Архів
Вівторок,
6 лютого 2018 року

№ 10 (19557)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Розлучення по-англійськи

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ не набуде ніяких форм членства в Митному союзі ЄС після Brexit.

Докладніше...
Російські «інтернаціоналісти»

СИРІЯ. Російська авіація завдала серію ракетних ударів по містах у провінції Ідліб, у тому числі по мирних житлових кварталах.

Докладніше...
Крок на упередження

В ЕСТОНІЇ почалися навчання з участю військовослужбовців НАТО.

Докладніше...
Країна як сімейний бізнес

АЗЕРБАЙДЖАН. Ільхам Алієв оголосив позачергові президентські вибори.

Докладніше...
Безпековий політичний маневр

СЕРБІЯ і ЧОРНОГОРІЯ можуть у пришвидшеному порядку увійти до ЄС.

Докладніше...
Середземноморський триумвірат

КІПР. Чинний президент знову обраний на наступний термін.

Докладніше...
Благословення не завадить

ПІВДЕННА КОРЕЯ. МОК уперше в історії запросив делегацію Ватикана на зустріч перед Олімпіадою-2018.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Чи можливо при призначенні пенсії за віком обчислити заробітну плату за період роботи в Республіці Казахстан із 1994-го по 1998 роки?»

Віра Коробова.

с. Дмитрівка

Нікопольського району

Дніпропетровської області.

 

ЗГІДНО зі статтею 4-ю Угоди між Міністерством соціального захисту населення України та Міністерством соціального захисту населення Республіки Казахстан про співпрацю в галузі пенсійного забезпечення від 21.09.1995 р., пенсійне забезпечення громадян України та громадян Республіки Казахстан і членів їхніх сімей відбувається відповідно до законодавства тієї держави, на території якої вони проживають.

У статті 6-й Угоди ідеться про гарантії прав громадян держав — учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення від 13.03.1992 р; якщо в державах — учасницях цієї угоди запроваджено національну валюту, то розмір заробітку (доходу) визначають, виходячи з офіційного курсу на момент призначення пенсії. За інформацією Національного банку України, у Республіці Казахстан національну валюту — казахстанський тенге — було запроваджено з 15.11.1993 р. Під час призначення пенсії за віком заробітну плату за період роботи в Республіці Казахстан із 1994-го по 1998 рік буде обчислено з урахуванням офіційного курсу гривні до казахстанського тенге станом на дату настання права на призначення такої пенсії.

 

«Мені 81 рік. Стаж — 43 роки, з них 28 років 5 місяців працювала держслужбовцем. 2006 року я переходила на звичайну пенсію, через три місяці знову повернулася на пенсію держслужбовця. У зв’язку із цим треба було подати у Пенсійний фонд довідку з 1 січня по травень (дати точно не пам’ятаю) 2006 року. Але бухгалтер сільради вчасно не подала таку довідку. Тому я втратила близько 5000 гривень пенсії. Чи можливо якось повернути цю суму?»

Ірина Сізякова.

смт Улянівка

Маловисківського району

Кіровоградської області.

 

У РАЗІ, якщо особа одночасно має право на пенсію відповідно до кількох законів, призначається одна пенсія за вибором пенсіонера.

Право на переведення (поновлення) з пенсії, призначеної відповідно до одного закону, на пенсію за іншим законом реалізується через подання особою відповідної заяви.

Поновлення виплати раніше призначеної пенсії здійснюється з дня подання особою заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що містяться на час переведення в пенсійній справі. Пенсіонер може подати додаткові документи.

Статтею 37-ю Закону України «Про державну службу» (далі — Закон 3723) було передбачено, що перерахунок пенсій здійснюється у зв’язку з підвищенням за рішеннями Кабміну розміру зарплати працюючим держслужбовцям.

2006 року перерахунок пенсій держслужбовцям здійснювався з 01.01.2006. На цю дату ви отримували трудову пенсію за віком відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

З приводу поновлення виплати пенсії відповідно до Закону 3723 ви звернулись у квітні 2006 року, тому розмір вашої пенсії з урахуванням довідки, виданої сільрадою, про складові зарплати працюючого держслужбовця за відповідною посадою на 01.01.2006 перераховано саме з дня звернення.

Підстав для виплати перерахованої пенсії з 01.01.2006 року немає.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Скільки можна?
Читати
Гібридна країна
Читати
Приречені на вічні заробітки
Читати
Доганяємо НАТО?
Читати
Де найсовісніші чиновники
Читати
Вже статки не приховають
Читати
Порахували «євробляхи»
Читати
Грип лютує
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове