну назву.

Докладніше...
Засніжена африканська пустеля

АЛЖИР. У Сахарі вдруге за зиму випав сніг.

Докладніше...
Був найстарішим чоловіком

В ІСПАНІЇ у віці 113 років помер найстаріший чоловік у світі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

А хто не згоден — відключимо газ

Михайлина ЗІНЧУК.

Житомирська область.

Днями Апеляційний суд міста Житомир виніс постанову про повернення коштів споживачам газу, незаконно стягнених із них ПАТ «Житомиргаз» та ТзОВ «Житомиргаз Збут». Але повертати гроші містянам газівники не збираються, а готують оскарження до Верховного суду України.

Коли в Житомирі почала діяти інвестиційна програма встановлення приладів обліку спожитого газу, жителі зраділи. За кілька років усі приватні оселі були оснащені лічильниками, з’явилися загальнобудинкові прилади обліку і у 118 багатоповерхівках. Чимало власників квартир теж скористалися нагодою і написали заяви на безоплатне встановлення газових лічильників у своїх помешканнях. Їхні заявки задовольнили...

Та виявилося, що радіти нема чому. Адже незабаром люди почали отримувати рахунки вищі, аніж мали б платити за показниками своїх лічильників. З’ясувалося, що газівники тишком-нишком включили в тариф і вартість лічильників, і вартість робіт з їх установлення. Але й це ще не все. Рахунки росли постійно. Житомиряни обурювалися, вимагали пояснень від газівників. І нарешті отримали відповідь: «Житомиргаз Збут» не звертає уваги на показники індивідуальних лічильників, робить нарахування за використаний газ за власною схемою. А конкретно так: за показниками прибудинкових лічильників рахує, на скільки гривень спожив газу весь будинок, від цієї суми віднімає гроші, які надійшли від його мешканців, а залишок знову «розкидає» на всі квартири, враховуючи кількість зареєстрованих людей у кожній. А оскільки у кожній багатоповерхівці неплатників вистачає, то ті, хто платять, мусять викладати гроші ще й за боржників! До того ж, якщо нині соціальна норма споживання природного газу в Україні встановлена на рівні 4,4 кубометра на людину в місяць, то для житомирян ця цифра в рази більша — 19 кубометрів.

Коли рахунки зросли у два, три, а в декого й у чотири-п’ять разів від фактичного споживання, у жителів міста увірвався терпець. Вони об’єдналися в громадську організацію «Об’єднання споживачів природного газу м. Житомира» й подали колективний позов до Корольовського районного суду. Але торік у вересні суд не задовольнив їхні вимоги. І ось нещодавно Апеляційний суд міста врахував норму закону про загальні прибудинкові лічильники — вони повинні використовуватися для технічних цілей і контролю, а не для обліку та нарахування плати за спожитий газ. Однак, як уже зрозуміло, конфлікт на цьому не вичерпався.

І це далеко не єдиний конфлікт між постачальниками блакитного палива і споживачами. Трудовий колектив дитячого садка №27, який відвідує 260 маленьких житомирян, втомившись від постійних непорозумінь із ПАТ «Житомиргаз» та «Житомиргаз Збут», вирішив знайти альтернативного постачальника. Тендер виграла фірма ТОВ «Енергогазрезерв». Але проблеми з газконторами-монополістами лише загострилися! То документи, мовляв, у садочка не так оформлені, то з лімітами на постачання блакитного палива щось не те… Словом, 1 лютого працівники «Житомиргазу» приїхали і відрізали дитсадок від газової мережі. Отаким «цивілізованим» методом вирішили конфлікт. Обурені батьки влаштували стихійний мітинг і відстояли права своїх дітей на тепло. Чи надовго?

Скарг до численних інстанцій, які надходить від споживачів на ПАТ «Житомиргаз» і ТзОВ «Житомиргаз Збут», не злічити. Складається враження, що газівникам подобається знущатися з людей, які повністю від них залежать, бо не мають можливості відмовитися від їхніх послуг.

— Торік у травні я одержала рахунок, у якому значився борг 9,5 тисячі гривень, — розповідає мешканка села Хомутець Житомирського району. — Мало не зомліла, бо ж платила за показниками лічильника.

Півроку добивалася 81-річна(!) бабуся справедливості, доводячи, що її оплата за спожитий газ протягом двох років не з її вини йшла на чужий рахунок, а подання газівників на позбавлення її субсидії — незаконне. Скільки здоров’я їй це коштувало! Проте газовим монополістам це байдуже. У них усе добре...

— Я плачу за тими квитанціями, які надходять із газової контори, хоча фактично на моєму лічильнику на 2 тисячі кубометрів менше, аніж мені рахують, — скаржиться інший мешканець цього села, інвалід першої групи. — Що той лічильник?! Плачу, як того хочуть газівники, бо інакше замерзну у власній хаті...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Житниця... Південно-Східної Азії
Читати
Зловмисники активізувалися
Читати
Падає рівень життя
Читати
I тут непереливки
Читати
Власники невідомі
Читати
Експорт сировини переважає
Читати
Загриміло — чиновники заворушилися
Читати
Куди тікають
Читати
Раніше відучився — довші канікули
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове