Архів
П’ятниця,
9 лютого 2018 року

№ 11 (19558)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Посадіть дерево щастя

ДЕРЕВО щастя, або юка, — це багаторічна рослина, яка має вельми ошатний вигляд. Квітконос юки може сягати заввишки 3 м, а листя — завдовжки 70 см. Квітки, що зібрані у велику мітлу, нагадують великі ліхтарики. Забарвлення буває ніжного кремового, жовтого або білого кольору з приємним ароматом. У відкритому ґрунті вирощують юку нитчасту і сизу. На одному місці без пересаджування росте понад 10 років. Безсумнівною перевагою юки є її морозостійкість, вона витримує температуру до -20 ... -25ОС. Зазвичай юку садять як одиночну рослину, в період цвітіння вона затьмарює всі культури, це справжній феєрверк краси! Також її можна вирощувати в діжках, вазонах і на клумбах.

Юку садять на сонячному місці, на підвищенні. Ґрунт має бути добре дренований, оскільки навіть найменший застій води призведе до загибелі пальмової лілії, як ще називають юку, хоча до пальми вона жодного стосунку не має. Росте на будь-якому ґрунті, але віддає перевагу піщаникам. Листя юки дуже цупке і гостре, при необережному русі можна поранитися.

Садять юку навесні та наприкінці літа — на початку осені. На дно посадкової ями покладіть дренажний шар із керамзиту, гравію або битої цегли. Насипте шар легкого ґрунту, якщо на ділянці важкий глинистий, додайте піску і вставте саджанець із земляною грудкою посередині. Засипте яму і полийте. Після усідання досипте землі й стежте, щоб в основі рослини не було лунки для застою води. Для збереження вологи і боротьби з бур’янами пристовбурне коло замульчуйте тирсою. Цвітіння цієї декоративної культури можна чекати 4-5 років.

Удобрюють юку повним комплексним мінеральним добривом двічі: в травні і після цвітіння.

Цю культуру уражують щитівка, слимаки, білокрилка, павутинний кліщ, гусінь. Розпізнати шкідника можна за характерними ознаками завданої шкоди. Так, наприклад, коричневі плями утворюються від щитівки. Для боротьби використовують актару, карбофос. Слимаки залишають жовті плями. Боротися з ними можна різними способами, а для профілактики появи шкідників раз у три дні листя протирають горілкою протягом 2-х тижнів. Від зараження грибком стебло стає м’яким. Якщо це помітити на початку захворювання, то, видаливши пошкоджені частини, можна врятувати рослину. Інакше вона загине.

Розмножують юку кореневими відростками, які рослина починає утворювати через два-три роки, котрі можна відокремити від материнського куща, живцями або насінням.

Насіння сіють наприкінці лютого в горщики з легким поживним дренованим ґрунтом на глибину 1-2 см. Проростає воно за температури 18-25ОС. Через 1,5-2 місяці з’являються сходи. Їх пікірують в окремі горщики після появи одного-двох справжніх листочків. На постійне місце у відкритий ґрунт розсаду переносять через два роки, коли сіянці зміцніють і зможуть легко адаптуватися до нових умов життя. Пересаджують навесні, коли температура повітря встановиться на рівні 5-10ОС.

Живці юки нарізають із верхівок пагонів завдовжки 10 см. Два-три дні підсушують, далі замочують у стимуляторі росту і висаджують у горщик із піском. Накривають склом і ставлять у тепле місце на 3-4 дні. За цей час живці встигають укоренитися. Далі пересаджують у відкритий ґрунт. Зрізи на материнському кущі для захисту від інфікування грибками обробляють товченим вугіллям або іншим антисептичним препаратом.

Версія для друку          До списку статтей

ЧИ БІЛИЛИ ви стовбури дерев у своєму садку восени? Якщо ні, це слід зробити обов’язково наприкінці зими. І навіть коли так, оновити побілку аж ніяк не буде зайвим. Адже саме на зламі зими і приходу весни кора дуже вразлива. Тоді як багато хто із садівників бере до рук щітку мало не перед Травневими святами. Воно-то гарно, ошатно, але користі вже набагато менше. Отже, поговоримо про те, чому білити потрібно саме у вищезгадану пору та подамо рецепти сумішей.

Вельми дощова осінь, а за нею і зима з опадами завдали чимало клопоту власникам приватних обійсть. Надто там, де вони розташовані на глинистих ґрунтах. Вихід є — викопати канаву. А коли такої можливості нема? Допоможе льодоруб. Як саме з ним працювати, аби пробурити свердловину, розповімо в одному з матеріалів.

Усе більше сільських жінок приохочуються до квітів, плекають на подвір’ї красу. Купити розсаду тих же, скажімо, петуній у багатьох «рука не піднімається» — гроші потрібні на нагальніше. Сіймо самі, вже у лютому. Читайте «ДГ».

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове