Архів
П’ятниця,
9 лютого 2018 року

№ 11 (19558)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Підготовка Ґрунту під розсаду

ДО ВЕСНИ ще далеко, проте городники вже починають готуватися до нового сезону. Насіння чекає свого часу. Адже лютий — це найкращий місяць для посіву селери, перцю і ранніх томатів.

Тож яким має бути ґрунт під розсаду?

Не бажано брати звичайну городню землю. Вона може бути занадто важкою або незбалансованою за складом. Такий ґрунт заподіє молодим рослинам більше шкоди, ніж користі.

Також неприпустимо сіяти насіння в чистий перегній. Надлишок поживних речовин не на користь тендітним сіянцям. У цьому випадку швидко наростатиме зелена маса, а коріння не встигатиме за загальним ростом. Така розсада, незважаючи на гарний зовнішній вигляд, погано приживатиметься на грядці.

Ґрунтова суміш має бути пухкою, пористою, добре пропускати вологу. Для розсади найкраще підходить сукупність дернової землі, торфу і перегною у співвідношенні 2:1:1. Можна ще додати піску. Дехто радить підсипати трохи тирси. Але якщо ви не певні, з якої породи дерева ця тирса, то краще не ризикувати. З хвойних порід може завдати шкоди рослинам, тому що підвищує кислотність ґрунту.

Підготовлену ґрунтосуміш потрібно залишити в неопалюваному приміщенні або на балконі, для того щоб добре промерзла. Таким чином позбуваються багатьох шкідників і небезпечних мікроорганізмів.

Додаткове знезараження полягає в тому, щоб знищити збудників небезпечних бактеріальних і грибкових захворювань, таких, як «чорна ніжка», коренева гниль, фузаріозне в’янення тощо. Існують різні способи знезараження ґрунту, однак не всі вони можуть бути застосовані в приміщенні, деякі годяться тільки для теплиць або відкритого ґрунту.

Розглянемо кілька найпопулярніших.

Прожарювання ґрунту. Ґрунтову суміш насипають на деко або у відповідну металеву тару і прожарюють у духовці. При цьому знищуються всі шкідники і збудники хвороб, ґрунт виходить дійсно стерильним. Але і корисні речовини теж зникають, вигорає більша частина гумусу. На дотик така земля суха.

Пропарювання ґрунтосуміші. Потрібно взяти друшляк і вистелити його дно марлею, зверху насипати ґрунт невеликим шаром. У відро налити воду, але не до країв, а так, щоб опущений у відро друшляк не торкався води. Потім слід накрити відро кришкою і пропарювати землю хвилин 40-50. Недолік цього способу в тому, що за один раз можна обробити лише невелику кількість ґрунту.

Ошпарювання землі окропом. Спосіб подібний до попереднього, але діє слабко, тому що, проходячи до самого низу, вода встигає охолонути.

Знезараження розчином марганцівки. Для цієї процедури потрібно додати 5 г марганцівки в 10 л води (об’єм води можна зменшити, дотримуючись пропорцій). Спочатку краще розвести марганцівку в невеликій кількості води, а потім довести до потрібного обсягу.

Безпосередньо перед посівом рекомендується внести в ґрунт біологічний препарат триходермин, який пригнічує збудників різних хвороб і сприятливо позначається на мікрофлорі.

Якщо ж ви використовуєте покупний ґрунт, то гарненько придивіться до його складу. Хоча виробники зазвичай вказують на упаковці найкращий склад, він може бути переважно з торфу. Останній має підвищену кислотність і погану водопроникність. Якщо ви висієте насіння в такий ґрунт, то результати вийдуть плачевні. Розсада погано розвиватиметься і виросте пригніченою.

Якщо є змога, вибирайте товар відомих фірм. Тоді вища ймовірність, що нічого не доведеться додавати.

Не зайвим буде в таку ґрунтову суміш ще внести додатково мінеральні добрива, тому що поживних речовин у ній недостатньо.

Додайте до торф’яної суміші землю, яка є під рукою. Скажімо, залишилась невикористаною після посадки кімнатних рослин. Її потрібно попередньо продезінфікувати.

Версія для друку          До списку статтей

ЧИ БІЛИЛИ ви стовбури дерев у своєму садку восени? Якщо ні, це слід зробити обов’язково наприкінці зими. І навіть коли так, оновити побілку аж ніяк не буде зайвим. Адже саме на зламі зими і приходу весни кора дуже вразлива. Тоді як багато хто із садівників бере до рук щітку мало не перед Травневими святами. Воно-то гарно, ошатно, але користі вже набагато менше. Отже, поговоримо про те, чому білити потрібно саме у вищезгадану пору та подамо рецепти сумішей.

Вельми дощова осінь, а за нею і зима з опадами завдали чимало клопоту власникам приватних обійсть. Надто там, де вони розташовані на глинистих ґрунтах. Вихід є — викопати канаву. А коли такої можливості нема? Допоможе льодоруб. Як саме з ним працювати, аби пробурити свердловину, розповімо в одному з матеріалів.

Усе більше сільських жінок приохочуються до квітів, плекають на подвір’ї красу. Купити розсаду тих же, скажімо, петуній у багатьох «рука не піднімається» — гроші потрібні на нагальніше. Сіймо самі, вже у лютому. Читайте «ДГ».

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове