Архів
П’ятниця,
9 лютого 2018 року

№ 11 (19558)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Сформовано коаліцію

НІМЕЧЧИНА. Ангела Меркель і соціал-демократи фактично узгодили коаліційну угоду.

Докладніше...
Почастішали бомбардування

СИРІЯ. Урядові сили завдали авіаудару по повстанському анклаву поблизу Дамаска.

Докладніше...
Хто б сумнівався

РОСІЯ. Володимир Путін офіційно став кандидатом на посаду президента РФ.

Докладніше...
Етнічне «генеральне прибирання»

ІЗРАЇЛЬ депортує 20 тисяч африканських мігрантів.

Докладніше...
Суд над терористом

БЕЛЬГІЯ. У Брюсселі розпочався суд над підозрюваним у скоєнні терактів на території ЄС.

Докладніше...
Перейменування на карті Європи

МАКЕДОНІЯ заявила про готовність змінити свою офіційну назву.

Докладніше...
Засніжена африканська пустеля

АЛЖИР. У Сахарі вдруге за зиму випав сніг.

Докладніше...
Був найстарішим чоловіком

В ІСПАНІЇ у віці 113 років помер найстаріший чоловік у світі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Освіта

Вплив батьків не скасовується

Олена КОЩЕНКО.

Скандал у вітчизняному інформаційному просторі спричинив наказ №1649 Міністерства освіти і науки, який стосується діяльності шкільних батьківських комітетів. Документ скасував досі чинні норми щодо них, запроваджені ще 2004 року розпорядженням МОН №440 «Про затвердження примірного положення про батьківські комітети (ради)».

БАГАТО ХТО, не розібравшись і покладаючись виключно на повідомлення у ЗМІ про «скасування досі чинних норм», вирішив, що Міносвіти хоче взагалі скасувати при школах батьківські комітети як такі. Обурені люди телефонували на «гарячу лінію» МОН і Кабміну, залишали гнівні дописи у соціальних мережах… Резонанс вийшов такий широкий, що міністерство мусило опублікувати роз’яснення скандальної постанови, підписаної Лілією Гриневич. Ось його головні тези.

У Міносвіти взагалі немає такої функції — створювати або припиняти дію батьківських комітетів у школах. Таким правом ще з радянських часів формально наділені виключно адміністрації навчальних закладів, які ухвалюють відповідне рішення на загальних зборах (конференції) трудового колективу. Тобто вчителі мають затвердити батьківський комітет (чию саме матір або батька вони хочуть бачити на чолі батьківського комітету такого-то класу і загалом школи). Який батьківський комітет зазвичай потрібен дирекції? Ну, звичайно, слухняний, який виконує роль такого собі інструменту впливу для «викачування» грошей із батьків учнів. Що саме треба придбати для школи, ясна річ, традиційно визначає дирекція, яка у переважній більшості навчальних закладів є фактичним непрозорим розпорядником зібраних готівкових коштів.

Поламати усталений «порядок» і покликаний Закон України «Про освіту», що вже набув чинності. По-перше, він чітко каже: будь-які освітні послуги можуть бути лише добровільними. По-друге, закон однозначно визначає наявність батьківського самоврядування як одного з незалежних від адміністрації органів управління школою. При цьому їхній уплив на освітньо-виховний процес у школі аж ніяк не скасовується, а навпаки, посилюється. Як бачимо, вже згадуваний наказ МОН №440 від 2004 року, який був складовою старого законодавства, втратив чинність. От міністерство його і скасувало.

Однак існує законодавча прогалина. Досі не ухвалено закону «Про загальну середню освіту», який прописав би нові процедури створення і функціонування самоврядних органів батьківської громадськості та його відносин і взаємодії зі школою. МОН обіцяє вже цього року представити його парламенту. Тож поки що, до його ухвалення, у навчальних закладах все ще формально діятимуть батьківські комітети «старого» законодавчого зразка. А для тих батьків, які вже зараз хочуть вийти «з-під упливу» адміністрацій шкіл, видано наказ рекомендаційного характеру №1649, який на перехідний період унормовує засади діяльності батьківських комітетів — змінює правила їх створення та взаємодію зі школою.

Роз’яснення МОН у цілому мотивоване. Адже давно час викорінити з освітянської ниви обтяжливі для бюджету родин «побори» у школах під виглядом «благодійних внесків». Бо адміністрації закладів «узаконюють» ці побори саме рішеннями батьківських комітетів.

Тим часом Міносвіти зобов’язало школи оприлюднити фінансову звітність, що передбачено новим законом «Про освіту». Вони мали зробити це ще до 1 грудня минулого року. Як відомо, виконали цю вимогу по совісті й чесно далеко не всі адміністрації шкіл, почасти відбувшись формальним переліком виконаних справ. Тож роботи у МОН у цій сфері ще непочатий край. Та ж чи тільки у нього? Багато залежить від громадянської позиції самих батьків. Зрештою, і від правоохоронних органів — наскільки оперативно вони реагуватимуть на повідомлення про корупцію у школі…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Житниця... Південно-Східної Азії
Читати
Зловмисники активізувалися
Читати
Падає рівень життя
Читати
I тут непереливки
Читати
Власники невідомі
Читати
Експорт сировини переважає
Читати
Загриміло — чиновники заворушилися
Читати
Куди тікають
Читати
Раніше відучився — довші канікули
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове